10 tips voor remote leren: beter studeren, waar dan ook🌟

Remote leren, online studeren, locatieonafhankelijke opleidingen: het wordt steeds populairder. Het stelt je in staat om waar dan ook ter wereld nieuwe kennis op te doen en jezelf te ontwikkelen. 

Maar hoe zorg je ervoor dat je succesvol bent in je online studie? De discipline en focus houdt? En hoe haal je er in je eentje alles uit?

In dit artikel delen we praktische tips over het stellen van doelen, je leerproces vormgeven en meer. 

1. Stel duidelijke doelen 🎯

Begin met het einde in zicht. Bepaal wat je wilt bereiken met de cursus en stel realistische en meetbare doelen. 

Wil je bijvoorbeeld een nieuwe taal leren spreken of je digitale marketingvaardigheden verbeteren? Zet dit op papier. 

Maak vervolgens een concrete planning: wanneer wil je de cursus afronden? Zet belangrijke data in je agenda en werk systematisch naar je doelen toe. Ga je bijvoorbeeld volgend jaar reizen in Zuid-Amerika? Plan dan een paar maanden vooruit voor je cursus Spaans, zo heb je ook een duidelijk doel.

Natuurlijk is het leuke van een online cursus dat je zelf je lestijden bepaalt, maar voor sommige mensen werkt die complete vrijheid juist averechts, en gaan ze maar niet aan de slag. Klinkt bekend? Daag jezelf uit met doelen!

2. Creëer een goede studieomgeving of -ritueel 🌱

Een rustige en georganiseerde ruimte doet wonderen. Zoek een plek waar je ongestoord kunt werken, zoals een bureau in je slaapkamer of een stil hoekje in de bibliotheek. Zorg dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt en dat je werkplek schoon en opgeruimd is.

Reis je of leer je veel vanuit verschillende locaties? Dan kan een routine of ritueel juist veel uitmaken. Maak bijvoorbeeld altijd voor je begint aan je cursus een cappuccino, of luister naar een specifieke focus-playlist.

3. Blijf gemotiveerd 💪

Stel kleine beloningen in voor het behalen van je doelen, zoals een lekkere snack of een aflevering van je favoriete serie nadat je een hoofdstuk hebt afgesloten.  Maar maak het ook groter: visualiseer je succes. Hoe zal het voelen om je cursus af te ronden? Schrijf dit voor jezelf uit, of maak alvast een plan voor wat je na een specifieke cursus wilt gaan doen.

4. Focus, focus, focus 🚀

Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk. Daarom schreven we er een hele blog over. Hier is een snelle samenvatting:

  • Geluid: Luister naar white noise of binaurale beats.
  • Tijdsduur: Werk in blokken van 90 minuten, max 2-3 per dag.
  • Cafeïne: 200-400mg, niet na 16:00 uur.
  • Meditatie: Gebruik Yoga Nidra of geleide meditaties, niet te laat op de dag.
  • Werkplek: Houd je bureau opgeruimd en scherm op ooghoogte.

5. Actieve participatie 🤝

Wees niet bang om vragen te stellen aan je instructeur of medecursisten. Maak verbinding met andere studenten via forums of social media en wissel ideeën uit. 

6. Maak aantekeningen 📝

Samenvatten is krachtig. Maak tijdens het kijken of luisteren naar de cursusmaterialen notities. Dit helpt je om de informatie te internaliseren en later te herzien. 

7. Zorg voor jezelf 🧘‍♀️

Je leert beter als je je goed voelt. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, slaap voldoende en eet gezond. Luister naar een deel van je cursus tijdens een wandeling als je dit wilt combineren. 

8. Evalueer en stel bij 🔍

Sta regelmatig stil bij je voortgang. Wat gaat goed en wat kan beter? Vraag om feedback van je instructeur en medecursisten en gebruik deze om je aanpak bij te stellen. 

9. Maak gebruik van online tools 🛠

  • Apps en platforms: Er zijn tal van apps die je kunnen helpen met plannen, zoals Todoist of Notion.
  • Leerplatforms: Maak optimaal gebruik van de features van je leerplatform, zoals quizzes en discussiefora.

Er zijn tal van apps die je kunnen helpen met plannen, zoals Todoist of Notion. Benut de features van je leerplatform, zoals quizjes en discussiefora. 

10. Vier je successen 🎉

Als je je cursus afrondt, vier dat dan! Print je certificaat uit en hang het op een zichtbare plek, of trakteer jezelf op iets leuks. Deel je succes met vrienden en familie, en op LinkedIn natuurlijk!

Locatieonafhankelijk leren is de nieuwe standaard

Remote leren is een fantastische manier om je kennis en vaardigheden uit te breiden, maar het vereist wel een bepaalde mate van discipline en organisatie. Wil je als team of complete organisatie niet alleen locatieonafhankelijk werken, maar ook leren? Check dan Soofos Teams!

Vond je dit interessant? Dan vind je deze blogs vast ook leuk:

  1. Microlearning: zo kun je altijd en overal nieuwe skills leren 
  2. Boost je creativiteit met creative limitations
  3. Thuis werken? 8 tips om productief te blijven 

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.