Hoe word je een digital nomad? Deze skills moet je inpakken!

Heb je de smaak te pakken dankzij al dat locatieonafhankelijk werken, en wil je dat verder doortrekken dan de bank of keukentafel? Dan zou je zomaar eens een goede digital nomad kunnen zijn. Het is de droom van velen: reizen en werken, vanaf de mooiste locaties. Hoe werkt het precies en wat moet je kunnen om er succesvol in te zijn? In dit artikel leggen het je uit!

Wat is een digital nomad?

De term is niet nieuw, maar je hoort het wel steeds meer. Digital nomads zijn mensen die dankzij online werken locatieonafhankelijk leven, en dat doen terwijl ze rondreizen. De ene maand vanaf Bali, een half jaartje Zwitserland: jij bepaalt waar je werkt.

Je kunt dit doen als je in loondienst werkt en een baas hebt die dat toelaat. Dan moet het uiteraard wel werken met tijdzones. Ook kun je als zelfstandig ondernemer of freelancer werken en reizen. Dan kun je bepalen waar en ook wanneer je werkt.

Hoe word ik een digital nomad?

Het begint met de vrijheid hebben – of die pakken. Dat kan betekenen dat je het gesprek aan moet gaan met je manager, of je baan moet opzeggen om je eigen business te starten. 

Je moet niet alleen nadenken over waar je wilt en kunt werken, maar ook voor hoelang, en wat je nodig hebt – zowel financieel als technologie. Ook heb je een bak aan vaardigheden nodig om succesvol digital nomad te zijn, anders sta je na een paar weken voor je eigen voordeur. 

Hoe verdien ik geld als digital nomad?

Blijf je in loondienst werken, dan profiteer je van de stabiliteit van een baan en een vast inkomen. Ziet je baas het niet zitten dat jij naar een warm land verkast voor een paar maanden, dan zul je of een betere baas moeten vinden, of zelf de baas worden!

Je kunt gaan freelancen in je vak. Tegenwoordig is er voor veel meer banen de mogelijkheid om het ook freelance te doen. Zo kun je zelfs freelance projectmanager worden, of freelance HR-specialist. Freelancer in marketing gerelateerde skills blijft ook populair.

Veel digital nomads geven online les, veelal in een bepaalde taal. Ook kun je natuurlijk een cursus maken en die verkopen, en daarmee inkomen opbouwen. Wil je nog meer passief inkomen? Cryptocurrency’s zijn ook heel populair onder digital nomads die snappen hoe investeren werkt. Deze cursussen over crypto, helpen je daarbij.

Welke vaardigheden heb ik nodig als digital nomad?

Wat moet je naast zonnebrandcrème en je laptop nog meer in je rugzak stoppen? Wij sommen de meest belangrijke vaardigheden voor digital nomads voor je op!

Plannen

Je moet goed kunnen zijn – of worden – in plannen als digital nomad. Niet alleen om je volgende bestemming te bereiken, maar ook om je werk effectief te kunnen doen. Je krijgt te maken met verschillende tijdzones en afleidingen, dus daar kun je maar beter rekening mee houden. Een productiviteitssysteem bouwen kan je helpen om alles uit het leven als digital nomad te halen. Deze cursus over je eigen productiviteitsysteem creëren helpt je op weg!

Discipline

Het kan ontzettend verleidelijk zijn om in je hangmat te blijven hangen en werk te laten voor wat het is – het komt morgen wel. Maar als digital nomad moet je keer op keer aantonen dat je de wilskracht en discipline hebt om effectief te werken en je deadlines te halen. We schreven eerder al een blog over wat te doen als je geen motivatie hebt: je intrinsieke motivatie vinden. Check die zeker als je van plan bent om te gaan werken en reizen.

Engels

Onderschat niet hoe handig het is om goed Engels te spreken als je gaat werken en reizen. Niet alleen om de ober te vragen wat de vis van de dag is, maar ook om te kunnen connecten met andere digital nomads. Daar kun je namelijk ontzettend veel van leren!

Communicatie

Met klanten en collega’s communiceren is al moeilijk genoeg – en al helemaal als er een groot tijdsverschil is en alles digitaal verloopt. Hoe kom je to the point? Hoe breng je je boodschap helder over? Hoe luister je beter naar wat anderen willen, zodat je aan verwachtingsmanagement kunt doen? 

Waar zou jij als digital nomad naartoe gaan?

Dromen mag, maar doen is nog veel beter. We leven in een tijd waarin er talloze mogelijkheden zijn om te reizen en werken en een beter moment om in te stappen, gaat er niet komen. Waar gaat de reis jou brengen?

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.