Je eigen online cursus ontwikkelen met Soofos

Een eigen online cursus geven heeft veel voordelen.

Zo kun je een passief inkomen voor jezelf creëren, nieuwe klanten bereiken en natuurlijk je kennis delen.

In het artikel ‘online cursus maken‘ lees je meer over de redenen waarom je dit zou moeten doen.

Vroeger was het ontwikkelen van een eigen online cursus best lastig. Buiten dat je natuurlijk de cursus zelf moest maken, had je ook kennis van ontwikkelen en websites nodig.

Met Soofos hebben we die drempel weggehaald. Je kunt een eigen online cursus ontwikkelen op Soofos op een eenvoudige en toegankelijke manier.

Jij de kennis, wij het platform én de marketing

Iedereen heeft zijn eigen expertise.

Net zoals dat wij veel weten van online marketing en het bouwen en onderhouden van het platform, weet jij veel over andere dingen. Het helpen van andere mensen door deze kennis te delen is heel leuk.

Wij delen dit met jou, zodat jij makkelijk je eigen cursus kunt maken. Het is niet meer nodig om zelf een website te (laten) bouwen en onderhouden. Dit hebben wij al gedaan.

Jij kunt je nu focussen op het delen van jouw kennis, en het daadwerkelijk ontwikkelen van de cursus.

Je eigen online cursus ontwikkelen, waar begin je?

De eerste stap richting het ontwikkelen van je eigen online cursus heb je al gezet.

De techniek achter de systemen hoef je je niet meer druk over te maken. Je kunt gratis gebruikmaken van alle tools die we hebben op Soofos.

Zo kun je instructievideo’s uploaden en hosten, teksten, geluidsbestanden, oefenopdrachten en afbeeldingen toevoegen. Daarnaast kun je een forum koppelen, berichten versturen naar je cursisten en toetsen toevoegen.

Een goed begin is om de cursus “Hoe maak ik een cursus” te volgen, die we gratis beschikbaar hebben gesteld. Hier kun je precies zien welke mogelijkheden het platform heeft.

Zodra je weet wat er mogelijk is, kun je beginnen met het daadwerkelijk met het maken van de content voor je eigen online cursus.

Verder kun je dit misschien nog gebruiken:

  • Schermopnametool om je beeldscherm op te nemen.
  • Camera, zodat je jezelf kan filmen tijdens het uitleggen.
  • Microfoon, om hogere kwaliteit audio op te nemen.

De opbouw van de content

Afhankelijk van het onderwerp dat je wilt geven zal je content voor je online cursus ontwikkelen. Een goede houvast is om voor 70% video’s te gebruiken in de cursus.

Een gemiddeld persoon verliest na ongeveer tien minuten zijn aandacht bij een presentatie (Dr. Medina). Voor een video waarin informatie getoond wordt verschilt dit niet heel veel.

Probeer daarom een video niet veel langer te maken dan 10 minuten.

Wij raden aan om de video’s tussen de twee en tien minuten per stuk te maken. Zo kunnen mensen de lessen ook makkelijk tussendoor volgen, als ze bijvoorbeeld in de trein zitten.

Begin klein en blijf flexibel met de online cursus

Een wijze groep mannen zei ooit:

“Een goed begin is het halve werk. Maar een goed begin is maar de helft. De tweede helft, maar ikke hoef geen help.”

De Jeugd van Tegenwoordig – Sterrenstof

Uit dit wijze stukje tekst kun je eigenlijk drie lessen trekken:

  1. Begin gewoon met het maken van de cursus. De start is een groot deel van de barrière. Zodra je begonnen bent zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om er aan te werken. Anders kan je hier wat tips krijgen voor een betere cursus.
  2. Toch is het begin maar de helft. Het ontwikkelen van een cursus kost nou eenmaal tijd. En zelfs zodra hij klaar is, zullen er altijd nieuwe dingen zijn die je kunt toevoegen.
  3. Je hebt geen hulp nodig? Klopt, het werkt allemaal makkelijk. Toch kan het fijn zijn om even te sparren over ideeën en mogelijkheden. Daarvoor kun je ons altijd even inschakelen!

Begin dus gewoon met het maken van een cursus en ben flexibel tijdens het maken. Het is altijd mogelijk om extra onderwerpen toe te voegen, bepaalde dingen te wijzigen of weg te halen.

Bronnen hoofdafbeelding: Frpk

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.