5 Onbekende maar handige alternatieve design programma’s

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Wie denkt aan design software, denkt aan Photoshop. Het is zelfs een heus werkwoord geworden. Petje af voor Adobe daarvoor, want ze trekken de kar als het aankomt op bekende designprogramma’s.

Maar er is veel meer dan slechts Photoshop. Adobe zelf en andere spelers hebben nog veel meer design tools op de markt gebracht. Die zijn misschien niet zo bekend als Photoshop, inDesign of, Adobe Illustrator, maar ze zouden zomaar eens precies dat programma kunnen zijn waar jij naar op zoek bent.

Daarom zetten we in dit artikel 3 minder bekende maar minstens net zo handige tools op een rijtje, zodat jij het perfecte programma voor jouw designbehoeftes kunt vinden!

Vijf verborgen schatten: designprogramma’s die je moet kennen

SketchUp Make voor het maken van 3D-tekeningen

SketchUp Make is een gratis modelleerprogramma. Als jij snel zelf 3D-tekening wilt maken is dit een uitstekend programma om mee te beginnen.

Zolang je het niet voor commerciële doeleinden gebruikt, kun je het gratis downloaden op de website van SketchUp.

Door SketchUp kun je zelf in relatief korte tijd gedetailleerde en realistische 3D-tekeningen maken. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor 3D-printers of het ontwerpen van jouw huis.

Als je meer wilt weten over hoe je het programma moet gebruiken, kun je de online cursus 3D-modelleren met SketchUp make volgen op Soofos.

Source

Check ook onze blog over Photoshop alternatieven!

Adobe Experience Design voor het maken van prototypes van websites en apps

Naast het ontwerpen van objecten en personen kun je ook een website of app ontwerpen.

Adobe heeft een nieuw design programma, Adobe Experience Design, waarmee je zelf makkelijk je eigen prototype van een website of app kunt ontwerpen. Let wel op dat het echt puur om het ontwerpen ervan gaat.

Het uiteindelijk ontwikkelen van de website zal een developer moeten doen. Met het programma kun je snel webpagina’s ontwerpen en de functionaliteit van de site uitwerken, voordat je dure developers inhuurt. Ook Adobe Experience Design is gratis te downloaden.

Om alles uit Adobe Experience Design te halen hebben wij hier ook een online cursus over beschikbaar. Na afloop kun jij beginnen met het ontwerpen van je eigen website.

Source

Benieuwd naar meer Adobe tools? We zetten de leukste nieuwkomers voor je op een rijtje

Inkscape voor het maken van vectortekeningen

Wil je niet investeren in een Adobe abonnement, maar wel je creativiteit kwijt? Dan is Inkscape een goed gratis alternatief voor Adobe Illustrator. Hiermee kan je ook vectortekeningen maken. Het is niet zo uitgebreid, maar daardoor wel prima voor beginners of mensen die niet meer willen betalen voor tools die ze toch niet gebruiken. Ook perfect om aan de slag te gaan met het maken van je eerste vectortekeningen, als oefentool!

Image
Source

GIMP: het gratis alternatief voor Photoshop

Ook voor de creatievelingen die op zoek zijn naar een gratis alternatief voor Photoshop is er goed nieuws: GIMP! Deze tool is perfect voor wie niet alle functies van Photoshop nodig heeft, en daar bovendien ook niet voor wil betalen. In GIMP vind je alle basistools die je nodig hebt, en het is enorm simpel werken. Bovendien kun je het programma naar hartelust aanvullen met filters en plug-ins, zodat je het helemaal naar je eigen smaak kunt inrichten.

Check deze basiscursus GIMP om aan de slag te gaan!

Perspective Transform, Sample Colorize
Source

Affinity: een alles-in-een tool voor designers

Waar Adobe een abonnement is, is Affinity een eenmalige investering, voor €54,99 per programma. En wat voor een investering! Je krijgt namelijk minstens net zo veel functionaliteiten als je in Photoshop krijgt. En het werkt geweldig op iPads!

En voor wie samenwerkt met andere designers, geen paniek. In Affinity kun je ook Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign documenten openen en bewerken. Je kunt kiezen uit Affinity Photo voor beeldbewerking, Affinity Designer voor vector illustraties en Affinity Publisher voor drukwerk.

Histogram Variance Mac and iPad - Affinity on iPad Questions - Affinity |  Forum
Source

Welk design programma is voor jou geschikt?

We schreven al eerder een blog over het kiezen van de juiste Adobe tools, maar hier is nog een extra tip: kijk naar tutorials op YouTube om alvast te zien hoe de interface werkt en wat je met een programma kunt. En maak uiteraard gewoon gebruik van gratis trial periodes.

Wil je meteen goed aan de slag? Kijk dan eens bij onze design cursussen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Artikel uit de categorie:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 30 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag


Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account


Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les  in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.