Beoordeeld met een 9,1 door onze klanten Al 80.000+ mensen leren op Soofos
Kies direct uit 500+ cursussen Wekelijks nieuwe cursussen
Praktische en duidelijke video's 24/7 beschikbaar op alle apparaten

10-stappenplan om een online cursus te maken

Stap voor stap je online cursus maken

Op Soofos willen we het makkelijk maken om je kennis met de wereld te delen. En hoewel je misschien alles weet van Adobe, je een vijfsterrendiner kunt koken of vloeiend Spaans spreekt, heb je misschien geen kaas gegeten van een online cursus maken. 

Maar we hebben het zo makkelijk voor je gemaakt, met een systeem dat vrijwel voor zich spreekt en waar je echt geen hoogstaande technische kennis voor nodig hebt. En om het nog makkelijker te maken, gaan we je in deze blog in 10 stappen uitleggen hoe je een goed doordachte cursus van idee tot realiteit brengt. Wil jij dus zelf een online cursus maken? Dan is het tijd voor de eerste stap!

Je eerste eigen online cursus maken

Je eerste cursus hoeft niet meteen 20 uur aan video te bevatten. 2 à 3 uur kan al genoeg zijn. Hij hoeft bovendien ook niet meteen perfect te zijn. Juist door feedback van cursisten maak je steeds betere cursussen! Het belangrijkst is dus: begin vooral met het maken. Stel het niet te lang uit, en ga zelf proberen.

Hoe maak je een online cursus?

  1. Ideeën verzamelen en brainstormen voor de cursus.
  2. Plannen en onderzoeken van de lesstof.
  3. Voorbereiden op het filmen van de lesinhoud.
  4. Eerste losse video opnemen en nabewerken.
  5. Reviewen en verbeterplan opstellen.
  6. Eerste video opnieuw opnemen en de andere video’s opnemen.
  7. Nabewerken van alle gemaakte video’s.
  8. Maken van de cursuspagina en de lessen.
  9. Invoegen van extra lesmaterialen, zoals oefenbestanden.
  10. Bepalen van de prijs en live zetten van de cursus.

1. Ideeën verzamelen en brainstormen voor de cursus

Voordat je aan de cursus begint, moet je duidelijk voor ogen hebben waar de cursus over moet gaan en wat de cursist moet gaan leren in de cursus. Hiervoor is het dus belangrijk dat je een lijstje met ideeën gaat verzamelen. 

Heb je al een duidelijk idee voor ogen? Schrijf dit dan stapsgewijs uit, zodat je de cursus op dezelfde manier kan gaan structureren. Mocht je nog geen idee hebben, dan is het de moeite waard om te kijken naar de volgende bronnen van ideeën:

  • Jouw sterktes binnen je eigen vakgebied.
  • Trends en ontwikkelingen die je aanspreken.
  • Onderwerpen waar concurrenten over spreken.

Het is altijd mogelijk door middel van een mindmap tot nieuwe ideeën te komen. Misschien is het wel mogelijk om een of twee onderwerpen te combineren in één cursus. De mogelijkheden zijn oneindig, dus brainstorm er lekker op los en dan heb je binnen no-time je gouden idee.

Onze tip voor een goed cursusonderwerp? Kies een niche! Waarom en hoe leggen we uit in deze blog. 

2. Plannen en onderzoeken van de lesstof

Nu je een idee hebt, waarmee je aan de slag gaat, kan je gaan uitdenken hoe de lessen eruit gaan zien en hoe je deze wilt structureren. Een logische opbouw voor jouw online training zorgt ervoor dat de cursist op een effectieve manier kan leren. Per les is het nodig om de volgende onderdelen te verwerken tot één geheel:

  • Introductie van het onderwerp van de les.
  • Instructie of uitleg over het onderwerp.
  • Aanzetten tot actie, zoals het maken van een oefenopdracht of toets.
  • Concluderen en/of vooruitkijken naar de volgende les.

3. Voorbereiden op het filmen van de lesinhoud

Je hebt geen professionele filmstudio nodig om je eerste online training te maken. Met een goede smartphone kun je vaak al vooruit. Wil je weten welk materiaal en software je nodig hebt om jouw cursusmateriaal te filmen? Check deze handig checklist!

Het maken van de instructievideo’s is voor veel instructeurs het grootste obstakel. We besteden daar dan ook extra aandacht aan in onze blogs. Hier vind je alle tips die je nodig hebt omtrent het maken van je videomateriaal:

Cruciaal is het schrijven van een script voordat je lukraak begint te filmen. Loop dit dan ook een keertje hardop door om te ontdekken of je volgorde logisch is, of de taal begrijpelijk is en of je ook een beetje sympathiek klinkt.

4. Eerst één losse video opnemen en nabewerken

Als dit je eerste cursus wordt, dan raden wij je aan eerst één enkele les te filmen en na te bewerken, voordat je al je andere lessen gaat opnemen. Het nabewerken kan je meestal al doen in het schermopnameprogramma, maar anders kan je daar ook een andere tool voor zoeken. 

Hou de nabewerking simpel. De focus moet liggen op jou en je verhaal en eventuele visuals die je gebruikt. Ga dus niet helemaal los met special effects: dit kan afleidend werken voor je cursisten en het is onnodig veel werk voor jou.

5. Reviewen en verbeterplan opstellen

Kijk zelf kritisch naar  je eigen online cursus video, maar laat ook zeker een groepje kritische collega’s, vrienden of familieleden naar je video kijken. Vraag om gerichte feedback, waarop je vervolgens kan gaan aanpassen en aanscherpen. 

Schrijf voor jezelf uit welke dingen je direct beter kan doen met de middelen die je hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de snelheid waarop wordt uitgelegd, en of er teveel of te weinig wordt verteld over het onderwerp.

6. Eerste video opnieuw opnemen en de andere video’s opnemen

Met deze verzamelde feedback en je nieuwe aandachtspunten kan je de eerste video opnemen en deze verbeteren. Niet alleen kan je nu, omdat je al een keer hebt opgenomen, met meer vertrouwen opnemen, maar kan je ook de andere lessen erachteraan opnemen. 

Zo kom je in een fijne flow van praten en presenteren terecht die zeer natuurlijk zal aanvoelen voor de kijker. Het praten voor de camera of tegen een microfoon is namelijk echt iets waaraan je moet wennen. 

Geef jezelf de tijd om te wennen aan de camera en om vertrouwd te raken met je script. Hoe beter je op beeld presteert, hoe beter je lesstof over zal komen. En dat levert blije cursisten op!

Tip: Als je tijdens het opnemen van een video een fout maakt, stop dan niet met opnemen, maar neem een adempauze en herhaal datgene wat je gezegd hebt. Tijdens het nabewerken knip je de fout eruit en gebruik je gedeelte wat wel goed ging. Dit scheelt je veel tijd.

7. Nabewerken van alle gemaakte video’s

Tijdens het nabewerken combineer je video en audio om tot één mooi geheel te komen. Probeer tijdens de nabewerking van je eerste video een ritme te vinden welke je kan gebruiken voor al je video’s. 

Als je één consistente manier van bewerken kan vinden, dan kan dit proces versnellen. Ook volgen alle video’s in de cursus elkaar dan op logische wijze op, wat fijn is voor de cursist.

Tip: Volg de logische volgorde die je tijdens de planning hebt bepaald. Voeg hier een intro en een outro met je logo of naam aan toe en je bent klaar!

8. Maken van de cursuspagina en de lessen

De video’s zelf zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van de cursus, maar de cursus verkoop je, omdat je een sterke cursuspagina hebt. Neem dus de tijd om de teksten goed te schrijven en benadruk duidelijk de toegevoegde waarde voor de cursist. De volgende onderdelen verdienen je aandacht:

  • Titel: wees hier zo specifiek mogelijk in, zodat je de juiste zoekwoorden en doelgroep aanspreekt.
  • Afbeelding: de juiste afbeelding trekt de aandacht en vertelt iets over de cursus, zodat mensen erop willen klikken.
  • Promotievideo: maak een korte promotievideo die mensen (die liever kijken dan lezen) overtuigt van de kwaliteit van de cursus.
  • Beschrijvende tekst: hierin kan je vertellen over de inhoud van de cursus en alles wat je gaat leren in de cursus.

Na het maken van de cursuspagina kan je de lessen gaan opbouwen. Mocht je verschillende hoofdstukken hebben, dan kan je de cursus gaan opdelen in verschillende secties. 

9. Invoegen van extra lesmaterialen, zoals oefenbestanden

Het is meer dan de moeite waard om cursisten wat extra lesmaterialen te geven. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat ze leren, hiervoor kan je verschillende extra’s bieden, zoals:

  • Oefenbestanden, om vaardigheden te testen en te trainen.
  • Extra bestanden, zoals PDF handouts.
  • Toetsen, om de geleerde kennis te testen.
  • Forums om te discussiëren met andere cursisten of de instructeur. Je kunt bijvoorbeeld een speciale groep op Facebook aanmaken, zoals wij ook doe voor alle instructeurs. 

Deze materialen toevoegen aan jouw eigen online cursus maakt deze vollediger. Het helpt de cursisten sneller de stof begrijpen. Dit is echter niet noodzakelijk, en bijt je hier ook niet op vast.

10. Bepalen van de prijs en live zetten van de cursus

Bijna klaar! Het bepalen van de prijs is een lastige stap, omdat je een goede balans moet vinden tussen de kwaliteit van de cursus, de duur van de cursus en de normale prijzen in de markt. 

Wij raden je aan te zoeken naar vergelijkbare cursussen en een logische prijs te kiezen, waarmee je in ieder geval kan concurreren. Wanneer je dit gedaan hebt, dan kan je de cursus live gaan zetten.

Vergeet niet om een promotiecampagne op te stellen zodat de wereld ook weet dat jouw online cursus vanaf nu beschikbaar is.

Klaar om geld te verdienen met je passie?

We hebben nog veel meer tips voor je klaarstaan omtrent het maken van je eigen cursus. We hebben zelf een opleiding van 6 maanden waarin jij professioneel je eigen cursus gaat maken. Wil je liever eerst wat proberen? Bekijk dan onze gratis materialen om zelf aan de slag te gaan met je cursus.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.