Gratis een online cursus maken

Joris van den Berg
  | 
16 maart 2020

Zelf een online cursus maken hoeft niet duur te zijn. Je kunt dit zelfs al gratis doen.

Dit kan je doen door gebruik te maken van een aantal handige hulpmiddelen en tools. Hoogstwaarschijnlijk heb je al de beschikking over de meeste tools en kun jij dus al beginnen met het maken van een online cursus!

Dus, is het tijd om je workshop of training online te verkopen? Dan is dit hét moment om te beginnen!

Liever een concreet stappenplan? Bekijk dan ons 10-stappenplan voor het maken van een cursus.

Gratis betekent niet dat het je niets kost..

Met het gratis maken van een online cursus wordt niet bedoeld dat het geen tijd of moeite kost om een cursus te maken.

Om jouw eigen cursus te maken zul je er toch tijd in moeten steken, de kennis beheersen en een aantal dingen moeten regelen.

Waarschijnlijk beschik jij al over de tools en programma’s die nodig zijn om zelf een cursus te kunnen maken. Het kost je dus vooral tijd en niet per se geld.

Hoe maak je een online cursus? Waar begin je?

Om te starten met het maken van een online cursus is het belangrijk dat je eerst weet over welk onderwerp je de cursus wilt geven. Je hebt vast wel een eigen expertise, vakgebied of hobby waar je veel van af weet.

Begin met het uitdenken van wat jij wilt gaan vertellen in de cursus. Welke basiskennis hebben mensen nodig (die nog niets van het onderwerp af weten) en welke onderwerpen wil je graag behandelen.

Maak alvast een lijstje met de onderdelen die terug moeten komen in jouw cursus.

Bedenk vervolgens op welke manier je de onderwerpen wilt gaan behandelen, bijvoorbeeld met teksten, filmpjes en vragen. Onze vuistregel is dat minimaal 70% van de cursus moet bestaan uit video’s.

Hoe maak je gratis instructievideo’s?

Het opnemen van instructievideo’s is een van de belangrijkste onderdelen van het maken van een cursus. Hierbij is het belangrijk dat je geluid goed is en het onderwerp duidelijk naar voren komt.

Het maken van instructievideo’s kun je op verschillende manieren doen. Om het gratis te kunnen doen, kun je bijvoorbeeld eerst met Prezi of PowerPoint een presentatie maken.

Vervolgens kun je door gebruik te maken van een schermopname door de inhoud van de cursus heen lopen. Op je Mac kun je gebruikmaken van QuickTime en op een Windowscomputer kun je Ezvid gebruiken om je scherm op te nemen.

Als je gebruik wilt maken van een andere manier om je scherm op te nemen, vind je hier meer gratis schermopnametools voor jouw video’s.

Het gebruik van teksten, oefeningen en afbeeldingen

Grote kans dat jij wel een tekstverwerker, zoals Word, op je computer hebt staan. Als je dit niet hebt kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld Google Docs om gratis documenten te kunnen maken en bewerken.

Ook kun je op Soofos direct je tekst opgeven in onze teksteditor. Bij het maken van je teksten en oefeningen kan het gebruik van afbeeldingen erg handig zijn.

Veel afbeeldingen en foto’s mag je niet zomaar gebruiken en verspreiden door de auteursrechten die er op zitten.

Toch zijn er plekken waar je gratis afbeeldingen kunt zoeken en gebruiken. Op Visualhunt kun je veel afbeeldingen vinden die je kunt gebruiken. Vink hierbij “Commercial use” aan, en lees de voorwaarden.

Vaak hoef je alleen maar te verwijzen naar de maker van de afbeelding of foto.

Plaatsen en verkopen van jouw cursus

Nadat je een online cursus gemaakt hebt, wil je deze natuurlijk kunnen delen met de wereld.

Hiervoor zijn er verschillende opties, maar deze vergen veel tijd en aandacht. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende betaalde methodes met hoge licentiekosten, het onderhouden van eigen websites en dure abonnementen die je moet afsluiten.

Om dit gratis te kunnen aanbieden kun je bijvoorbeeld de video’s en bestanden via WeTransfer versturen. Dat is niet geheel zonder risico, zodra iemand de bestanden heeft, kan hij of zij de bestanden namelijk makkelijk verspreiden.

Op Soofos kun je gratis jouw eigen online cursus creëren en onderbrengen.

Je cursus komt dan in een beveiligde omgeving te staan, waar alleen mensen toegang hebben die ook toegang mogen hebben. De gemaakte video’s komen op een externe server, die beveiligd is tegen downloaden.

Op een veilige én gratis manier kun jij dus cursisten naar jouw cursus brengen.

Daarbij krijg je tot 96% van de opbrengsten van elke verkochte cursus!

Ook hebben cursisten gelijk de mogelijkheid om via bijvoorbeeld iDeal, PayPal en overboeking te betalen. Je cursisten hebben de best mogelijke service en jij hebt er geen vaste kosten aan!

Meteen aan de slag?

Als je meer wilt weten over het maken of plaatsen van een online cursus kun je altijd contact met ons opnemen.

Ben je benieuwd naar de andere gratis cursussen op Soofos? Bekijk dan eens deze acht gratis cursussen!

Ook kun je onze gratis “Hoe maak ik een cursus“-cursus volgen of klik hieronder om aan de slag te gaan met je eigen cursusplatform!

Facebook groep

Word lid van de Online Instructeurs Nederland groep. Leer alles over het maken en verkopen van online cursussen en kom in contact met andere online instructeurs.

Artikel uit de categorie:
Cursus maken

0 Reacties op "Gratis een online cursus maken"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.