Een serie of film op Netflix, posts op Instagram en die ene reclame op televisie. Allemaal hebben ze één ding gemeen: de kleuren zijn vrijwel allemaal aangepast. Warmere kleuren, koelere kleuren, noem het maar op. Vandaag gaan we kijken hoe je zelf color grading kan toepassen in de verschillende programma’s van Adobe.
Color Grading. Wat is dat eigenlijk?
Laten we beginnen met wat het begrip nou eigenlijk precies is. Om het verhaal niet al te lang te maken houd color grading in dat je de kleurtonen en kleursterkte. het verbeteren of aanpassen van (bepaalde) de kleurtonen en kleursterkte. Je zou het kunnen zien als een soort filter dat over een bepaald beeld wordt gegooid. Dit is dan ook een goeie manier om een specifieke sfeer te geven aan je creatie. Bovendien ziet je video/foto er ook meteen stukken beter en professioneler uit. Alleen maar voordelen dus? Nee… color grading kan nog best wat tijd in beslag nemen. Maar het dat is het ook wel waard.
Nog een tip: gebruik een goede monitor die beschikt over een accurate kleurweergave.
Color Grading in Adobe Photoshop
Om je foto’s meer leven te geven of om ze een bepaalde sfeer te versterken kan je color grading toepassen als je met Adobe Photoshop werkt. In Photoshop heb je meerdere tools om de (bestaande) kleuren van je foto te bewerken. We gaan kijken naar “Hue and Saturation”.
Met “Hue and Saturation” kan je op een snelle en gemakkelijke manier bestaande kleuren bewerken en, in combinatie met maskers, heel drastisch een bepaalde kleur kan wijzigen. De schoonheid van de “Hue and Saturation” functie is dat het relatief gemakkelijk is in gebruik, en het heeft een handige schuifregelaar aan de onderkant. Deze is ontzettend fijn in gebruik. Het is aan te raden voor het vrij nauwkeurig wijzigen van de kleur van de huid.
Color Grading in Adobe Lightroom
Adobe biedt ook een wat ‘minder krachtig’ progamma aan waarmee je erg uitgebreid kleuren van je foto’s kan gaan color graden. Adobe Lightroom ondersteund diverse type bestanden en bevat een uitgebreid scala aan verschillende tools. Mocht je hier meer over willen weten, dan kan een online cursus over Adobe Lightroom wellicht interessant voor je zijn.
Zo kun je bijvoorbeeld de “Basic Panel” gebruiken voor het corrigeren van de witbalans (voor de temperatuur en tint), belichting, contrast, schaduwen, hooglichten, witte en zwarten accenten van de foto. Bij het wijzigen van de witbalans kan je de foto warmer of juist wat koeler maken. Het is handig om te weten welke kant je op wilt gaan voordat je aan color grading begint. Het is ook leuk om een beetje te gaan experimenteren met verschillende schuifregelaars en zo op die manier te kijken welke waardes werken voor jouw project.
Color Grading in Premiere Pro
Tot nu toe hebben we het alleen nog maar gehad over het color graden bij foto’s. Echter zijn mooie kleuren niet alleen belangrijk voor foto’s maar ook voor het bewerken van videomateriaal. Als de kleuren van een video anders is, heeft dit invloed op gedrag en emotie van een degene die de video kijkt. Een juiste kleur in je video is heel erg belangrijk. Het staat zowat gelijk aan het desbetreffende verhaal dat je wilt vertellen. Door de kleuren op elkaar aan te passen, kun je gemakkelijk de boodschap versterken.
In het videobewerking programma: Adobe Premiere Pro kan je al best gemakkelijk al de kleuren bewerken van de video. Je kunt de basis waarde aanpassen (ook) door middel van het verschuiven de schuifregelaars. Je vind dit venster door eerst op het “Lumetri Color” venster te klikken. Maar ook kan je met diverse grafieken aan de gang om heel precies ervoor te zorgen dat jouw video de juiste uitstraling krijgt.
Hoe ga jij color grading inzetten?