Je cursus promoten met een e-book: zo doe je dat!

Loopt je marketing tegenwoordig een beetje stroef, of weet je niet waar je moet beginnen met het promoten van je nieuwe cursus?

May I suggest: een e-book. Nu denk je misschien: hallo, ik heb al mijn ziel en zaligheid gestopt in de cursuscontent, ik ga nu niet nog een heel boek schrijven.
Dat hoeft gelukkig ook niet. Een e-book klinkt moeilijker dan het is, maar is ook waardevoller dan de meeste mensen denken. 

In dit artikel leg ik je uit hoe je met een e-book leads verzamelt, het vertrouwen van cursisten wint en uiteindelijk meer cursussen verkoopt. Klinkt goed? Dacht ik ook. Laten we er induiken!

💻 Wat is een e-book eigenlijk?

Een e-book is een elektronisch boek, maar dat wist je natuurlijk al. Maar het hoeft niet per se een roman te zijn. Het kan ook gebruikt worden als marketingtool. Het is dan geen paginalange advertentie, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Het is waardevolle content gebundeld in een e-book. Langer dan een blog, korter dan een hele cursus. 

E-books kunnen worden gedistribueerd via je website, social media of andere online platforms. Je kunt makkelijk e-books maken in PDF-vorm met programma’s zoals Canva.

📚 Welke soorten e-books kun je maken om jouw online cursus te promoten?

Er zijn verschillende soorten e-books die je kunt maken om jouw online cursus te promoten. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

  • Handleidingen: Schrijf een handleiding over een onderwerp dat gerelateerd is aan jouw cursus en bied daarin waardevolle tips en informatie.
  • Checklists: Maak een checklist over de belangrijkste stappen die jouw potentiële klanten moeten nemen om succes te behalen in jouw vakgebied (handig als je cursus een van die stappen is, hint hint).
  • Case studies: Deel een case study over een van jouw succesvolle studenten en hoe jouw cursus hen heeft geholpen. Deel welke lessen andere mensen hieruit kunnen trekken.
  • Gratis proeflessen: Maak een e-book waarin je een gratis proefles of module aanbiedt om potentiële studenten een voorproefje te geven van jouw cursus.

Hier zijn wat voorbeeldtitels om je te laten zien dat het echt niet de nieuwste Lord of The Rings trilogie hoeft te worden, maar alsnog waardevol kan zijn:

💭Online marketing: “5 eenvoudige strategieën om je social media aanwezigheid te verbeteren”

💭Branding: “Een onvergetelijk merk creëren: Een gids voor ondernemers”

💭Sales: “De kunst van overtuigen: 10 tips om meer te verkopen”

💭Crypto: “Cryptocurrency 101: Alles wat je moet weten om te beginnen”

💭Mentale gezondheid: “10 tips voor het verminderen van stress en het verbeteren van je mentale welzijn”

💭Mindfulness: “Leer mediteren in 5 stappen”

💭Caloriearm koken: “Een beginnersgids voor het bereiden van gezonde maaltijden”

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een e-book om jouw cursus te promoten?

Er zijn veel voordelen van het gebruik van een e-book om jouw online cursus te promoten, waaronder:

🔎 Verhoogde zichtbaarheid: Door het delen van waardevolle content in de vorm van een e-book, breng je jouw cursus onder de aandacht van een groter publiek.

🤑 Leadgeneratie: Door potentiële studenten te voorzien van waardevolle informatie, kun je hen aanmoedigen om zich aan te melden voor jouw cursus.

🧑‍🏫 Autoriteit: Door te laten zien dat je expert bent in jouw vakgebied, bouw je vertrouwen en geloofwaardigheid op bij jouw doelgroep.

Hoe kun je een e-book gebruiken in je promotie? 

Hierbij is het handig om te denken in stappen. Zo wordt het een stuk makkelijker en zorg je dat er een goede flow zit in je funnel. Hieronder een voorbeeld van hoe je je e-book kunt aanvliegen. 

Stap 1: Bepaal je doelgroep en onderwerp

Om te beginnen moet je weten wie je doelgroep is en welk onderwerp hen interesseert. Stel dat je een online cursus geeft over social media marketing voor ondernemers. Je doelgroep zijn dan ondernemers die zelf hun social media doen, beginners zijn en nog niet veel weten. Het onderwerp van je e-book kan dan bijvoorbeeld gaan over het opzetten van een succesvolle social media strategie voor kleine bedrijven. Of je maakt een gids over het opzetten van advertenties. 

Stap 2: Maak een waardevol e-book

Je e-book moet waarde bieden aan je potentiële klanten. Het moet een probleem of uitdaging aanpakken waar ze mee worstelen. Stel dat je e-book gericht is op social media marketing en adverteren, dan kun je case studies gebruiken. Voeg waarde toe, maar maak het niet te ingewikkeld: je wilt dat mensen je cursus nog moeten volgen hierna! Gebruik ook visuele elementen zoals afbeeldingen en infographics om de inhoud te versterken.

Stap 3: Maak een aantrekkelijke landingspagina

De landingspagina waarop je het e-book aanbiedt moet duidelijk zijn en potentiële klanten laten zien wat ze kunnen verwachten. Vermeld de voordelen van het downloaden van het e-book en maak het gemakkelijk voor hen om zich in te schrijven voor je mailinglijst. 

Je kunt ook een gratis voorbeeldhoofdstuk of een sneak peek van het e-book aanbieden om hen te overtuigen. Op Maatos legden we al eerder uit hoe je de perfecte landingspagina voor je cursus kunt bouwen, met tips die ook voor andere landingspagina’s gelden. Wil je echt diep gaan? Volg dan een van deze cursussen:

🔥Online Cursus Converterende Landingspagina’s Maken (A-Z) | Soofos 

🔥Maak een succesvolle landingspagina met sterke copywriting (+ templates) 

Stap 4: Maak een email funnel

Een e-mail funnel is een reeks e-mails die je naar je inschrijvers stuurt. Je kunt nog meer informatie delen die gerelateerd is aan het onderwerp van je e-book en in de e-mails aanbiedingen doen voor je online cursussen en workshops. 

Stel dat je een cursus over Instagram-marketing hebt, dan kun je een e-mail sturen over hoe je het algoritme van Instagram kunt begrijpen. Vervolgens doe je een aanbieding voor je Instagram-marketing cursus. Het is dan nog steeds gerelateerd aan de inhoud van het e-book, maar je laat de lezers vooral zien dat er nog veel meer te leren valt – en jij de aangewezen instructeur bent!

Stap 5: Adverteer je e-book op social media

Om je e-book te promoten kun je social media-advertenties gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Facebook-advertenties gebruiken om potentiële klanten naar je landingspagina te sturen. Zorg ervoor dat je de targeting goed instelt om de juiste doelgroep te bereiken. 

Ook is LinkedIn een ideale plek om je e-book te promoten. Natuurlijk niet met een kant-en-klare post met als CTA: download nu. Je wilt meer kennis en ideeën delen, en kunt dan altijd als teaser onderaan je post vermelden dat je er in je e-book nog dieper op ingaat. Wie z’n e-mailadres achterlaat, kan het gratis krijgen!

Stap 6: Maak een retargeting campagne

Retargeting campagnes zijn bedoeld om potentiële klanten te benaderen die al interesse hebben getoond in je e-book, maar nog geen cursus hebben gekocht. Gebruik bijvoorbeeld Google Ads of Facebook-retargeting om advertenties te tonen van je Instagram marketing cursus aan mensen die je e-book hebben gedownload. Geen ervaring daarmee? Check dan deze marketingcursussen op Soofos die je op weg helpen.

Cursus Facebook en Instagram Adverteren | Fundamentals | Soofos 

Stap 7: Meet de resultaten

Het is belangrijk om de resultaten van je campagne bij te houden en te analyseren. Via welke kanalen komen de meeste leads binnen? Waar loopt het stroef? Zo leer je hoe je verbeteringen kunt aanbrengen. Met die feedback kun je je campagne bijsturen, en je volgende e-book nog beter inzetten.

Maar hoe maak je nu een e-book dat waardevol is voor je lezers? 

Je hoeft geen geboren schrijver te zijn. Als je content voor je cursus kunt maken, kun je dat ook voor je e-book doen.

Kies een onderdeel van je cursus dat mensen nieuwsgierig maakt en waar mensen veel vragen over hebben. Begin met een e-book over dat onderdeel. Je kunt de cursuscontent die je al hebt simpeler maken en als basis gebruiken.

Daarnaast is het ook belangrijk om een aantrekkelijk design te hebben. Maak bijvoorbeeld gebruik van Canva, waarmee je gemakkelijk mooie designs maakt. Ze hebben heel wat templates voor e-books klaarstaan, gratis en voor niks.

Zorg er ook voor dat je e-book een duidelijke structuur heeft, zodat lezers gemakkelijk door het boek navigeren en de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn. Maak gebruik van duidelijke koppen en tussenkopjes, en voeg ook afbeeldingen toe om de tekst te verduidelijken.

Op zoek naar meer tips om je cursus te promoten?

We kunnen er een e-book over volpennen. Maar voor nu zul je het even moeten doen met onze tientallen blogs met honderden tips om je cursus te vermarkten. 

⏭️ Leestip: 7 must-know tips voor meer verkoopsucces met je online cursus 

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.