Hoe kan je verdienen aan je hobby?

Joris van den Berg
  | 
22 september 2020

Allemaal hebben we wel hobby’s die we graag uitoefenen. Terwijl de ene graag prachtige illustraties maakt van alles en nog wat, legt de andere graag meters aan rails aan voor zijn modeltreinen. Een hobby is dus in de meeste gevallen een bezigheid om enigszins tot rust te komen in je eigen vrije tijd. Een hobby wordt voornamelijk uitgevoerd voor je eigen plezier, niet als betaald werk. Maar daar kan jij verandering in brengen!

Geld verdienen met je hobby?

Is dat niet dé droom? Geld verdienen door dingen te doen die jij echt leuk vindt. Als jij echt de beste bent in wat je doet, dan kan je in de meeste gevallen wel een enige vorm van inkomsten genereren. Maar dan moet je een professional zijn en in het bezit zijn van (meerdere) contracten van dikke sponsors. Dat is natuurlijk niet altijd voor iedereen voorbestemd. Zo wilt niet altijd iedereen bijvoorbeeld in de spotlights staan. Maar wat nou als je niet altijd de vaste kantoor baantjes van 9 tot 5 wilt werken?

Bekijken welke opties je hebt om geld te verdienen

Voordat je blindelings direct aan de slag gaat, is het verstandig om als eerste even wat research en voorbereiding te verrichten. Wat zijn zo je opties om je passie naar werk te vertalen? Kijk eens naar mensen die succes hebben behaald met hun hobby. Er zijn al best wel wat voorbeelden te noemen.

Je zou aan de slag kunnen als freelancer. Dan verhuur je in principe jouw werkzaamheden aan een opdrachtgever waar jij zelf mee akkoord gaat. Je ziet dat in de vooral creatievere sectoren freelancers vaak werkzaam zijn. Als schrijven, (grafisch) vormgeving, websites ontwikkelen, sociale media content maken, fotograferen of het bewerken van media, één van jouw hobby’s zijn, dan zou je wellicht aan de slag kunnen als freelancer.

Je zou als kunstenaar ook je werken kunnen verkopen op website’s zoals eBay of Marktplaats. Het is dan belangrijk dat je advertentie’s origineel zijn en opvallen.

Brainstormen over hoe je hobby en business samengaan

Je kunt je ook goed voorbereiden om voor jezelf na te gaan of jouw hobby wel echt geschikt is voor business. Schrijf op wat je nodig hebt voor een succesvolle business en de speerpunten van jouw bezigheid.  Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door een mindmap te maken. Je hebt hier verschillende tools voor. Zo kan je eenvoudig je ideeën visualiseren. Want je wilt tenslotte geld kunnen verdienen met jouw hobby.

Een passief inkomen genereren

Het voornaamste doel is om ervoor te zorgen dat je een passief inkomen genereert met je hobby. Dit betekent dat je zonder steeds er opnieuw er voor hoeft te werken, alsnog een inkomen genereert. Hier betaal je natuurlijk ook gewoon belasting over.

Online cursus maken over je hobby

Je kunt ook jouw kennis over je favoriete bezigheid delen door een online cursus te maken. Hiermee kan je ook een mooi inkomen mee genereren. Dit is ook een passief inkomen omdat, je maar één keer de online cursus maakt. Vervolgens ontvang je geld wanneer iemand jouw online cursus volgt. Voordat je hier aan begint is het belangrijk dat je veel weet over jouw hobby. Er kunnen natuurlijk cursisten zijn die nog met vragen zouden zitten. Een online cursus is een mooie manier om efficiënt jouw passie over te brengen naar mensen in heel Nederland.

Zelf een online cursus volgen

Mocht jij jezelf nog verder willen verdiepen in jouw hobby of sta je open voor een compleet nieuwe uitdaging? Een van onze vele online cursussen kunnen de uitkomst voor je bieden. Kijk lekker op je gemakje rond en volg gerust eens een proefles. Haal inspiratie van andere en inspireer anderen weer!

Maak van jouw hobby je werk!

Facebook groep

Word lid van de Online Instructeurs Nederland groep. Leer alles over het maken en verkopen van online cursussen en kom in contact met andere online instructeurs.

Artikel uit de categorie:
Cursus maken

0 Reacties op "Hoe kan je verdienen aan je hobby?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.