De beste manieren om jezelf te leren programmeren

Joris van den Berg
  | 
16 maart 2020

Aan het kunnen coderen kan je tegenwoordig veel hebben. Zo heb je er in de wiskunde en statistiek (R) veel aan, maar is het ook nuttig als je bijvoorbeeld een eigen website hebt. Er zijn verschillende manieren waarop je jezelf kan leren programmeren. Je hebt er natuurlijk wat tijd voor nodig, maar er zijn verschillende effectieve manieren. Wij noemen de beste manieren voor je op!

Dit zijn de beste manieren om snel te leren programmeren

Door een app te gebruiken

Wil je enigszins flexibel blijven in de manier waarop je leert, dan kan je het beste leren op een mobiel apparaat, zoals je telefoon, tablet of laptop. Dan kom je al snel uit bij apps om mee te leren programmeren. Er zijn verschillende apps te vinden, waarmee je een programmeertaal kan aanleren. Ook zijn er apps die geschikt zijn voor kinderen! Die kunnen dus vroeg in aanraking komen met het programmeren.

Een van de betere apps om te leren programmeren is SoloLearn. Deze app is er volledig op gericht om codetaal te leren. Je kan de app gebruiken op je telefoon, maar je kan ook online op de website leren. Dan kan je ook op je laptop of desktop verdergaan met leren.

Vanuit een boek of PDF leren

Boeken zullen nog wel blijven bestaan. Zeker wanneer we eBooks ook gewoon als boeken blijven zien. We zijn allemaal wel bekend met de term: “… voor Dummies”. Ook over programmeren heeft deze populaire reeks een boek uitgebracht. Het voordeel van leren met een boek? Dat is natuurlijk dat je deze ernaast kan houden. Programmeren voor Dummies is dus een goede optie, wanneer je de voorkeur geeft aan deze manier van leren!

Wil je liever één programmeertaal, zoals Python, Java of C++ leren? Dat begrijpen we, want uiteindelijk is het ook handig om één taal volledig te begrijpen. Lees dan zeker even verder over deze programmeertalen!

Leren door je handen vuil te maken

Wil je functioneel leren coderen? Dan kan je het beste gewoon een project starten. Stel je voor dat je vanaf nul een website gaat bouwen met HTML, dan ga je stap voor stap door alle verschillende elementen heen en leer je in principe alleen wat je echt nodig hebt. Dan kan je bijvoorbeeld een hulpwebsite erbij houden, zoals W3Schools. Uiteindelijk kan je, nadat je tevreden bent, gaan nadenken over het toevoegen van andere programmeertalen, zoals PHP, JavaScript of CSS! Zo leer je de praktische kant van een codetaal kennen en begrijp je de volledige basis.

Het volgen van een programmeercursus

Net als het leren door middel van een app, kan je ook online leren programmeren met een programmeercursus. Er zijn ondertussen veel cursussen over het onderwerp te vinden. Het voordeel is dat je het op eigen tempo en op vrijwel alle apparaten kan doen. Het enige wat je hoeft te doen is een programmeertaal te kiezen en de cursus te vinden. Benieuwd naar onze programmeercursussen?

Waarom leren programmeren?

Programmeertalen behoren tot de talen die wereldwijd geschreven worden. Het internet heeft ervoor gezorgd dat vrijwel alle landen dezelfde soorten code gebruiken. In dat opzicht zijn programmeertalen dan ook de taal van de toekomst. Alles is tegenwoordig gebaseerd op code en dus zullen in de toekomst veel beroep gedaan worden op mensen die het kunnen. Omdat er veel vraag naar is en de vraag verder gaat groeien, zal je er relatief veel mee kunnen verdienen. Het is dus zeker de moeite waard om te overwegen in dit vakgebied te gaan werken.

Wanneer kan je het beste starten met leren?

Het liefst zo snel mogelijk. Ben je nog jong? Dan heb je in elk geval een voordeel. Je kan veel leren en je zal het sneller onder de knie krijgen dan iemand die al wat ouder is. Door op jonge leeftijd al te kiezen voor programmeren, maak je het jezelf enorm makkelijk. Je hoeft niet moeilijk te doen met het kiezen van een richting en kan je focussen op datgene wat je wilt leren coderen. Uiteindelijk kan je complexe applicaties, mooie websites of andere software gaan ontwikkelen. Maar natuurlijk ook andere takken van de sport, zoals game-development en design horen erbij. De keuze is dus enorm groot!

Dit heb je verder nodig om te leren programmeren

Om te gaan leren programmeren heb je twee dingen nodig. Een is een manier van leren, waarover je in deze blog meer hebt gelezen. Je kan gewoon manier kiezen die het beste bij je past. Weet niet wat dat is? Probeer dan gratis varianten, zoals een gratis cursus, om erachter te komen wat bij je past. Verder kunnen we je aanraden een laptop te nemen om op te gaan programmeren. Het is fijn om met een toetsenbord te werken, wanneer je lijnen code aan het typen bent!

Ga aan de slag met programmeren!

Artikel uit de categorie:
Programmeren

0 Reacties op "De beste manieren om jezelf te leren programmeren"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2020 - Soofos B.V.