Verander je beperkende overtuigingen in 7 stappen!

Ken je dat? Er is iets wat je heel graag wilt, maar laat je tegenhouden door een stemmetje in je hoofd dat je zegt dat je het niet kunt. Of je zou iets graag willen, maar je vindt (onbewust) dat je het niet waard bent om dat te ontvangen. Ergens lijkt het wel of jij nooit geluk hebt of echt gezien wordt, of het nu om een nieuwe baan gaat, een relatie, aandacht of simpelweg het gevoel van erbij horen. 

In dit blog neem ik (Anneloes) je mee in het proces van (beperkende) overtuigingen. Wat zijn overtuigingen en hoe kom je jouw beperkende overtuigingen op het spoor? Beperkende overtuigingen kunnen op alle levensgebieden bestaan en zijn vaak (deels) onbewust. Ik neem je in 7 stappen mee in het proces van veranderen van beperkende overtuigingen. Dit brengt je meer rust, vreugde en vrijheid (in de keuzes die je maakt) in je leven. 

De vicieuze cirkel van beperkende overtuigingen 

Weet dat een (beperkende) overtuiging veel invloed heeft op het verloop van je succes, of het gebrek daaraan. Dat het bepalend is voor hoe je je voelt, welke keuzes je maakt in je leven en hoe je wel of niet groeit in bewustzijn. De overtuiging bepaalt namelijk je gedrag, je lichaamstaal (houding) én je manier van communiceren. Dit maakt dat je altijd bevestigd wordt in je overtuiging…zie je wel (ik kan het niet of ik verdien het niet, vul maar in) en zo blijft deze overtuiging voor jou bestaan. Met alle gevolgen van dien. 

Wat zijn overtuigingen, en wat niet? 

Overtuigingen zijn ideeën over onszelf en over de werkelijkheid, het is niet DE werkelijkheid want overtuigingen zijn niet hetzelfde als feiten. 

  • overtuigingen zijn ideeën over onszelf en over de werkelijkheid
  • overtuigingen zijn NIET de werkelijkheid zelf, het zijn geen feiten
  • overtuigingen zijn dus te veranderen, net zoals gewoontes te veranderen zijn
  • overtuigingen zijn veelal gebaseerd op ervaringen die we als kind opdeden en op boodschappen die we kregen, impliciet of expliciet 
  • overtuigingen hebben de neiging om werkelijkheid te worden

Als we onze overtuigingen niet bewust maken en niet veranderen, dan nemen we ze mee naar onze volgende baan relatie of wat dan ook. Dus: het is belangrijk om ons bewust te worden van onze overtuigingen over werken en te bekijken welke overtuigingen we zouden willen veranderen.

Hoe kom je beperkende overtuigingen op het spoor? 

  • Door te kijken naar wat je in je leven gecreëerd hebt (biografie maken) 
  • Door te kijken naar je emoties
  • Door te kijken naar je innerlijke gedachtestroom en je dagelijkse taalgebruik
  • Door te kijken naar je herinneringen
  • Door te kijken naar je toekomstgedachten
  • Door te kijken naar je ideeën over andere mensen

Ben je je bewust van het verloop van je leven en welke invloed dat heeft gehad op je overtuigingen? Je emoties kunnen je ook een weg wijzen naar er achter verborgen overtuigingen. Wat dacht je van je dagelijks taalgebruik en gedachten die rondspoken in je hoofd? 

Achter een vaak gebezigde opmerking naar jezelf toe: “Verdorie wat doe ik dit weer onhandig”, kan de overtuiging zitten “Ik ben een onhandig iemand” of zelfs: “Ik ben niet de moeite waard”. En achter “Dit lukt mij toch nooit”, kan de overtuiging schuilgaan dat je geen succes waard bent bijvoorbeeld. 

Herinneringen weerspiegelen ook je overtuigingen. Als je je alleen maar mislukkingen herinnert op een bepaald levensgebied dan kan het zijn dat je de overtuiging hebt dat het jou toch niet lukt. Hetzelfde geldt voor je toekomstgedachten. Het kan zijn dat je je iets niet kunt voorstellen dat het jou zou lukken.

Deze ideeën over anderen (projecties) weerspiegelen vaak onze overtuigingen. Bijv.: “Die en die heeft een prachtige baan. Maar zo kan ik het ook. Die heeft nooit hoeven te solliciteren”. Hier kan de overtuiging achter zitten dat jij er altijd hard voor moet ploeteren om een baan te krijgen.

Hoe verander ik beperkende overtuigingen in 7 stappen

Het begint allemaal bij de realisatie dat overtuigingen geen feiten zijn en daarom te veranderen zijn. Je hiervan bewust worden is een belangrijke eerste stap. Ga vervolgens nooit de strijd aan met de overtuiging, onderdruk of ontken niets, maar wordt je wel bewust van de redenen waarom je deze overtuiging in stand houdt. Vaak ligt er een emotioneel geladen situatie in je verleden, of je vroege kinderjaren, aan ten grondslag. 

Stappenplan voor persoonlijke groei en mentale barrières doorbreken

Stap 1: Bewustwording

Je wordt je ervan bewust dat er iets speelt waar je last van hebt. Vraag je af:

  • Wat gebeurt hier?
  • Hoe moet ik dit plaatsen?
  • Wat heeft dit te zeggen?
  • Wat speelt er precies?

Je wordt in deze fase bewust van het feit dat er een beperkende overtuiging kan spelen en door er bij stil te staan wordt het duidelijk welke overtuiging er speelt. Je realiseert je dat het slechts een overtuiging is. Een overtuiging die geen feit is, maar een aanname. Ze is dus te veranderen. Echter, achter deze (eerste) oppervlakte overtuiging die zich uitte in je gedragspatroon waar je last van had zit nog een dieperliggende overtuiging. Pel de ui af en stel jezelf de vragen nogmaals. 

Stap 2: Acceptatie

Je bent bereid om te accepteren dat een deel van je deze overtuiging nodig denkt te hebben. ‘Het is oké dat een deel van mij denkt dat ik niet goed genoeg ben. Ik begrijp dat. Ik begrijp waar het vandaan komt.’

Het is belangrijk om de overtuiging te accepteren en haar niet weg te willen drukken. Immers, wanneer we met iets in de strijd gaan, wordt dat waarmee we in de strijd gaan alleen maar groter.

Stap 3: Meer zicht op de nadelen van deze beperkende overtuiging

Je somt zoveel mogelijk nadelen op van deze beperkende overtuiging. Want: hoe meer ‘pijn’ we verbinden aan een beperkende overtuiging, hoe gemakkelijker en hoe meer bereid we zijn haar los te laten.

Stap 4: Het voordeel van een beperkende overtuiging

Je gaat op zoek naar wat het voordeel van deze overtuiging is. Wat levert het je op om te denken dat je niet goed genoeg bent? Dit lijkt in eerste instantie heel lastig. Het lijkt alsof er alleen maar nadelen kleven aan zo’n beperkende overtuiging. Toch is er iets waarom je haar in stand houdt. Wanneer de overtuiging je helemaal niets zou opleveren, dan zou je haar niet meer hebben. Het voordeel is echter vaak een verborgen voordeel. De overtuiging heeft in het verleden zeker iets opgeleverd. 

Ze kan bijvoorbeeld een reden verschaft hebben om niet op te hoeven vallen. Een ander voordeel zou zijn: ‘Als ik toch niet goed genoeg ben, dan hoef ik ook niet mijn best te doen.’ Een algemeen voordeel van een beperkende overtuiging is dat ze bekend en vertrouwd is. Vaak levert een beperkende overtuiging op de een of andere manier veiligheid op, bescherming. Natuurlijk is hier slechts sprake van een relatief voordeel.

Stap 5: Het voordeel op een andere manier in je leven brengen

Je besluit om dat relatieve voordeel van de overtuiging op een andere manier in je leven te brengen. Wetende dat dat deel van je dat deze overtuiging denkt te moeten hebben, er iets mee voor heeft. En als dat voordeel ineens uit je leven verdwijnt, dan komt gegarandeerd die oude overtuiging weer terug om ervoor te zorgen dat het verborgen voordeel weer in je leven verschijnt. Een andere manier om even niet je best toe hoeven doen is gemakkelijk te vinden: jezelf een avondje vrijaf geven, een veilige setting voor je jezelf creëren, even niet hoeven opvallen. 

Stap 6: De oude overtuiging loslaten

De vorige stappen in dit veranderproces leidden al in de richting van loslaten. Wanneer we doorhebben dat er veel nadelen aan een beperkende overtuiging kleven, wanneer we beseffen dat we haar zelf in stand houden vanwege het (relatieve) voordeel dat ze ons oplevert, wanneer we het voordeel ervan ook op een andere manier in ons leven kunnen brengen en wanneer we ook nog beseffen dat wij niet deze overtuiging zijn, maar dat we haar hebben, dan hebben we haar al losgelaten voordat we het weten.

Loslaten is gemakkelijker dan we denken. Alleen moeten we er rekening mee houden dat we de beperkende overtuiging door een nieuwe moeten vervangen. En het kan goed zijn om te beseffen dat de oude overtuiging met name in het begin van het proces van loslaten nog behoorlijk veel aantrekkingskracht heeft. Wanneer we even niet opletten, kunnen we onszelf in het oude patroon zien stappen.

Een nieuwe verruimende overtuiging moet ontdekt worden. Soms is het gewoon de positieve omkering van de oude overtuiging. Maar soms ook niet. Het moet een zin zijn die je een goed gevoel geeft. Een zin die je werkelijkheid wilt laten worden. Een zin waar je energie in wilt steken, die je graag met dikke letters op een kaartje naast je bed wilt neerzetten om maar iets te noemen. Dit alles om met deze nieuwe zin vertrouwd te raken, vertrouwder dan met de oude!

Stap 7: Meer zicht op de voordelen van de nieuwe overtuiging 

Som zoveel mogelijk voordelen op van de nieuwe, verruimende overtuiging. Wat zijn alle redenen waarom je wilt dat deze overtuiging werkelijkheid wordt? Op deze manier geef je energie aan de nieuwe positieve overtuigingen in plaats van de beperkende en kun je er steeds meer in gaan geloven.

En dat doe je natuurlijk niet alleen in je hoofd, of op papier. De grote afsluitende vraag is: Wat ga je nu concreet doen om de oude, beperkende overtuiging los te kunnen laten en de nieuwe je eigen te maken? Maak een overzicht van je acties en plan dit met aandacht in je agenda. 

Beperkende overtuigingen loslaten en meer flow in je leven

Je bevrijden van beperkende overtuigingen levert je niet alleen meer rust, vreugde en vrijheid op, het stimuleert het stromen van je levensenergie; je staat van Flow. Wil je meer Flow in je leven brengen? Volg dan de cursus Breng meer Flow in je leven!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.