Hard werken is belangrijk, maar soms kun je hetzelfde resultaat bereiken door het beter te doen. Work smart, not hard. Leren binnen organisaties mag dus niet vergeten worden. Toch gebeurt dat.
Ambitieuze organisaties hebben ambitieuze medewerkers.
Je HR-afdeling weet wat je medewerkers drijft – als je het goed voor elkaar hebt tenminste. Om deze afdeling in staat te stellen om de vitaliteit van het bedrijf te stimuleren, kan een online leerportaal ingezet worden. Maar wat moet je daar kunnen zien, om er ook echt waarde uit te halen? Wij maken het je makkelijk, en geven je vijf basiselementen.
Welke informatie moet je HR-afdeling kunnen zien?
Je wilt als organisatie vooruit, beter worden. Dan zullen je medewerkers hetzelfde moeten doen.Je HR-afdeling gaat over the right people at the right place, maar ook the right time: en soms ligt dat moment in de toekomst. Hoe je daar komt? Door te investeren in je medewerkers en hun skills.
Op basis van informatie over waar ze staan en waar ze naartoe willen, kan je HR-team beslissingen maken over waar de focus moet liggen. Een online leerportaal maakt dit overzichtelijk, voor zowel je medewerkers op de vloer, als HR die hen helpt hun doelen te behalen. Dit moet je online leerportaal bevatten om weloverwogen keuzes te kunnen maken.
1: Concrete doelen: De ambities en dromen van de medewerker
Dit is niet iets wat je zomaar uit een systeem kan halen, maar is wel belangrijk. Wanneer iemand het prima vind om stil te staan in zijn of haar carrière, dan wil je dat liever eerder dan later weten.
Wil jouw meest getalenteerde salestijger binnen vijf jaar hogerop klimmen? Dan wil je dat ook weten: zo kun je samen groeien, en verminder je de kans dat zij of hij naar de concurrent overstapt, omdat zij wel kansen bieden.
Het is dus zeker de moeite waard een enquête af te nemen, of te monitoren of er serieus naar de trainingen en cursussen gekeken wordt.
2: Voortgang: Resultaten van het leerproces
De manier waarop iemand door een leerproces heen gaat, zegt veel over de motivatie om cursussen te volgen en de mate waarin iemand zich wil ontwikkelen. Het is dus de moeite waard om de voortgang van medewerkers te volgen en de resultaten van toetsen en oefeningen te monitoren. Een gemotiveerd iemand zal niet alleen sneller leren, maar zal ook meer: verdiepingscursussen of even iets heel anders? Sommige mensen krijgen er niet genoeg van, dus die wil je in de gaten houden!
3: On-boarding: introductie in het bedrijf door eigen bedrijfstrainingen
Nieuwe medewerkers moeten zo snel mogelijk de standaardprocessen van de organisatie onder de knie hebben. Waarom? Omdat ze dan zo snel mogelijk “normaal” mee kunnen werken. Hier kunnen eigen bedrijfstrainingen in het online leerportaal van grote waarde zijn. Door slimme e-learning te gebruiken in combinatie met voorbeelden in de praktijk leren ze snel en bespaar je uren en geld die je anders aan een trainer zou uitgeven.
4: Advies: Gepersonaliseerde leertrajecten
Het leerportaal kan prima uitgerust worden met voorspellende systemen die aangeven wat wel en wat niet past bij een medewerker. Iemand die goed is met soft skills, maar minder goed met hard skills? Met een aantal tests kun je passende cursussen of trainingen aanbieden, waardoor ze geen tijd verspillen aan iets wat niet bij ze past.
5: Vrijheid: Zelf kiezen wat je (extra) wil leren
Het klinkt als een gek onderdeel van een leerportaal, maar met vrijheid maak je het verschil. Geef naast de verplichte cursussen en trainingen ook de mogelijkheid voor vrije keuze. Zo stimuleer je het gebruik van je leerportaal en motiveer je de medewerkers die minder enthousiast zijn over de vaste trainingen, om toch het portaal te leren gebruiken.
Ga aan de slag met het leerportaal voor jouw organisatie
Soofos kan voor ambitieuze bedrijven worden ingezet om online leeromgevingen te creëren voor hun medewerkers. Zijn jij en je werknemers klaar om samen de volgende stap te zetten? Neem dan contact op om de mogelijkheden van Soofos Zakelijk te ontdekken!