Leren in de trein

We leven nou eenmaal in een drukke wereld, dus rustige momentjes om te leren komen sporadisch voor.

Een van die momenten, waarop het wél kan, gebruiken we vaak niet helemaal of helemaal niet, namelijk de tijd in de trein (of ander openbaar vervoer).

De trein leent zich namelijk uitstekend voor méér dan alleen een reis van stad naar stad.

Hoe je van treinreizen een moment van leren maakt

Niet alleen kan je veel leren van een boek of cursus in de trein, maar als je het wilt, kan je nog veel meer leren dan alleen dat.

Zo kan je in een korte treinrit (bijvoorbeeld van een kwartiertje) prima mediteren of een mindfulness oefening doen. Ook kan je je inlezen over een specifiek onderwerp dat je aandacht trok in het nieuws of een gesprek van een vreemde.

Wat of je het nou wilt of niet, je zal altijd wel meekrijgen wat er speelt in de wereld of, soms minder gewenst, iemands privéleven.

Ook is het een goed moment om je brein te trainen met een puzzeltje of breinbreker.

Je ziet het, het gaat niet alleen om boeken en cursussen, maar dat kan natuurlijk wel.

Online leren in de trein

Je tijd is veel waard, je tijd om even tot rust te komen misschien nog wel méér dan de rest. Daarin moet je dan ook niet al te veel veranderingen in maken.

Wij raden je aan om één van de ritten die je in de week neemt naar school of werk te gebruiken om echt te leren.

Wist je dat de gemiddelde online cursus 4 à 5 uur aan videomateriaal bevat? Dat betekent dat je met een half uurtje leren in de trein in 10 weken kan leren Photoshoppen, beter kan worden in Excel of allerlei andere vaardigheden kan leren.

Hoe pak je dat aan? Zet in je agenda of digitale kalender een tijdsblok waarin je gaat leren, inclusief notificatie. Zo hou je jezelf scherp. Tijdens het half uurtje leren leg je overige afleidingen naast je neer. Zet je telefoon op stil, sluit overige tabbladen van je browser en doe oortjes in.

Beste dingen om te leren in de trein

Niet elke vaardigheid leent zich om geleerd te worden in de trein. Het moet namelijk wel geschikt zijn voor de omgeving waarin je leert.

De volgende skills kan je goed leren in de trein:

  1. Programma specifieke kennis: Ideaal, omdat je datgene wat je leert direct kan uitproberen in het programma (Excel / Photoshop / Etc.).
  2. Programmeren: Net als programma specifieke kennis kan je code direct meeschrijven en uitproberen (PHP / Javascript / Etc.).
  3. Marketing: Marketingkennis bestaat voornamelijk uit theorie, waarop je nieuwe concepten kan baseren (E-mail / Social Media / Etc.).

Uiteraard zijn er nog genoeg andere vaardigheden die je kan leren in de trein, maar niet iedereen lukt het om een gitaar mee te nemen of een gesprekspartner voor Frans.

Alle vaardigheden, waarbij je óf enkele theorie nodig hebt of digitaal kan uitproberen, zijn geschikt voor leren in de trein!

Leer flexibel op verschillende apparaten in het openbaar vervoer

Je zult niet altijd je laptop erbij willen pakken om te leren. Vaak moet deze namelijk op schoot, wat bij sommige laptops niet fijn is. Een warme onderkant of blazende koeling kan al vervelend zijn.

Fijn is dan wel dat je ook kan leren op mobiele apparaten, zoals je telefoon of je tablet.

Als je dan toch op je telefoon zit, dan gebruik je die schermtijd tenminste voor iets waardevols (vinden wij)!

Neem een kijkje bij onze cursussen

Hebben we je al overtuigd om online te gaan leren in de trein? Dan vind je het misschien leuk een kijkje te nemen bij onze cursussen.

Of laat je overtuigen door eerst een gratis cursus uit te proberen, dan ervaar je het voor jezelf!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.