Breng je instructievideo’s tot leven met deze technieken

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

De video’s voor je online cursus moeten vooral informatief zijn: je cursisten moeten er immers alle nodige kennis uit kunnen halen. Maar het is nog beter als die informatie ook blijft hangen. Dat vraagt om video’s die meer zijn dan een opsomming van theorie.

Een video met een persoon een beeld brengt informatie al meer tot leven dan een boek of lange lap tekst. Wil je echter dat je cursisten echt onthouden wat je ze vertelt? Pas dan deze technieken toe in je video’s!

Gebruik storytelling

Je herinnert je vast wel nog enkele anekdotes die je biologie- of geschiedenisleraar vertelde om de stof uit te leggen. Of dat nou schromelijk overdreven varianten van verhalen waren, of schokkende, specifieke biologische fenomenen: je denkt er wel nog steeds eens aan terug.

Met storytelling wikkel je de theorie in een verhaalvorm. Een aantal tips om dit nog beter te doen:

  • Denk aan verhalen die interessant genoeg zijn om na te kunnen vertellen. Gooi er een gek, onverwacht element in.
  • Persoonlijke verhalen werken goed. We kunnen ons daar vaak in herkennen, en dat is makkelijker om te herinneren. 
  • Wees niet bang om emotie te gebruiken: van een grote passie tot een grote frustratie. 

Zet visuals in om je verhaal te verduidelijken

Onderzoek toont keer op keer aan dat het combineren van afbeeldingen en tekst een van de beste manieren is om mensen iets bij te brengen. Alleen tekst is lastig te onthouden. Hetzelfde geldt voor gesproken tekst.

Voeg in je video’s dus afbeeldingen in die je verhaal kracht bijzetten. Infographics zijn een sterke tool. Als je storytelling toepast, kun je foto’s die een element uit het verhaal weergeven invoegen. Vermijd wel de meest cheesy stockfoto’s en kies voor opvallende afbeeldingen. Tenzij je het ironisch doet, waarover meer in het volgende punt.

Humor: want er mag best gelachen worden

We onthouden iets beter als er een emotie aan gekoppeld is. Laat het in het geval van je online cursus dan een positieve emotie zijn: er mag ook gelachen worden!

Zeker als je een lastig onderwerp uitlegt, kan humor een fijne afwisseling zijn die de hersenen van je cursisten even lucht geven.

Je hoeft niet plotseling moppen te gaan tappen: een lach en laten zien dat je ook maar een mens bent, kan de stemming al enorm goed doen. Past het bij je stijl, pak dan wat meer uit. Afhankelijk van je doelgroep kun je ook memes en gifs in je video verwerken.

Sterke quotes blijven beter hangen

Ze kunnen vaak clichés zijn (Live, laugh, love?), maar met een goede quote in je video kun je je verhaal ook enorm kracht bijzetten. Het kan helpen om complexe materie makkelijker te maken, of om een bepaald gevoel weer te geven. Zelf geen woordkunstenaar? Op Pinterest kun je talloze quotes vinden die je uit de brand helpen.

Zet ze aan het denken: stel vragen

Is het gek om als docent degene te zijn die de vragen stelt? Juist niet. Het wakkert het denkvermogen van je cursisten aan. Je leert ze niet alleen wat de antwoorden zijn, maar ook hoe ze vragen moeten stellen. Daarnaast maakt het nieuwsgierig, op het begin van de video, en zorgt het ervoor dat ze over de inhoud blijven nadenken, op het eind van de video. 

Ready, set, action!

Klaar om voor de camera te gaan staan? We hebben een online cursus laten maken over het opnemen van video’s voor online cursussen. Deze is ideaal om te starten met het maken van nieuwe video’s voor jouw eigen project en cursus.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Artikel uit de categorie:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 30 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag


Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account


Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les  in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.