Ontmoet onze online instructeurs: Sasja Bork krijgt ook jou creatief

Creatieveling in hart en nieren: Sasja Bork geniet niet alleen zelf van creëren, maar geeft de kennis van kunst maken ook graag door. Tijd om een beter beeld van deze instructeur te schetsen.

Van Schouten & Nelissen tot schilderschool

Sasja Bork is een beeldend kunstenaar en schildert er op los. Daarnaast is ze docent tekenen en schilderen. Daarvoor volgde ze een opleiding tot onderwijskundige en is ze eerstegraads tekendocent. 

Voordat ze zich fulltime aan de kunsten wijdde, werkte ze als bedrijfstrainer bij Schouten & Nelissen. Van kennis overdragen heeft ze dus wel kaas gegeten. Nu heeft ze zelf een schilderschool in Nieuwegein, en eentje online: Schilder.School. Haar eigen werk kun je bewonderen in haar atelier in Utrecht.

Was dat altijd al een droom? Gek genoeg niet: “Toen ik klein was wilde ik eigenlijk dierenarts worden. Ik groeide op in het piepkleine dorpje Stuifzand waar ik insecten verzamelde, veel in de stallen bij de dieren was en in de mand van onze hond sliep. Als ik niet naar buiten kon tekende ik: uiteindelijk heeft die passie het gewonnen van de liefde voor dieren.”

“Mijn missie is het stimuleren van het creatief potentieel van mensen. Online kan ik veel meer mensen aan een passie voor het leven helpen”

“Mijn schilderschool d’Oude Werf in Nieuwegein vierde dit jaar haar 15-jarig bestaan. Ik heb daar meer dan 10 jaar cursussen en workshops gegeven voor individu, groep, feest en bedrijf. Nu begeleid ik 40 ervaren schilders in de ontwikkeling van hun eigen beeldtaal in het open schilder atelier. Daarnaast trek ik andere docenten aan voor een leuk en gevarieerd aanbod aan teken- en schildercursussen en workshops.”

Schilder.School en Soofos

Haar offline schilderschool heeft Sasja al sinds 2005. De online variant, gemaakt met Maatos, ging in 2017 live. Voorheen stond de online school op een Amerikaans platform, maar Maatos bevalt beter. Daarnaast biedt Sasja ook haar cursussen aan op Soofos. 

Schilderen en tekenen is natuurlijk vooral doen, dus verwacht geen lange theorie of kunstgeschiedenis. “Mijn cursussen zijn zo gemaakt dat je gelijk aan de slag kan en dat is ook meteen mijn motto: gewoon doen! Veel blijven oefenen. De opdrachten zijn zo leuk dat je ze steeds weer kunt doen.”

Ook in haar online cursussen vind Sasja het belangrijk om net die extra stap te zetten. “Omdat ik het echte contact met mijn cursisten mis probeer ik ze zoveel mogelijk op andere manieren te bereiken. Ik heb een e-book geschreven over inspiratie dat helemaal gratis en voor iedereen te downloaden is. Deze staat boordevol tips en praktische voorbeelden hoe je inspiratie oproept, vasthoudt en vorm geeft.

Onze Facebookpagina geeft elke ochtend een praktische/inspirerende/how-to tip. Daarnaast heb ik verschillende Facebook groepen (per cursus) waar actief berichten en werken gedeeld worden en waar ik zo snel mogelijk feedback geef.”

Ook kunnen cursisten haar altijd vragen stellen via het platform of de mail. “Ik reageer vlug, zodat ze meteen verder kunnen. Als ik zie dat een cursist is begonnen maar de cursus lang blijft liggen stuur ik een berichtje of ik ergens mee kan helpen.”

Live gaan tijdens lockdown

Maar daar stopt Sasja niet. Juist tijdens de lockdown ging ze nog een stapje verder om iedereen die thuis zat op een leuke manier bezig te houden.

“Ik heb tijdens de lockdown live-sessies gegeven die mensen gratis konden volgen. De cursisten stemden over de onderwerpen die ze gedemonstreerd wilden zien. Deze 14 live sessies hebben we weer bewerkt tot een cursus: meer dan 14 uur teken- en schilder voorbeelden voor maar 17 euro!”

”Ik vind het ontzettend bijzonder als ik terugkrijg hoeveel plezier mensen halen uit het tekenen en schilderen. Ik zeg altijd: gun het jezelf, maak er tijd voor vrij, want het haalt je uit de waan van de dag en dat is nu zo belangrijk! Maar dat dat ook werkelijk gebeurt. En dat het werkt: dat ik leerlingen echt beter zie worden (vooral: dat ze dat zelf ook ervaren). Daarvoor doe ik het.”

De marketingaanpak van Sasja

De cursussen promoten: is het haar favoriete bezigheid? Absoluut niet. “Als ik het leuker had gevonden had het me minder moeite gekost. Maar gelukkig helpt mijn partner daarbij.”

Sasja heeft haar mailinglijst via een funnel (mailsysteem) aardig laten groeien. Daar stuurt ze waardevolle berichten en nieuwsbrieven. Daarnaast doet ze trouw mee met alle acties vanuit Soofos.

“Wat het beste werkt is denk ik mijn instelling: ik verkoop geen cursussen, ik verleid tot creativiteit: daar zit voor mij het verschil.” 

Wat schildert de toekomst?

Er komt een vijfde cursus: Blik Vanger. Dit wordt een uitgebreide tekencursus als vervolg op de Blik Opener. Hierin komen ALLE materialen en ALLE onderwerpen aan de orde. Als je die hebt gevolgd heb je echt een gedegen basis en heel veel tekenvaardigheid opgedaan. Het draaiboek ligt klaar, de lesbrieven zijn geschreven en ze starten in december met filmen. Wij zijn benieuwd!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.