Tips om betere presentaties te maken en geven

Hoe je het ook wendt of keert, er kan veel afhangen van een presentatie. Zo kan je er een nieuwe baan mee krijgen, kan je een project ermee afsluiten of er door afstuderen. Het belang van een goede presentatie is dus best hoog, daarom geven we je tips, waarmee je een betere presentatie kan maken én geven.

Dit is wat je moet weten over presentaties

Presenteren is natuurlijk niet voor iedereen even goed weggelegd. Toch is het zo dat je het wel stukken makkelijker kan maken voor jezelf, door er op een slimme manier mee om te gaan. Dan is een goede voorbereiding van belang. Die voorbereiding bestaat uit het maken van een goede presentatie en je onderwerp goed te kennen. Maar eerst moet je dus een goede presentatie gaan maken. Maar waar bestaat die uit en welk programma gebruik je er voor?

Deze (gratis) tools kan je gebruiken om een presentatie te maken

Prezi

Op PowerPoint na mischien wel de bekendste tool om presentaties te maken. Prezi wordt door velen gezien als de andere grote speler in de market van het presenteren. Ondertussen is Prezi al veel verder doorontwikkeld dan het ooit was en heeft het meer functionaliteiten dan ooit tevoren. Simpel om te gebruiken en als je al wat PowerPoint-presentaties hebt, dan kun je deze er gewoon in importeren.

Canva

Veel mensen weten dit niet, maar naast het maken van visuals voor je website en sociale media kun je Canva ook gebruiken om presentaties te maken én te geven. Deze zijn in een compleet andere stijl dan de “gemiddelde presentatie”. Je kan met de simpele templates en de drag-and-drop bouwer makkelijk presentaties maken. Deze kan je vervolgens meteen laten zien in je browser!

Google Slides

Google Slides is eigenlijk PowerPoint alleen dan online en simpeler. Je kan er minder mee, maar dat maakt het wel meteen een goede optie. Met Google Slides maak je slides die op PowerPoint slides lijken, maar je hebt er het programma niet voor nodig. Slides van Google is gratis voor iedereen met een Google e-mailadres.

Welke elementen horen in je presentatie thuis?

Er zijn bepaalde elementen die je kan gebruiken om je presentatie meer structuur te geven. Je ziet ze snel over het hoofd of denkt er gewoon even niet aan. Deze elementen horen in elk geval thuis in je presentatie:

  • Opening en afsluiting zijn cruciaal.
  • Gebruik humor om de aandacht te houden.
  • Interactie met het publiek.
  • Zorg voor één boodschap die resoneert door de gehele presentatie.

Met een opening kan je een verhaal inleiden en kan je punten creëren, waarop je later kan inhaken. Met de afsluiting kan je een laatste boodschap meegeven aan je kijkers. Met humor hou je mensen scherp, waardoor ze de aandacht er makkelijker bij houden en dit zorgt automatisch ook voor interactie. Dit kan je ook nog creëren door vragen te stellen of het publiek vragen te laten stellen. Tot slot moet je ervoor zorgen dat er één boodschap is waar je de hele presentatie over praat. Zo zorg je ervoor dat het publiek uiteindelijk het meeste onthoud over je presentatie.

Tips om een betere presentatie te geven

1. Bereid je goed voor

Dit kan je doen op meerdere manieren. Als je een oefenpubliek kan vinden, dan is dat natuurlijk de beste optie. Anders is het altijd mogelijk jezelf te filmen of op te nemen met je telefoon. Je kan het dan terugkijken en terugluisteren, zo kan je achterhalen welke punten je wél en welke punten je niet goed overbrengt. Dit is makkelijk voor te bereiden en het scheelt enorm in de uiteindelijke ervaring.

2. Je uitstraling beïnvloed jezelf en je publiek

Hoe je eruitziet heeft invloed op hoe je jezelf voelt, maar ook over hoe het publiek over je denkt. Het bijwoord “te” is hier cruciaal. Je wordt niet serieus genomen wanneer je er te casual of te serieus uitziet. Draag kleding waarin je je prettig voelt, zodat je dat ook kan uitstralen. Maar hou wel rekening met een eventuele “dresscode”.

3. Creëer interactie met het publiek

Uiteindelijk doe je je presentatie niet voor jezelf, maar voor je publiek. Betrek ze in je verhaal door ze vragen te stellen, laten stellen en ze aan het lachen te maken. Je wilt twee dingen bereiken door je presentatie te geven. Het eerste is dat je publiek de aandacht erbij kan houden. Het tweede is dat ze daadwerkelijk weglopen met de informatie die ze nodig hebben. Je kan ze deze informatie geven, door ze ernaar te laten vragen. Zo krijg je meer natuurlijke momenten in je presentatie en geef je super relevante kennis.

4. De presentatie/slides moet je helpen, maar niet de overhand hebben

Presentaties waarin de presentator vaak naar het scherm kijkt of voorleest, zijn niet aangenaam om bij te wonen. Dan kan je de presentatie beter naar me sturen. Het verhaal moet draaien om datgene wat je wilt vertellen en je slides horen hier ondersteuning aan te geven.

Ga aan de slag met je presentatievaardigheden!

Wil je meer leren over het geven of maken van presentaties? Bekijk dan bijvoorbeeld eens de cursus overtuigen als spreker!

Veel plezier met jouw presentaties!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.