Een online cursus: een fijne passieve inkomstenbron. Je ziet het al helemaal voor je. Maar die cursus moet wel gemaakt worden. Hoe kun je dat aanpakken op een manier dat je er optimaal aan verdient, zonder al te hoge kosten te maken?
Geen tijd te verliezen? Dit leer je in deze blog:
- Waar normaal de meeste kosten in gaan zitten bij het maken van een cursus is het maken van video’s.
- Er zijn gratis alternatieven voor videobewerking, schermopname en andere software. Deze zitten vaak al ingebouwd in je laptop, zoals Quicktime voor Mac.
- Je kunt op verschillende sites gratis afbeeldingen vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Unsplash en Visualhunt.
- Op Soofos kun je je cursus gratis aanbieden en tot wel 96% van de opbrengsten per verkochte cursus houden.
Zeker als het je eerste cursus is, wil je niet altijd meteen investeren in software, tools en andere hulpmiddelen die je voor je cursus nodig hebt. Maar er is goed nieuws: je hebt hoogstwaarschijnlijk al beschikking tot de meeste van deze tools, of goede alternatieven.
Geen smoesjes dus meer! Wij vertellen je hoe je compleet kosteloos je eigen cursus maakt.
Liever een concreet stappenplan? Bekijk dan ons 10-stappenplan voor het maken van een cursus.
Het kost je wél wat: moeite en tijd.
Gratis is niet makkelijk en niet altijd de snelste optie. Maar we gaan voor resultaat en rendement, dus dat nemen we voor lief.
Een cursus maken kost je altijd wel iets, en dat is tijd. Voor de meeste instructeurs gaat die tijd vooral zitten in het maken van het videomateriaal. Onze vuistregel is dat minimaal 70% van de cursus moet bestaan uit video’s. Dat is nogal wat, zeker als je er nooit echt mee bezig bent geweest. Camera’s, bewerkingsprogramma’s: wat kost dat wel allemaal niet?
Hoe maak je gratis instructievideo’s?
Het maken van instructievideo’s kun je zo duur maken als je zelf wilt. Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je cursus, dus de kwaliteit moet goed zijn. Dat betekent niet dat je meteen professionele aparatuur moet aanschaffen. Je hebt het geluk in een tijd te leven waarin je hoogstwaarschijnlijk continu een goede camera met prima microfoon bij je hebt.
Gratis tools voor het maken van video’s
Vervolgens kun je door gebruik te maken van een schermopname door de inhoud van de cursus heen lopen. Op je Mac kun je gebruikmaken van QuickTime en op een Windowscomputer kun je Ezvid gebruiken om je scherm op te nemen.
Het maken van instructievideo’s kun je op verschillende manieren doen. Om het gratis te kunnen doen, kun je bijvoorbeeld eerst met Prezi of PowerPoint een presentatie maken.
Als je gebruik wilt maken van een andere manier om je scherm op te nemen, vind je hier meer gratis schermopnametools voor jouw video’s.
Het gebruik van teksten, oefeningen en afbeeldingen
Grote kans dat jij wel een tekstverwerker, zoals Word, op je computer hebt staan. Als je dit niet hebt kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld Google Docs om gratis documenten te kunnen maken en bewerken.
Ook kun je op Soofos direct je tekst opgeven in onze teksteditor. Bij het maken van je teksten en oefeningen kan het gebruik van afbeeldingen erg handig zijn.
Gratis afbeeldingen voor je cursus
Veel afbeeldingen en foto’s mag je niet zomaar gebruiken en verspreiden door de auteursrechten die er op zitten. Toch zijn er plekken waar je gratis afbeeldingen kunt zoeken en gebruiken. Op Visualhunt kun je veel afbeeldingen vinden die je kunt gebruiken. Vink hierbij “Commercial use” aan, en lees de voorwaarden. Vaak hoef je alleen maar te verwijzen naar de maker van de afbeelding of foto.
Plaatsen en verkopen van jouw cursus
Nadat je een online cursus gemaakt hebt, wil je deze natuurlijk kunnen delen met de wereld.
Er zijn verschillende platforms waar je dit kunt doen, maar vaak zitten daar hoge licentiekosten aan verbonden, of ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van je websites en hosting. Lastig! Zeker als je wel wat aan je cursus wilt verdienen.
Op Soofos kun je gratis jouw eigen online cursus creëren en onderbrengen.
Je cursus komt dan in een beveiligde omgeving te staan, waar alleen mensen toegang hebben die ook toegang mogen hebben, bijvoorbeeld als ze betaald hebben. De gemaakte video’s komen op een externe server, die beveiligd is tegen downloaden.
Daarbij krijg je tot 96% van de opbrengsten van elke verkochte cursus!
Ook hebben cursisten gelijk de mogelijkheid om via bijvoorbeeld iDeal, PayPal en overboeking te betalen. Je cursisten hebben de best mogelijke service en jij hebt er geen vaste kosten aan!
Start met maken
Wil je meer weten over het maken of plaatsen van een online cursus, of hoe ons platform werkt? We staan voor je klaar!
Ben je benieuwd naar de andere gratis cursussen op Soofos? Bekijk dan eens deze acht gratis cursussen!
Ook kun je onze gratis “Hoe maak ik een cursus“-cursus volgen, of een kijkje nemen op Maatos.