Zelfverzekerd voor de camera in je video’s

Je hebt je camera en microfoon in huis. Je videobewerkingsprogramma is gedownload. Maar om nou echt de camera aan te zetten en die eerste woorden uit te spreken… Je stelt het zoveel mogelijk uit. Sommige mensen houden niet van openbaar spreken, en ook op video is het vaak nog spannend. Daarom geven we je in deze blog enkele tips om sprankelend op scherm te verschijnen!

1: Maak een script 

Een goede voorbereiding is misschien niet de helft, maar wel al heel wat werk. Met een script weet je wat je gaat zeggen, en hoef je je daar al minder druk om te maken. Een script is geen spiekbriefje, maar helpt je juist voorafgaand aan het filmen om een structuur op te bouwen. 

2: Oefening baart goede video’s!

Je zou een van de weinige zijn die met één take een volledige videocursus opneemt. Of je nou eerst voor de spiegel gaat staan, of begint met een oefentake het daarna terugkijkt: wees lief voor jezelf. Niemand is fan van zichzelf op beeld. Door te oefenen merk je ook hoeveel tijd je aan je script kwijt bent, en of bepaalde stukken langdradig of gehaast zijn.

BONUS: Het is goed om je script in de buurt te houden, maar lees niet voor: dat ga je zien. Zo wordt het een stijve opname. 

3: Let op je houding

En dan bedoelen we niet: sta zo recht en stil mogelijk. Je mag gerust een beetje bewegen, graag zelfs: gebruik je handen, maak het levendig. Niets zo saai als een pratend hoofd, dan was video niet nodig geweest en audio toereikend geweest.

4: Wees jezelf

Het leuke van een online cursus met video is dat er een mens mee gemoeid is, niet alleen een powerpoint of documenten. Je hoeft niet elke euh en stotter eruit te knippen: je publiek weet ook dat je geen robot bent. af en toe over je woorden struikelen maakt je alleen maar menselijk

5: Houd je doelgroep in gedachten

Je praat niet tegen een camera, scherm, of bedrijf: richt je tot mensen. Liever nog – richt je tot één mens. Hoe zou je je presentatie ingaan als het 1-op-1 was? Dat is al een stuk minder eng en veel meer behapbaar dan je bedenken dat honderden mensen je gaan zien. 

6: Zorg voor zo min mogelijk afleiding tijdens het filmen

Deze spreekt voor zich, maar we willen hem toch even noemen: wanneer je uit je flow wordt gehaald, is het lastig om er weer in te komen. Zet je telefoon dus op stil, vertel je huisgenoten en hond dat je even bezig gaat zijn en zorg het liefste ook dat je geen pakketjes verwacht net op het moment dat de camera gaat lopen.

7: Vraag anderen om feedback

Ja, die is eng he? Maar als je vrienden of familie vraagt om een blik op je filmpjes te werpen, kun je wel van hun feedback leren. Vraag of ze kunnen letten op je snelheid, je houding en de structuur. Kijk ook zelf kritisch mee, en kijk verder dan de inhoud en je onderwerp. Hoe zou je het zelf vinden om deze videocursus te volgen?

8: Bedenk je: jij bent de expert

Je kent je onderwerp als geen ander! Daar hoef je dus al niet nerveus over te zijn. Daarnaast is het niet live, en kun je schoonheidsfoutjes in de edit wegwerken. Heb dus vooral plezier in over je passie praten. 

We hopen dat je met deze tips ontspannen voor de camera kunt staan en lekker jezelf durft te zijn. We zijn benieuwd naar het eindresultaat! Op zoek naar informatie over de volgende stap? Lees alles over je video’s bewerken. 

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.