De voordelen van tekenen voor volwassenen (en hoe je weer begint)

Wie denkt dat kleurpotloden enkel thuishoren in de knutselhoek van de kleuterschool, heeft het mis. Tekenen en schilderen zijn krachtige activiteiten die niet alleen je creativiteit prikkelen, maar ook je algehele mentale welzijn kunnen verbeteren. 

Waar de meesten van ons het tekenen achter ons laten na de kindertijd, is het juist de kunst van het potlood en papier dat volwassenen enorm veel kan bieden. 

In deze blog kijken we naar de verrassende voordelen van tekenen voor volwassenen en hoe je dit kunt integreren in je dagelijks leven.

Foto credit: Mona Termos

Lief dagboek…laat maar

Journaling staat bekend als een krachtig middel voor zelfreflectie en persoonlijke groei, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Soms vind je de woorden niet, maar heb je wel behoefte aan een moment voor jezelf, om te reflecteren en om jezelf uit te drukken.

Waar woorden soms beperken of niet volstaan, kan een tekening een diepere laag van je gedachten en gevoelens blootleggen. Het proces van het vastleggen van je dag of gevoelens in schetsen kan verrassend therapeutisch werken. Het biedt een visueel dagboek van je leven, waarbij de beelden soms meer zeggen dan duizend woorden. Of het nu gaat om een snelle doodle of een uitgewerkte schets, tekenen als vorm van journaling (of als aanvulling daarop) is een creatieve uitlaatklep die je net zo goed verder kan helpen.

Waarom je als volwassene wat vaker zou moeten tekenen

Sommige voordelen liggen vrij voor de hand, maar sommige ook niet. Laten we ze allemaal bekijken.

1. Creativiteit aanwakkeren en emotionele expressie vergemakkelijken

Wanneer je tekent, open je een deur naar je onderbewustzijn. Kleuren kiezen, vormen ontdekken en emoties uitdrukken op papier; het zet je grijze cellen aan het werk. En dat is nog maar het begin. Creatieve uitspattingen zijn een boost voor je hersenactiviteit en kunnen zelfs stress verlagen. 

De kleuren en vormen die je kiest, kunnen je helpen om gevoelens te verwerken en uit te drukken die je misschien niet eens wist dat je had. Het is een veilige manier om je emoties te verkennen en een stem te geven aan wat binnenin leeft.

Check een van de populairste cursussen op Soofos: Online tekencursus voor beginners – leer tekenen 

2. Cognitieve flexibiliteit en geheugen trainen

Het proces van tekenen activeert verschillende delen van de hersenen, waaronder degene die verantwoordelijk zijn voor creatief denken en geheugen. Door te tekenen, train je je hersenen om flexibeler te denken en verbeter je je geheugencapaciteit. 

3. Communicatie en zelfexpressie bevorderen

Tekenen is een universele taal die spreekt waar woorden tekortschieten. Het kan een brug slaan tussen je innerlijke wereld en de buitenwereld, waardoor je ideeën en gevoelens op een non-verbale manier kunt communiceren.

Foto credit: Ron Lach 

4. Motoriek en coördinatie trainen

Fijne motoriek en oog-handcoördinatie zijn essentieel in veel dagelijkse taken. Door te tekenen, oefen je deze vaardigheden op een plezierige en productieve manier.

Of je nu een liniaal hanteert of met beide handen een portret schetst, tekenen helpt bij de ontwikkeling van bilaterale coördinatie. Dit is vooral nuttig voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen hiervan profiteren.

Het hanteren van een potlood verfijnt ook je motoriek. Je vingers worden behendiger, wat weer ten goede komt aan andere dagelijkse handelingen. 

5. Meer geduld en betere focus 

In een wereld waar alles snel moet, leert tekenen je de kunst van het geduld. Een tekening komt niet in een minuut tot stand; het vereist aandacht en concentratie, wat een meditatieve staat kan bevorderen.

6. Meer zelfvertrouwen en zelfwaardering

Elke tekening die je afmaakt, groot of klein, is een overwinning op zich. Het geeft een boost aan je zelfvertrouwen en helpt je om jezelf te waarderen voor de inspanningen die je levert en de vooruitgang die je boekt.

7. Beter probleemoplossend vermogen

Tekenen is een oefening in creatief denken. Elk leeg blad biedt nieuwe uitdagingen. Welke kleur moet hier? Hoe krijg ik die uitdrukking juist? Met elke lijn die je trekt, leer je om problemen op een nieuwe en inventieve manier te benaderen. Dit probleemoplossend denken is een vaardigheid die je in alle aspecten van het leven kunt toepassen.

Tips om (opnieuw) te beginnen met tekenen voor volwassenen

Je hoeft niet meteen zo’n set met 180 potloden aan te schaffen of een schildersezel op Marktplaats te kopen. Je kunt klein beginnen, en zelfs digitaal. Dit zijn onze tips

 1. Begin eenvoudig
 • Je hoeft niet met complexe composities te starten. Zoek eenvoudige onderwerpen of patronen die je aanspreken en begin daarmee.
 1. Stel een dagelijkse tekentijd in
 • Maak er een gewoonte van om elke dag, al is het maar voor tien minuten, te tekenen. Dit bouwt routine en bevordert verbetering.
 1. Gebruik verschillende materialen en technieken
 • Experimenteer met potloden, houtskool, inkt of zelfs digitale tekenapps. Elk medium biedt een nieuwe ervaring en kan andere aspecten van je creativiteit aanboren.
 1. Volg een online cursus
 • Heb je de smaak te pakken? Met een online tekencursus om technieken te leren en inspiratie op te doen maak je tekenen nog leuker. Soofos biedt een verscheidenheid aan cursussen die je kunnen helpen om je tekenvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.
 1. Check tekenboeken voor volwassenen
 • Ja, die bestaan! Je vindt er wat interessantere en uitdagendere onderwerpen in dan in tekenboeken voor kinderen. 
 1. Deel je werk:
 • Wees niet bang om je werk te delen met anderen. Dit kan via sociale media, een persoonlijk blog of in een community van gelijkgestemden. Feedback en steun van anderen kunnen enorm motiverend werken.
 1. Doe mee aan teken challenges

Google eens op ‘drawing challenges’ en je komt een heleboel inspiratie en community’s tegen waarmee je wat meer richting kunt geven aan je tekenreis.

Wanneer was de laatste keer dat jij getekend hebt?

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.