Zelf een online cursus maken

Joris van den Berg
  | 
22 september 2020

Op Soofos kun je zelf een online cursus maken en aanbieden. Daarvoor is het natuurlijk handig om te weten hoe je een online cursus maakt.

Het lijkt misschien veel werk, maar in de basis is het goed te doen.

Denk bij een online training alsof het een boek is. Het heeft één hoofdonderwerp, dat onderverdeeld is in hoofdstukken. Deze hoofdstukken bestaan weer uit pagina’s (waar je eventueel video’s op kunt zetten).

Het maken van een online cursus is een leuke bezigheid. Je kunt jouw expertise en enthousiasme namelijk delen met anderen. Daarnaast kan het je leuke extra inkomsten opleveren.

Liever een concreet stappenplan? Bekijk dan ons 10-stappenplan voor het maken van een cursus.

Waarom zou je een online cursus maken?

We hebben vier redenen voor je.

De eerste is dat kennisdeling een mooi concept is. Door jouw kennis te delen kun je gemakkelijk anderen helpen bij het krijgen van nieuwe skills.

Ook kan je extra geld verdienen om van jouw kennis een “product” te maken dat anderen kunnen kopen. Dit is de tweede reden om een cursus te maken, want een online cursus hoef je maar één keer te maken om hem onbeperkt te kunnen verkopen.

De derde reden is dat je mensen kan tegenkomen die dezelfde passie, kennis of motivatie hebben als dat jij hebt. Zo leer je mensen kennen die het vak willen leren of nog feedback hebben én leer je andere instructeurs kennen.

Tot slot kan je via een online cursus nieuwe klanten voor je eigen bedrijf of dienst aantrekken. Je spreekt hiermee namelijk een andere doelgroep aan dan je normaal zou doen.

Waar begin je?

Het maken van een online cursus begint bij het bedenken van de inhoud. Daarna moet je het gewoon gaan doen.

Weet je niet zeker wat je hiervoor nodig hebt? Lees dan dit blogbericht over het maken van instructievideo’s, waarin beschreven wordt wat je daarbij nodig hebt.

Het is niet af te raden eerst op onderzoek te gaan, voordat je begint. Zo kan je bijvoorbeeld verder lezen over goede camera’s en microfoons voor instructeurs, welke van pas kunnen komen als je net begint.

Bedenk welke onderwerpen je wilt gaan behandelen

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Bedenk van te voren welke onderwerpen jij wilt gaan behandelen in jouw online training. Het is een goede houvast om hiermee te beginnen, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Natuurlijk kun je tijdens het maken van de cursus bepaalde onderdelen toevoegen of weglaten. Dit kan ook nog zodra de cursus al online staat.

Probeer alvast globaal een opzet te maken. Dit kun je uiteindelijk invulling geven door het toevoegen van video’s, opdrachten en teksten.

Gewoon beginnen en oefenen

Het is aan te raden om alvast te oefenen met het maken van een online training.

Je zult merken dat je de eerste keren zal moeten zoeken naar jouw manier van werken. Zodra je wat meer geoefend bent zal dit steeds makkelijker worden.

Begin dus vooral met het oefenen van bijvoorbeeld het opnemen van instructievideo’s. Dit zullen nog niet je uiteindelijke instructievideo’s zijn, maar je krijgt wel meer ervaring en kunt verder werken naar jouw ideale filmpjes.

Ook is het aan te raden om je alvast te registreren als instructeur op Soofos. We delen regelmatig handige tips en helpen je graag verder als je vragen hebt, een online cursus maken is makkelijker met onze hulp.

Je kunt ook al gebruik maken van het online cursusplatform en oefenen met het aanmaken van een cursus. Geen zorgen, de cursus zal pas online komen zodra hij af is en hij door ons gekeurd is. Je kunt zo veel oefencursussen maken als dat jij wilt.

Hou een goede verdeling tussen video’s, tekst en oefeningen

Een goede verdeling tussen instructievideo’s, tekst en oefeningen is belangrijk.

Dit is per cursus verschillend, afhankelijk van het onderwerp dat jij wilt behandelen. Hou er rekening mee dat mensen moeten oefenen om écht een onderwerp te begrijpen. Daarbij zijn oefeningen en opdrachten de beste manier om de kennis over te brengen.

Maak ook een goede afwisseling tussen video’s en tekst. Probeer daarbij voornamelijk op video’s te focussen, dit is een van de meest effectieve manieren om kennis over te dragen.

Volg de gratis cursus: “Hoe maak ik een cursus?”

Wil je meer weten over hoe je zelf een online cursus kan maken? Bij Soofos hebben we een gratis online cursus gemaakt voor iedereen die een online cursus wil gaan geven. In deze online cursus behandelen we alle aspecten uitgebreid, van het gebruiken van het online platform tot het maken van de video’s.

Joris, een van de oprichters van Soofos, legt je uitgebreid uit waaraan je moet denken, welke hulpmiddelen, zoals schermopnametools, er zijn en waar je kunt starten. Je kunt ermee starten via de cursus “Hoe maak ik een cursus?“, dan kan je binnen no-time zelf een eigen online cursus maken.

Facebook groep

Word lid van de Online Instructeurs Nederland groep. Leer alles over het maken en verkopen van online cursussen en kom in contact met andere online instructeurs.

Artikel uit de categorie:
Cursus maken

2 Reacties op "Zelf een online cursus maken"

  1. Hoe werkt het system van opslaan en terugvinden?

    • Hey Beth,
      Je kunt jouw cursus terug vinden bij jouw profiel. Als je bent ingelogd klik je rechts boven op jouw naam. Dan komt er een menu te voor schijn, klik vervolgens op “cursussen”. Klik vervolgens in de tweede rij van het menu (horizontaal) op “cursussen die ik geef”. Als het goed is zie je hier alle cursussen staan waar jij mee bezig bent! Zie je de cursussen niet staan of kun je ze niet vinden? Neem dan even contact met ons op via [email protected]

Geef een reactie op dit artikel

Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
soofos plus cursussen op laptop
Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.