De beste manieren om jezelf te leren programmeren

Waarom leren programmeren?

Met programmeren kun je ontzettend veel! In de beroepen van de toekomst is het een veelgevraagde skill. Een voordeel van programmeertalen is dat ze wereldwijd vrijwel hetzelfde zijn. Wil je een carrièreswitch maken of juist dieper in je technische kennis springen, dan is leren programmeren zeker een slimme zet.

Wat kun je met programmeren?

Zie programmeren als het instructies geven aan een computer. Je spreekt als het ware de taal van de computer wanneer je in programmeertaal werkt. Hiermee kun je bijvoorbeeld websites, software en apps bouwen. Als programmeur zorg je ervoor dat het precies werkt zoals men het voor ogen had.

Welke programmeertaal kun je het beste leren?

Dat ligt er helemaal aan wat je er uiteindelijk mee wilt kunnen doen. Onderstaand lijstje bevat de meest gebruikte programmeertalen. Wanneer je er eentje kent, wordt het makkelijker om ook een tweede en derde te leren. Deze infographic kan je ook helpen kiezen.

  • PHP;
  • JavaScript en Java;
  • Swift;
  • C en C++;
  • C#;
  • Python

Dit zijn de beste manieren om snel te leren programmeren

Door een app te gebruiken

Een van de betere apps om te leren programmeren is SoloLearn. Deze app is er volledig op gericht om codetaal te leren. Je kan de app gebruiken op je telefoon, maar je kan ook online op de website leren. Dan kan je ook op je laptop of desktop verdergaan met leren.

Vanuit een boek of PDF leren

Leren programmeren vanuit een boek klinkt onmogelijk, maar een boek kan juist een geweldig hulpmiddel zijn voor wanneer je op het scherm bezig bent. Je kunt het namelijk ernaast houden, aantekeningen maken en dingen zo vaak teruglezen als je wilt. Programmeren voor Dummies is goed om mee te beginnen. 

Wil je liever één programmeertaal, zoals Python, Java of C++ leren? Dat begrijpen we, want uiteindelijk is het ook handig om één taal volledig te begrijpen. Lees dan zeker even verder over deze programmeertalen!

Leren door je handen vuil te maken

Wil je functioneel leren coderen? Dan kan je het beste gewoon een project starten. Stel je voor dat je vanaf nul een website gaat bouwen met HTML, dan ga je stap voor stap door alle verschillende elementen heen en leer je in principe alleen wat je echt nodig hebt. Dan kan je bijvoorbeeld een hulpwebsite erbij houden, zoals W3Schools

Uiteindelijk kan je, nadat je tevreden bent, gaan nadenken over het toevoegen van andere programmeertalen, zoals PHP, JavaScript of CSS! Zo leer je de praktische kant van een codetaal kennen en begrijp je de volledige basis.

Het volgen van een programmeercursus

Net als het leren door middel van een app, kan je ook online leren programmeren met een programmeercursus. Er zijn ondertussen veel cursussen over het onderwerp te vinden. Het voordeel is dat je het op eigen tempo en op vrijwel alle apparaten kan doen. 

Spelenderwijs leren coderen

Gamification is ook populair in de wereld van programmeurs. Met spellen als Code Combat en CodinGame raak je op een leuke manier vertrouwd met verschillende programmeertalen. In Code/Racer ga je racen en coderen gelijk, waardoor je snel leert programmeren op een circuit.

Check al onze programmeercursussen en leer binnen no-time de taal van de toekomst!

Artikel uit de categorie:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

Liever een live gesprek? Plan een demo in →