Waarom dromen en ambities je meer maken dan je cv

Misschien ben je net afgestudeerd en wil je je gaan begeven op de arbeidsmarkt. Of ben je werkloos op dit moment en hoop je op die ene mooie kans. Misschien werk je al ergens maar voelt je baan als een bullshit job. Iedereen bevindt zich ergens tijdens de reis die de carrière heet. Maar is dat nou de plek waar je eigenlijk wilt zijn?

Wat we vanuit huis meekregen

De meesten van ons hebben vanuit huis meegekregen dat “als ze maar een goed diploma haalden, er een gouden toekomst in het verschiet lag“. Een mooie baan met een ruim salaris en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. De toekomst zag er rooskleurig uit. Presteer goed op school en je zit gebakken. En omdat je zelf kan kiezen in welk vakgebied je werkzaam wilt zijn, zal je ook de rest van je leven met een euforie naar kantoor gaan. Het leven was nog nooit zo goed.

Nieuwe generatie gaat aan het werk

Nu beginnen we te merken dat de tijden aan het veranderen zijn. Een goede baan met een goed salaris betekent niet meer dat je automatisch gelukkig bent in je werk. De zoektocht naar
zingeving is nog nooit zo groot geweest onder de nieuwe generatie werkenden. Deze nieuwe generatie wordt de “millennial” genoemd. Antropoloog David Graeber en historicus Rutger Bregman noemen dit de zogenoemde “bullshit jobs”. Dit zijn banen die in eerste instantie super funky klinken, maar eigenlijk geen echte inhoud hebben. Als je deze mensen vraagt of hun werk echt een meerwaarde oplevert voor andere mensen of de maatschappij, dan is het antwoord steevast “nee”. Als deze banen morgen zou verdwijnen, dan zou de wereld gewoon door gaan.

Visionair Simon Sinek stelt dat de millennial een “purpose seekers” is, ofwel, in gewoon Nederlands, opzoek naar zingeving in het werk. Maar wat betekent dit concreet? Dit betekent dat ze willen bijdragen aan een doel dat groter is dan zijzelf. Door bijvoorbeeld een probleem op te lossen in de wereld door met een innovatief product of een nieuwe dienst. Ook moet die rol (baan of functie) goed aansluiten op het karakter en de talenten van de werkende. Pas dan ervaart de medewerker echt zingeving. Ze kunnen bijvoorbeeld onze persoonlijkheid inzetten om een maatschappelijk probleem op te lossen. Dan is werken nuttig en geeft het een goed gevoel.

Wees persoonlijk én professioneel

Dit geldt niet alleen voor de mensen die een bullshit job hebben. Ook werkzoekenden of starters hebben de meeste kans om aangenomen te worden, wanneer hun persoonlijkheid aansluit bij het karakter van het bedrijf. Vaardigheden kan je leren. Ervaring heb je opgedaan. Diploma’s kan je halen. Maar jouw unieke karakter en talenten zijn je echte unique selling points. Een gegronde motivatiebrief, geschreven vanuit het hart, kan zorgen voor grote impact bij de recruiter of HR-medewerker.

Veelal kom ik op LinkedIn mensen tegen die advies inwinnen bij andere loopbaanprofessionals. Ze krijgen tips mee om hun cv te pimpen of adviezen over hoe ze zich beter kunnen presenteren. Allemaal met de beste bedoelingen en zeker vanuit een goed hart meegegeven, maar ik lees altijd dat de werkzoekenden nooit succes behalen met het toepassen van de tips. Ook spreken loopbaanprofessionals elkaar altijd tegen. De werkzoekenden op LinkedIn zitten met hun handen in het haar.

De zoektocht naar nieuw- of ander werk is niet een reeks tips die je uitvoert. Er bestaat namelijk geen succesformule voor de ideale motivatiebrief. Er is geen hard antwoord op de vraag of je
wel of niet een foto moet plaatsen op je cv.

Wat werkt er wél?

Maar wat werkt dan wel? Beter gezegd, hoe vergroot je jouw kansen? Dit past in één simpel woord: “authenticiteit“. Jezelf kennen én zijn. Door te weten wie je bent, waar je voor staat en wat je wilt gaan doen kom je authentiek over. Misschien dat je nu denkt bij jezelf dat je jezelf echt super goed kent, maar is dat ook zo? Hoeveel keuzes in je leven heb je gemaakt, omdat er van je verwacht werd dat je ze zou maken? Welke verwachtingen hebben andere mensen of de samenleving van je? Welke waarden zijn echt essentieel voor jou en welke unieke talenten en karaktereigenschappen heb je? Wat is jouw visie omtrent het leven en de wereld? Welke bijzondere bijdrage zou je de maatschappij willen bieden?

Zomaar een reeks vragen die betrekking hebben op jouw unieke karakter en persoonlijkheid. Kan jij ze allemaal beantwoorden? Grote kans van niet. En dat hoeft geen probleem te zijn.

Leer jezelf beter kennen

Vreemd is het toch, dat het meest vertrouwde in ons leven (jijzelf), ook hetgeen is waar we zo weinig van afweten. Dat is niet vreemd en komt door de maatschappij waar we in leven. Ons
onderwijssysteem is voornamelijk gericht op het reproduceren van kennis, dus niet het opdoen van zelfkennis. Als sociale dieren hechten we veel waarde aan de mening van anderen en blijven we maar al te graag op de gebaande paden. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.

Hoe zou het zijn als je de meest interessante persoon op jouw aarde, jijzelf, beter zou leren kennen? Dat je eindelijk weer leert te luisteren naar jezelf. De stem weer te horen die toen je nog kind was zo helder aanwezig was, maar die in de loop der jaren naar de achtergrond is verbannen. Logica en strategie hebben de plek ingenomen waar vroeger dromen en ambities zaten.

Breng jouw dromen en ambities weer terug

Zullen we die dromen en ambities samen weer naar de oppervlakte brengen? Dan kan je namelijk weer leren luisteren naar die zachte stem in je gedachten. Om je te begeleiden tijdens dit proces heb ik de online cursus ‘Talentgericht Werken‘ ontworpen die je op laagdrempelig niveau stap voor stap jouw dromen en ambities naar de oppervlakte brengen. Uiteraard kan je meer onderzoek doen naar wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen op mijn website. Een soort herontdekking, zodat je kan gaan doen wat je echt wil doen. Hoe zou je leven eruit zien als je straks weet welke rol jij in de samenleving kan innemen? Een rol die je op het lijf geschreven staat. Omdat je je wilt gaan inzetten voor een maatschappelijk probleem dat je raakt, een steentje bij wilt dragen door je talenten en karakter in te zetten en wilt gaan werken in een leuke, concrete job.

Niet alleen is het leven te kort en te bijzonder om te verkwanselen aan werk dat ons niet raakt, we leven ook in een periode, waarin grote vraagstukken opgelost dienen te worden. Ieder van ons bezit unieke karaktereigenschappen en talenten om de maatschappij van dienst te zijn. Iedereen kan een rol innemen die kan helpen om de problemen van vandaag op te lossen. Van grote mondiale vraagstukken tot even belangrijke lokale problemen. Allemaal zijn ze belangrijk. Allemaal doen ze er toe. Je bent onmisbaar als onderdeel van het geheel.

De wereld heeft jouw talenten nodig… juist nu!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.