Hoe word je een schrijver? Deze tips en cursussen helpen je op weg

Sommige mensen dromen er al van kinds af aan van: schrijver worden. Hun fantasiewerelden op papier tot leven brengen. De verhalen van hun familie en verleden vertellen. Of de meest prachtige poëzie op de wereld zetten.

Wat het ook is dat je wilt schrijven: ga ervoor! Je bent nooit te jong, oud of onervaren. Met de juiste tools en technieken wordt schrijven leuk om te doen, ongeacht of je voor publicatie gaat of niet.

Maar waar begin je? In dit artikel geven we je een aantal adviezen van schrijvers over hoe je de woorden op papier krijgt. Ook lichten we een aantal cursussen uit die je structuur gaan bieden bij het schrijven. 

Vogel voor vogel

Wie googelt naar schrijversadvies, komt vaak Anne Lamott tegen. Anne Lamott is een Amerikaanse schrijfster die tientallen boeken en bestsellers heeft geschreven. Een van haar populairste werken is Bird By Bird: Advice on Writing and Life. 

En dat is precies wat je met dat boek krijgt. Het is een mix van adviezen en storytelling waarvan je simpelweg zin krijgt om te schrijven.

Het belangrijkste advies dat ze geeft over schrijven? Just take it bird by bird.

‘Dertig jaar geleden probeerde mijn oudere broer, die toen tien jaar oud was, een werkstuk te schrijven over vogels. Hij had drie maanden gehad om het te schrijven, en morgen moest het af zijn. We waren buiten in onze familiehut in Bolinas, en hij zat bijna in tranen aan de keukentafel, omringd door papier en potloden en ongeopende boeken over vogels, verlamd door de enorme omvang van de taak die voor hem lag. Toen ging mijn vader naast hem zitten, legde zijn arm om de schouder van mijn broer en zei: “Vogel voor vogel, maatje. Doe het vogel voor vogel.”

En dat is precies wat je ook kunt toepassen op het schrijven van jouw boek of verhaal. Je schrijft het woord voor woord, paragraaf voor paragraaf, per hoofdstuk. Bekijk het niet als: “vandaag werk ik aan mijn boek”, als dat je afschrikt. In plaats daarvan, zeg tegen jezelf: “vandaag werk ik aan die pagina waarin ik die nieuwe persoon in het verhaal introduceer”. Dat maakt het een stuk behapbaarder. 

Anne heeft nog veel meer adviezen voor mensen die willen schrijven. In haar TED talk vertelt ze haar geheimen.

Lezen is belangrijk

Stephen King heeft zo’n zestig boeken geschreven, dus hij weet er alles van. Maar zijn advies over schrijven, gaat niet direct over schrijven.

“Als je geen tijd hebt om te lezen, heb je niet de tijd – of de tools – om te schrijven. Zo simpel is het.”

Lezen is de eerste stap op weg naar schrijven. Het geeft je inspiratie, rust, ideeën en brengt je fantasie tot leven, zelfs als het niet over je eigen verhaal gaat. Krijg je zelf geen woord op papier? Lees dan een boek, en probeer het morgen opnieuw

Kwantiteit en kwaliteit

Heb je een hoofdstuk geschreven maar ben je er niet blij mee, en gooi je daarom je toetsenbord maar in de ring? Doe dat nou niet! Bij schrijven is het ontzettend belangrijk dat je gewoon ontzettend veel schrijft, wetende dat het lang niet allemaal goed is. De parels gaan ertussen zitten – maar je moet wel doorgaan.

 “Kwantiteit levert kwaliteit op. Als je maar een paar dingen schrijft, ben je gedoemd.” – Ray Bradbury 

Schrijven met Soofos: deze cursussen maken van jou een schrijver!

Hoe schrijf ik een boek?

Heb je altijd al een boek willen schrijven maar wist je niet hoe je zoiets aanpakt? Dan is dit je kans. In de cursus van Vilan van de Loo leer je hoe je dat doet. Praktisch en met veel uitleg.

Creatief schrijven: de structuur van het verhaal.

Wat maakt van een verhaal een goed verhaal? Hoewel schrijven absoluut een creatief proces is, komt er zeker ook een stuk techniek om de hoek kijken. Zo komen bepaalde elementen in ieder goed verhaal terug en is er altijd sprake van een ritme dat aantrekkingskracht op de lezer uitoefent. In deze cursus behandelt Sandra Berg het ritme in de outline en de elementen die van een stuk tekst een verhaal maken.

Je boek schrijven en schrijver worden 📚 – incl. handboek + schrijftool

In deze cursus leer je jouw boek schrijven. We beginnen met het opbouwen van een schrijfgewoonte. Ook leert Lucia je over plot, personages, perspectief, writer’s block, creativiteit en uitgeverijen.

Kinderworkshop Verhalen Schrijven

Deze workshop laat kinderen kennismaken met het schrijven van verhalen. Er worden diverse technieken aangereikt, maar het schrijfplezier staat voorop. Met deze cursus van Jessica van der Spek ontwikkelt je kind of leerling zijn fantasie en creativiteit.

Hoe schrijf je een boek?

Deze cursus van Jane is voor beginnende schrijvers die fictie willen schrijven. Reken af met alle bezwaren, vergaar de nodige kennis en schrijf daadwerkelijk je eerste boek!

Waar wacht je nog op? Je eerste boek zou zomaar over een paar maanden realiteit kunnen zijn…

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.