Dit zijn de beste tools om zelf animaties te maken

Animaties kunnen een saaie of levenloze video nieuw leven inblazen. Animaties kan je dan ook op verschillende manieren inzetten. Zo kan je het centraal zetten in de video, maar kan het ook een ondersteunende rol vervullen. Om je meer inzicht te geven over de mogelijkheden van animatie, de toepassingen ervan en de animatieprogramma’s hebben we dus deze blog voor je!

Waarom zijn animaties zo belangrijk voor video?

Video op zichzelf kan opzichzelfstaand al een grote invloed uitoefenen op het publiek. Toch zijn er bepaalde onderdelen die een video nog beter of effectiever kunnen maken. Animaties spelen hierin een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan de intro’s, outro’s, overgangen en overlays die tegenwoordig verwacht worden in een video. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwsitem bekijkt, dan verwacht je dat er op een gegeven moment de naam van de interviewer of geïnterviewde wordt weergegeven. Hiervoor worden vrijwel altijd animaties gebruikt.

Toepassingen in moderne media

In moderne media worden animaties vaak gebruikt. Niet alleen in entertainment, maar bijvoorbeeld ook in informatieve of educatieve manieren. Zo zie je bijvoorbeeld steeds vaker geanimeerde infographics of nieuwsberichten die gebruikmaken van animaties. Zeker nu media voornamelijk bestaat uit video is de rol van kwalitatieve animatie belangrijker geworden. De drempel hiervan is overigens laag komen liggen door de opkomst van online cursussen. Hierdoor zie je niet alleen professionals aan het werk, maar bijvoorbeeld ook hobbyisten op YouTube en sociale media.

Wat heb je nodig om animaties te maken?

Om mooie animaties te maken om te gebruiken in je video’s heb je natuurlijk wel de juiste programma’s nodig. De meeste tools, waarmee je hoogwaardige animaties kan maken, zijn helaas tools waarvoor je moet betalen. In ieder geval moet je een programma uitkiezen waar jij prettig bij voelt. Bijvoorbeeld een tool met een duidelijke interface of eentje waar je veel informatie over kan vinden.

Dit zijn onze vier favoriete animatietools

Animaties maken met Adobe After Effects

Met Adobe After Effects kan je onder andere dingen maken zoals overgangen, intro’s en mooie titels. Je kan deze uitgebreide software bijvoorbeeld gebruiken om video’s compleet te transformeren. Hiervoor kan je gebruikmaken van filters en uitgebreide effecten, zoals vuur en water, maar ook personen en omgevingen. Het gaat dus verder dan alleen het maken van een simpele intro, maar dat kan er wel goed mee en de mogelijkheden zijn onuitputbaar. Je kan dit programma al gebruiken vanaf €24,19.

De tool vind je hier > Adobe After Effects

Wil jij professioneel aan de slag met Adobe After Effects? Check dan deze opleiding.

Wideo video-animatietool

Deze tool is meer gericht op het maken van marketingvideo’s, dan het maken van video’s voor YouTube of sociale media. Dit maakt deze tool wel meer dan geschikt om in te zetten als onderdeel van de contentmarketing van je bedrijf of merk. Met een simpele drag en dropeditor en de mogelijkheid om met slides/shots te werken, maak je gemakkelijk een geanimeerde video, zonder dat je daarvoor al te veel hoeft te kunnen. Deze kan je gebruiken vanaf 19 dollar per maand en dat is ongeveer 17 euro!

Dit programma vind je hier > Wideo

Motion 5 van Final Cut Pro (Apple)

Motion 5 is te vergelijken met After Effects. Het programma is namelijk tot Final Cut Pro wat After Effects is tot Premiere Pro. Zo maak je dus de animaties en special effects in Motion en gebruik je deze uiteindelijk als je de video gaat editen in Final Cut Pro. In het programma kan je gebruikmaken van verschillende soorten effecten die je direct kan toevoegen aan je project. Motion kan je al bemachtigen voor een eenmalig bedrag van ongeveer 42 euro.

Vind de tool op de website > Motion

Gratis animeren met Blender

Blender is een open source programma. Het mooie aan deze tool? Hij is gratis en doet voor de basisfunctionaliteiten niet onder voor andere animatiesoftware. Je kan er mee animeren in 2D en 3D en het beschikt over motion tracking. Dit zijn enkel de basisfunctionaliteiten. Het programma beschikt over enorm veel functionaliteiten die jij misschien wel kan gebruiken. Deze tool kan je gratis downloaden op de website! Bovendien volg je hier een gratis cursus over modelling met Blender.

Vind de tool > website van Blender

Ga aan de slag met animeren!

Wil je meer leren over videobewerking of het maken van animaties met Adobe After Effects? Kijk dan zeker even verder door op een van de links te klikken! Hopelijk ga je veel plezier hebben tijdens het maken van je eigen animaties. Een vijfde tool, waarmee je aan de slag kan is de animatietool Adobe Animate.

Veel succes met het animeren van je video’s!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.