5 redenen waarom jij moet leren programmeren

Vrijwel alles dat we doen op een dag wordt mogelijk gemaakt door code. Stel je eens voor hoe de wereld zou zijn zonder de programmeertalen. Dat is bijna niet voor te stellen, toch? Geen wonder dat mensen van jongs af aan al in aanraking komen met het programmeren. Waarom? Zij en de programmeertalen kunnen de toekomst gaan vormgeven.

Programmeren is de toekomst

De wereld ontwikkeld zich nog steeds in razend tempo door. Dit wordt veelal mogelijk gemaakt door de ontwikkelingen op gebieden zoals IT en wetenschap. Hierbij ontstaan er ook nieuwe technieken. Deze nieuwe technieken moeten begrepen worden door zoveel mogelijk mensen, zodat hieruit vandaan nieuwe producten, diensten en services kunnen ontstaan. Hiervoor zijn wel mensen nodig die de technieken onder de knie hebben of kunnen krijgen. Doordat jongeren tegenwoordig al vroeg in aanraking komen met programmeertalen zijn zij hiervoor zeer geschikt.

Hoelang duurt het om te leren programmeren?

Het echt onder de knie krijgen van een vaardigheid kost niet alleen veel tijd. Ook heb je er een flinke dosis motivatie voor nodig. Het leren van de basis kan je al in een of twee weken, maar de diepgaande kennis erachter, de manier waarop je leert programmeren en de toepassingen zal je veelal zelf moeten ontdekken. Hier spreken we nog maar over één programmeertaal, maar er zijn er zoveel meer en veel van de programmeertalen kan je samen combineren in een project.

Welke programmeertaal kan je leren?

Er zijn veel programmeertalen die nú enorm relevant zijn. Denk bijvoorbeeld aan de code die schuilt achter de “gebruikelijke” dingen in het leven. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld websites of apps. Hieronder zie je een kort overzicht van programmeertalen die nuttig zijn om te leren:

Tip: Kijk eens rond onze website voor de verschillende programmeercursussen of bekijk W3Schools waar je veel basiskennis gratis kan leren.

5 redenen om te beginnen met programmeren

1. Programmeertalen behoren tot de wereldtalen

Net zoals gesproken talen hebben de programmeertalen beoefenaars. Het is uiteraard geen taal die je vanaf je geboorte leert, maar is wel een taal die wereldwijd geschreven wordt. Het maakt in principe niet uit of je van Nederlandse, Chinese of Russische afkomst bent, want programmeertalen zijn universeel.

2. Programmeren stimuleert de probleemoplossende vaardigheden

Het oplossen van problemen is een belangrijke vaardigheid. Het is er ook een die nog belangrijker gaat worden. Kijk maar eens naar het nieuws. Genoeg problemen en (blijkbaar) te weinig oplossingen. Het programmeren in code helpt je bij het denken in oplossingen. Er is namelijk iets dat je wil bereiken, iets dat werkt, maar je daarvoor moet je op systematische werken om tot de oplossing te komen.

3. Leer creëren, ook zonder artistieke aanleg

Door te leren programmeren, leer je hoe je zelf dingen kan gaan bouwen of maken. Hiervoor heb je geen aanleg nodig. Wanneer je hier gemotiveerd mee aan de slag gaat, leer je vanzelf hoe je dingen mooier kan maken, doordat je de programmeertalen beter leert kennen.

4. Meer toekomstperspectief

Veel banen verdwijnen, omdat er gewoon geen vraag meer naar is. Op het gebied van programmeren lijkt dit alleen maar te groeien. Met name de vraag naar vrouwen in deze sector is en blijf groot, omdat het vooral jongens en mannen zijn die meer voelen voor dit soort werk. Toch is het zeker een aanrader om voor deze sector te kiezen, omdat er veel vraag naar mensen is en deze zal blijven groeien.

5. Het zijn waardevolle vaardigheden, ook buiten de IT

Voor veel verschillende banen of functies is het handig om iets af te weten van code. Zo ben je als marketeer tegenwoordig veel waardevoller, wanneer je problemen op een website of in een database zelf kan oplossen, dan scheelt dat je veel tijd en scheelt het de rest van het bedrijf veel problemen. Dit maakt je op die manier meer waardevol.

Start met leren programmeren

Het programmeren in codetaal kan iedereen onder de knie krijgen, maar dan moet je wel eerst beginnen. Ben je benieuwd hoe je hiermee kan starten? Bekijk dan eens ons aanbod met programmeercursussen en zie welke verschillende programmeercursussen wij hebben. Weet je nog niet zeker welke programmeertaal je wil leren? Lees hier verder over vier belangrijke programmeertalen.

Veel succes bij het leren programmeren!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.