Een boost geven aan je creativiteit? Zo doe je het.

Rick de Bie
  | 
20 november 2019

Deze aarde is grotendeels afhankelijk van de creativiteit van de mensen die erop leven. Zonder creativiteit is er geen innovatie en zonder innovatie staat de mensheid stil. Ook op kleinere schaal, zoals thuis of op het werk, is het nuttig om creatief met situaties om te gaan. Daarom geven we je vandaag wat tips om een boost te geven aan je creativiteit.

 

Waarom je creativiteit een boost geven?

Sommige mensen zijn intuïtief en creatief. Anderen zijn kritisch en logisch. Het ene sluit gelukkig het andere niet uit. Al heb je een beetje van beide, ben je waarschijnlijk een goede probleem oplosser. Wil je een grotere waarde krijgen voor de mensen om je heen (in bedrijf of thuis)? Dan is het de moeite waard om je creativiteit te stimuleren. Daardoor kan je namelijk sneller inspelen op situaties of problemen, en kan je makkelijker oplossingen bedenken.

 

Hoe komt creativiteit tot uiting?

Creativiteit komt niet alleen tot uiting tijdens het oplossen van problemen. Zoals in de communicatie met anderen, is creatief zijn soms nodig. Lukt het je bijvoorbeeld niet om in woorden iets duidelijk te maken, hoe kan je dat dan wel doen? De bekendste vorm van creativiteit in communicatie is natuurlijk kunst. Dit is én zal tot in de nabije toekomst de belangrijkste uiting van creativiteit zijn voor velen. Het maken van kunst én het interpreteren ervan, wordt beïnvloed door creativiteit. Kunst en creativiteit zijn dus niet hetzelfde.

 

Thuis creatief zijn

Creatief zijn kan ook thuis veel voordelen met zich meebrengen. Zo kan het in het huishouden helpen door je taken leuker of makkelijker te maken. Ook is creativiteit in de opvoeding van een kind ook belangrijk. Voor de ontwikkeling van de hersenen en creativiteit, is het belangrijk dat een kind er veel mee in aanraking komt. Knutselen is hier een mooi voorbeeld van, waarbij het kind met zijn fantasie in de weer kan gaan.

 

Op het werk creatief zijn

Ook op werk heeft creativiteit een belangrijke plek tussen jouw competenties. Naast werkethiek, doorzettingsvermogen en praktische kennis, helpt creativiteit je bij het oplossen van problemen, bedenken van nieuwe producten of diensten of het innoveren van bestaande dingen. Om snel te kunnen schakelen na een tegenslag of bij een doorbraak, is een goede dosis verstand én creativiteit nodig. Niet raar dat werkgevers tijdens sollicitatiegesprekken vragen of je creatief bent en waar dat uit blijkt.

 

Creativiteit op het werk tot uiting laten komen

 

Hoe kan je creativiteit stimuleren?

Er zijn verschillende manieren om je creativiteit te stimuleren. De meeste ervan kan gemakkelijk zelf én meteen uitproberen. Wij hebben er drie voor je uitgekozen die, volgens ons, goed werken.

 

‘Verdwalen’

Jezelf laten verdwalen is goed voor je creativiteit. Wees niet bang, hiervoor hoef je niet daadwerkelijk naar buiten te gaan. Dit kan je namelijk ook gewoon op het internet doen door een beetje rond te klikken en te zien waar je uitkomt. Ook kan je dit doen door je gedachten gewoon volledig de vrije loop te laten. Heb je een probleem dat je moet oplossen? Begin dan daar en succes. Vanzelf klikt er wel iets. Dit is een goede oefening om de hersenen buiten de box te laten denken en een echte aanrader.

 

Spieken

Het klinkt heel kinderachtig, maar het is uiterst effectief. Al wil je op nieuwe ideeën komen is de kans groot dat iemand anders dát idee al een keer gehad heeft. Bekijk, luister of voel dus eens op welke manier die andere persoon dat gedaan heeft. Goed gestolen is beter dan slecht bedacht. Je hoeft ook niet letterlijk hetzelfde idee te gebruiken, alleen het gebruiken van de denkwijze of insteek kan al genoeg zijn om jouw vlam te doen ontbranden.

 

Schep orde voor jezelf

Grote kans dat wanneer je op zoek bent naar inspiratie, ingevingen of oplossingen dat je hoofd overuren draait. Op zulke momenten is het nodig om alle ideeën en gedachten te ordenen. Dat kan je op je telefoon, laptop of gewoon ouderwets op papier doen. In ieder geval geef je je hersenen wat rust, die ze erg kunnen gebruiken. Ook kan je op die manier ook makkelijker connecties zien tussen de dingen die je hebt opgeschreven.

 

Dus…

Ga aan de slag en geef jezelf de kans om je creativiteit te stimuleren. Het levert je aan het einde van de streep namelijk veel op!

 

Ga aan de slag met creativiteit of met kunst en verras jezelf!

Artikel uit de categorie:
Persoonlijke Ontwikkeling

0 Reacties op "Een boost geven aan je creativiteit? Zo doe je het."

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.