Beoordeeld met een 9,1 door onze klanten Al 80.000+ mensen leren op Soofos
Kies direct uit 500+ cursussen Wekelijks nieuwe cursussen
Praktische en duidelijke video's 24/7 beschikbaar op alle apparaten

Ontmoet je instructeurs: Maarten spreekt de taal van het web!

Waar zouden we zijn zonder onze instructeurs die vol passie hun kennis en kunde delen met alle cursisten? Helemaal nergens natuurlijk, dus we zetten ze graag in het zonnetje.

Wil je je (toekomstige) instructeur beter leren kennen, of wil je weten hoe het leven van een online instructeur eruitziet? Dan is dit je kans. Dit keer vragen we Maarten Hus alles wat we maar willen weten over zijn kennis en cursus over JavaScript! Hij wilde eigenlijk een boek schrijven, maar dat werd een online cursus. Hoe dat gebeurde? Lees snel verder!

Vertel Maarten, wat doe je nou eigenlijk?

“Na mijn HBO-opleiding IT, ben ik begonnen als software developer. Ik heb het altijd interessant gevonden om nieuwe dingen te leren en te doen. 

Ik heb om die reden door mijn carrière dan ook veel titels gehad: web developer, iOS developer, full-stack developer, frontend developer, product owner en ooit zelfs een “Angular Solutions Architect”… al weet ik nog steeds niet wat dat doet.”

Je werkt dus veel met computers, mis je de menselijke kant niet?

“Ook al heb ik veel dingen gedaan, frontend development is mijn specialisme geworden. Dit is omdat ik me altijd aangetrokken heb gevoeld naar de menselijke kant van de techniek. Gebruikers blij maken en effectiever is mijn doel in elk software project, en dat bereik je het makkelijkst via de frontend.”

En hoe kwam je op het pad van online instructeur?

“Hoewel mijn officiële titel altijd developer is geweest, ben ik toch 50% van mijn tijd als educator bezig geweest. Presentaties houden, workshops en cursussen geven, en mentor zijn van mede developers.”

Nu willen we alles weten over die cursus, vertel!

“Mijn cursus gaat over JavaScript, dit is de programmeertaal van het web. JavaScript zorgt ervoor dat een website dynamischer wordt. Maar het is ook mogelijk om tegenwoordig hele applicaties in het web te schrijven.”

Dat kan voor veel mensen lastig klinken. Voor wie is hij gemaakt?

“Mijn cursus leert je vanaf het prille begin programmeren, zonder enige voorkennis. Ook probeer ik alle Engelse terminologie ook altijd uit te leggen, zodat het makkelijker is om online vragen te stellen, omdat de voertaal daar vaak Engels is.

De cursus is voor mensen die echt aan het begin staan van hun reis in het programmeren, dus echt met nul ervaring. 

Het tweede blok van de cursus is ook bedoeld voor ervaren ontwikkelaars of studenten die meer willen weten over JavaScript, en zich willen ontwikkelen tot full stack developers.

Wat is het voornaamste wat cursisten gaan leren?

De “joy of coding”, programmeren is echt iets magisch, je begint met een blanco scherm dan ga je programmeren, je voelt je kennis van het probleem groeien, waar je eerst problemen zag, zie je nu oplossingen.

“Voordat je het weet heb je na dag werken iets gemaakt, een website, een game, een tooltje om je leven makkelijker te maken, en je hebt het helemaal vanuit niets gemaakt.

Je wilskracht was het enige wat nodig was, geen hout, geen metaal, geen gereedschap, alleen jouw “wil” om iets te creëren.” 

Maarten

Dit heb ik altijd een krachtig iets gevonden, dat we nu iets kunnen creëren, in een andere dimensie dan onze voorouders ooit hadden kunnen dromen.

Wanneer en waarom besloot je dit onderwerp in een online cursus te gieten?

“Tijdens mijn HBO-opleiding ben ik ooit begonnen met het schrijven van een boek over leren programmeren, maar dan met Java. De reden waarom ik dit deed was omdat het andere mensen leren van concepten mijzelf altijd heel erg hielp om deze concepten ook te leren. In mijn hoofd vertel ik altijd alles aan een “groep” mensen, die me dan het vuur aan de schenen leggen. Deze techniek heeft me altijd erg geholpen.

Het schrijven van dat boek werd dus een soort uit de hand gelopen hobby, na wat hoofdstukken af gemaakt te hebben ben ik er mee gestopt. Was toch meer werk dan ik dacht en wie zou het ooit lezen… Maar het idee bleef altijd in mijn hoofd zitten.

Een halfjaar geleden ben ik gestopt bij mijn werkgever om me te richten op educatie. Ik geef cursussen in JavaScript, TypeScript en React. Toen kwam het idee weer op om mijn “boek” weer op te pakken, maar toen dacht ik: wie leest er in deze tijd nog boeken?

Toen kwam ik op het idee om een online cursus te maken met video’s, dat leek me wat pakkender dan een ingebonden dode boom. Ook dit liep natuurlijk enorm uit de hand, met meer dan 24 uur aan video en een flink aantal quizzen en opdrachten.”

Hoe ben je expert in JavaScript geworden?

“Ik ben begonnen met programmeren toen ik 16 was, dus doe het inmiddels alweer 16 jaar. Ik heb het altijd leuk gevonden meerdere programmeertalen te leren, en me niet te limiteren tot één taal of programmeerparadigma. 

Zo leer je langzaam maar zeker steeds meer en meer, zo heb ik PHP-applicaties gemaakt, Ruby scripts om websites te scrapen, talloze Java web applicaties voor allerlei projecten en klanten. iOS applicaties met Objective-C, en natuurlijk een berg JavaScript en TypeScript. Maar ook hobby projecten zoals Sudoku solvers in Haskell en Clojure.”

Wat is je ervaring met lesgeven?

‘Ik heb in ieder geval qua programmeren altijd een knack gehad om mijn collega’s en medestudenten iets te leren. Dat “klaslokaal” in mijn hoofd heeft me daarin altijd erg geholpen.

Natuurlijk valt zo’n skill al snel op bij mijn werkgevers, dan krijg je al snel de vraag of je een keer een cursus React, JavaScript of Angular wilt geven. Ik heb vele mensen mogen helpen in hun traject, en kreeg ook vaak te horen: “Ik heb meer van jou geleerd in twee uur dan ik ooit zelf had kunnen leren”. En dat is altijd leuk om te horen, en dat geeft veel voldoening.”

Heb je een tip voor je (toekomstige) cursisten om nog meer uit de cursus te halen?

”Ik zeg altijd dat programmeren net zoiets is als piano spelen. Zonder te oefenen kan je geen piano leren spelen. 

Als ik je 100 jaar zou opsluiten in een kamer zonder piano met Mozart, Wibi Soerjadi en Lang Lang. Wanneer ik je na 100 jaar bevrijd heb je alleen theoretische kennis van het piano spelen. Als ik je dan achter een piano zet, dan komt er echt geen muziek.

Het devies is dus dat je echt moet gaan oefenen, mijn voorbeelden proberen na te maken, kapot te maken, en dan weer in elkaar te zetten.”

Wat vind je zelf het leukste onderdeel van je cursus?

“Mijn Magnum Opus is de video waarin ik uitleg hoe je zelf “promises” kan implementeren. Een promise is een “techniek” om asynchroon programmeren makkelijker te maken. 

Het leuke aan een “promise” is dat het vrij complexe materie is, maar dat de implementatie eigenlijk wel mee valt, het is dus makkelijker te programmeren dan je denkt. De reden dat de video zo leuk was om te maken is omdat je echt een mysterie ontrafelt.”

Waarom koos je voor Soofos? Waar was je naar op zoek?

“Soofos heeft een groot bereik in Nederland, en een Nederlandse cursus op een Nederlands platform leek me een gouden combinatie.”

Wat vond je de grootste uitdaging?

“Mijn grootste valkuil was dat ik ging proberen om de hele cursus uit te gaan schrijven in een script. Dit werkt misschien voor sommige mensen, maar niet voor mij, ik heb wel wat spontaniteit nodig anders houd ik het niet vol.

Toen ben ik op grote lijnen een plan gaan opzetten en ben ik begonnen met het maken van de video’s. 

Ook ben ik gestopt met het gebruiken van video editing software, het kostte me meer tijd om video’s te editen dan ze gewoon in één keer goed op te nemen. 

Dus mijn proces werd als snel dat ik korte video’s probeer te maken, en dan meestal na 3 keer proberen tevreden was.

Ik krijg dan ook wel eens te horen “het lijkt net alsof je gewoon tegen me aan het praten bent” en dat klopt, dat is wat voor mij ook het fijnst werkt.

JavaScript is mijn ding, maar promoten nog niet echt. Ik was van plan om misschien een “college tour” te gaan doen. Dus als je in het onderwijs zit rondom ICT en je wilt een keer dat ik op je opleiding kom spreken neem dan contact met me op.”

Welke wijze woorden wil je andere of toekomstige instructeurs meegeven?

“Het duurt even om je stem te vinden als je net begint met opnemen, maar op een gegeven moment vind je hem!”

Helemaal enthousiast geworden van Maarten? Snappen we maar al te goed! Check snel zijn cursuspagina.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.