Zelf een online cursus maken hoeft niet duur te zijn. Je kunt zelfs al gratis een online cursus maken. Dit kan door gebruik te maken van een aantal handige hulpmiddelen en tools. Hoogstwaarschijnlijk heb je al de beschikking over de meeste tools, en kun jij dus al beginnen met het maken van een online cursus!

 

Gratis betekent niet dat het je niets kost..

Met gratis een online cursus maken wordt niet bedoeld dat het geen tijd of moeite kost om een cursus te maken. Om jouw eigen cursus te maken zul je toch tijd er in moeten steken, het kennis beheersen en een aantal dingen regelen. Over het algemeen beschik jij al over de tools en programma’s die nodig zijn om zelf een cursus te maken. Het kost je dus alleen tijd, en niet zozeer geld meer.

 

Waar begin je om Gratis een online cursus te maken

Om te starten met het maken van een gratis online cursus is het belangrijk dat je eerst weet over welk onderwerp jij de cursus gaat geven. Je hebt vast wel een eigen expertise, vakgebied of hobby waar je veel van af weet. Begin met het uitdenken van wat jij wilt gaan vertellen in je cursus. Welke basisbegrippen hebben mensen nodig die nog niets van het onderwerp af weten, en welke onderwerpen wil je graag behandelen. Maak alvast een lijstje met de onderdelen die terug moeten komen in jouw cursus. Bedenk vervolgens op welke manier je de onderwerpen wilt gaan behandelen, met teksten, filmpjes of vragen. Een goede vuistregel is dat minimaal 70% van de cursus bestaat uit video’s.

 

Hoe maak je gratis instructievideo’s?

Het opnemen van instructievideo’s is een van de belangrijke onderdelen voor het maken van een cursus. Hierbij is het belangrijk dat je geluid goed is, en het onderwerp duidelijk naar voren komt. Het maken van instructievideo’s kun je op verschillende manieren doen. Om het gratis te kunnen doen kun je bijvoorbeeld eerst met Prezi of Powerpoint een presentatie maken. Vervolgens kun je door gebruik te maken van een scherm opname door de cursus heen gaan. Op je Mac kun je gebruik maken van Quicktime, en op een windows computer kun je Ezvid gebruiken om je scherm op te nemen. Als je gebruik wilt maken van een andere manier om je scherm op te nemen, kun je in dit artikel lezen hoe je dat kunt doen.

 

Het gebruik van teksten, oefeningen en afbeeldingen

Hoogstwaarschijnlijk heb jij wel een tekstverwerker, zoals Word, op je computer staan. Als je dit niet hebt kun je gebruik maken van bijvoorbeeld Google Docs om gratis documenten te kunnen maken en bewerken. Ook kun je op Soofos direct je tekst opgeven in onze HTML editor. Bij het maken van je teksten en oefeningen kan het gebruiken van afbeeldingen erg handig zijn. Veel afbeeldingen en foto’s mag je niet zomaar gebruiken en verspreiden door de auteursrechten die er op zitten. Toch zijn er plekken waar je gratis afbeeldingen kunt zoeken en gebruiken. Op Visualhunt kun je veel afbeeldingen vinden die je kunt gebruiken. Vink hierbij “Commercial use” aan, en lees de voorwaarden. Vaak hoef je alleen maar te verwijzen naar de maker van de afbeelding of foto.

 

Plaatsen en verkopen van jouw cursus

Nadat je gratis een online cursus gemaakt hebt, moet je deze ook nog kunnen laten zien aan anderen. Je hebt verschillende betaalde methodes, waarbij je hoge licentie kosten moet betalen, zelf websites moet onderhouden of dure abonnementen moet afsluiten. Om dit gratis te kunnen aanbieden kun je bijvoorbeeld de video’s en bestanden via WeTransfer versturen. Maar je raad het al: zodra iemand de bestanden heeft kan hij ze makkelijk verspreiden.

Op Soofos kun je gratis jouw eigen online cursus onderbrengen. Je cursus komt dan in een beveiligde omgeving te staan waar alleen mensen toegang hebben die ook toegang mogen hebben. De gemaakte video’s komen op een externe server, die beveiligd is tegen downloaden. Op een veilige én gratis manier kun jij dus cursisten naar jouw cursus brengen. Daarbij krijg je tot 96% van de opbrengsten van elke verkochte cursus! Ook hebben cursisten gelijk de mogelijkheid om via iDeal, PayPal, overboeken etc. te betalen. Je cursisten hebben de best mogelijke service, en jij hebt er geen vaste kosten aan!

 

Meteen aan de slag?

Als je meer wilt weten over het maken of plaatsen van een online cursus kun je altijd contact met ons opnemen. Ook kun je onze gratis “Hoe maak ik een cursus” volgen. Klik hieronder om meteen aan de slag te gaan

 

2 januari 2019

0 Reacties op "Gratis een online cursus maken"

Geef een reactie op dit artikel

  © 2019 Soofos B.V.