Zij maken een online cursus: Janneke van Ontwerpen Doe Je Zo!

Waar zouden we toch zijn zonder al die creatieve instructeurs die hun passie willen delen? Nergens! Daarom zetten we ze graag extra in het zonnetje. Zo leer jij je instructeur alvast beter kennen, of krijg je motivatie om zelf een online cursus te maken. 

Deze keer stellen we je voor aan Janneke. Grafisch ontwerper, fotograaf en dus online instructeur! Tijd om haar alles te vragen over haar vakgebied en online cursus. 

Hey Janneke! Ontwerpen en fotograferen: hoe creatief ben je wel niet?

“Ik ben inderdaad grafisch ontwerper en fotograaf! Ik heb aan de kunstacademie gestudeerd in Groningen, en daar wist ik al snel: ik wil een beroep waar ik mijn creatieve vaardigheden kwijt kan. Het is zo fijn dat dit werkelijkheid geworden is! 

In mijn dagelijks leven geef ik een cursus Illustrator aan bedrijven, ondernemers of scholen en heb ik ook een online cursus Illustrator op Soofos. Mijn cursus gaat over ontwerpen met Illustrator! Tijdens de cursus leer je werken met Illustrator, en daarnaast leer je in de cursus meer over grafisch ontwerp, illustratie, typografie en vormgeving!

Ik geef nu ook een Illustrator opleiding via Soofos dat je kunt volgen op jouw eigen tempo. Daar zit persoonlijke begeleiding bij in de vorm van een online sessie. Hierbij kunnen cursisten al hun vragen stellen en werken we samen aan hun persoonlijke doelen met Illustrator. Erg leuke en inspirerende sessies zijn dat!”

Voor wie is deze cursus bedoeld?

“Mijn cursus is bedoeld voor iedereen die wilt leren werken met Adobe Illustrator, en die daar ook meteen in de praktijk mee aan de slag wilt gaan. Mijn cursus richt zich op marketing- en communicatiemedewerkers, content creators of ZZP’ers die Adobe Illustrator aan hun skills lijstje willen toevoegen.”

Hoe kwam je op het idee een online cursus te maken?

“Ik gaf al een aantal jaar een fysieke cursus op locatie. Maar ik merkte tijdens de lessen dat de cursisten het fijn vonden om de lessen ook deels in videovorm te volgen. Dus besloot ik een samenvatting van de les op te nemen en filmpjes te delen met de cursisten. Dat vonden ze erg fijn! Toen dacht ik, als ik de cursus op locatie kan geven aan tien personen, zou ik dan online nog véél meer mensen kunnen helpen met Illustrator?

Ik leerde toen ook over een passief inkomen verdienen. Dus ik besloot een doelgroep te kiezen voor mijn cursus en deze te interviewen. Mijn doelgroep is breed: medewerkers die bij een bedrijf werken in de marketing, communicatie, content creators, maar bijvoorbeeld ook ZZP’ers die het belangrijk vinden om vormgeving skills en de basis van Illustrator onder de knie willen krijgen.”

Door het interviewen kwam ik erachter wat hun behoeftes waren in het leren van Adobe Illustrator, en kon ik voorzichtig peilen of ze geïnteresseerd waren in de cursus. In 2021 lanceerde ik mijn eigen online cursus Illustrator via Maatos met persoonlijke begeleiding en daarna volgde mijn cursus Illustrator op Soofos, in 2022.”

Vertel, waarom Illustrator – en niet een ander design programma?

“Als vormgever werk ik met Photoshop, InDesign en Adobe Illustrator. Het leukste programma vind ik Illustrator. Dat is sowieso ook een goede tip: focus je op één ding wat je erg leuk vindt, en zorg dat je daar een expert in wordt! In de praktijk betekent dat: heel veel tijd steken in het onderwerp waar je de cursus over geeft, je doelgroep goed leren kennen en écht hun vragen of ‘struggles’ te weten komen. Expert worden in iets betekent niet alleen dat je veel kennis hebt over een bepaald onderwerp, maar ook dat je die kennis op een bepaalde manier kan overbrengen zodat de ander het ook begrijpt. In de videolessen die ik maak, probeer ik daarom alles op een makkelijke en begrijpelijke manier over te brengen.”

Dat lesgeven gaat je goed af. Is dat toeval?

“Mijn vader is docent natuurkunde, dus waarschijnlijk zit lesgeven in het bloed! Daarnaast heb ik weleens getwijfeld om docent beeldende kunst en vormgeving te worden. Misschien over 10 jaar. Ik heb de ervaring in het lesgeven opgedaan bij CREA, dat is het cultureel studentencentrum van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Daar leerde ik dat lesgeven niet alleen maar ‘de stof uitleggen’ is, maar ook echt een band opbouwen met je cursisten en per persoon te kijken naar zijn of haar creatieve doelen met Adobe Illustrator.” 

Wat hoop je te bereiken met je online cursus?

“Het is mijn missie dan ook om cursisten te stimuleren om meer creativiteit in hun leven te brengen! Er komen vaak cursisten naar mijn cursus die vastgelopen zijn in hun saaie baan of opleiding en de creativiteit missen: door de cursus wordt hun blik verruimd en durven ze de stap te wagen naar een baan, functie of eigen bedrijf waarin ze wél die creativiteit kwijt kunnen. Gaaf toch, dat zo’n creatieve cursus een eyeopener kan zijn voor de rest van je leven!” 

En wat hoop je dat je cursisten bereiken met je cursus?

“De basis van Adobe Illustrator, maar ook hoe je Illustrator kunt inzetten in je werk, zodat jij van meerwaarde bent in jouw bedrijf of onderneming.”

En dat doet ze goed! Lees hier hoe je ervoor zorgt dat jouw cursus ook aansluit op de arbeidsmarkt.

Hoe halen cursisten alles uit jouw cursus?

“Mijn tip is om vooral praktisch aan de slag te gaan! Dus gebruik de cursus ook echt voor een opdracht in je eigen werk, onderneming of hobby. Door de cursus te betrekken in je dagelijks werk, oefen je echt met de lesstof. Want je loopt daardoor vast tegen dingen aan en gaat op zoek naar creatieve oplossingen!”

Je kende Maatos al, waarom koos je dan ook voor Soofos?

“Ik werk al met Maatos, daar kan ik mijn eigen cursus op plaatsen. Deze bied ik aan via een premium prijs, omdat hier persoonlijke begeleiding bij zit. Ik was op zoek naar een platform waar ik de cursus ook aan kon bieden voor een aantrekkelijke prijs, zodat meer mensen de cursus kunnen volgen. Dat is Soofos geworden natuurlijk!”

Welke tip wil je meegeven aan aanstormende instructies?

“Zorg dat je eerst een goed idee hebt waarin jij een cursus wilt geven. Doe onderzoek door je doelgroep te interviewen, en kom erachter of er écht vraag is naar dat onderwerp. Is er veel vraag, maar zijn er ook al veel cursussen over dit onderwerp? 

Zorg dan dat je onderscheidend bent, bijvoorbeeld door je focussen op 1 onderdeel binnen dat onderwerp. Of door persoonlijke begeleiding aan te bieden. Of door je video content van hoge kwaliteit te maken, humor of persoonlijkheid toe te voegen in je lessen. 

Wat ook belangrijk is: zorg voor een aansprekende cursus afbeelding, eentje die meteen duidelijk maakt waar je cursus over gaat en die opvalt tussen de andere cursussen. Kies daarbij een stijl, fotografie, lettertype of kleur die je doorvoert in de rest van je cursus. Succes gegarandeerd!”

Wil je meer zien van Janneke? Je vindt haar op Instagram als @ontwerpendoejezo, op LinkedIn en op Facebook!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.