7 tips om je taalvaardigheid te verbeteren in elke taal

Rick de Bie
  | 
10 december 2020

Goede controle over je taal kan een groot verschil maken, bijvoorbeeld in sociale of zakelijke situaties. Daarom kan het meer dan nuttig zijn om te werken aan je taalvaardigheid. Dit kan je namelijk op meerdere verbeteren.

Het nut van betere taalvaardigheden

Goed overkomen op een sollicitatiegesprek? Meedoen in een gesprek tijdens een diner? Dan is het niet alleen fijn om te weten waarover je hebt, maar ook hoe je uit je woorden kan komen. Zeker wanneer je weinig vertrouwen in je taalvaardigheid hebt, dan ga je het lastig krijgen. Dit gaat natuurlijk op voor elke taal. Je kan vloeiend Nederlands kunnen, maar als je in het Engels niet uit je woorden komt in gesprek met een Brit, dan heb je daar weinig aan. Je taalvaardigheid verbeteren voor de talen die je wilt of moet spreken, is dus aan te raden. Gelukkig kan je daar zelf veel aan doen.

Tips om je taalvaardigheid te verbeteren

Je taalvaardigheid kan in twee categorieën van communicatie opgedeeld worden, namelijk: de schriftelijke en verbale communicatie. Daarom zijn de tips gericht op één van deze twee categorieën.

1. Lees boeken uit (voor jou) relevante genres

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je nieuwe woorden leert als je boeken leest uit (voor jou) nieuwe genres. Toch kan je nog veel leren over onder het voor jou relevante onderwerpen. Nieuwe woorden of samenstellingen doen zich nog steeds dagelijks op. Lees daarom nieuwe en recente boeken die voor jouw passies relevant zijn. Zo leer je weer nieuwe woorden!

2. Lees verschillende kranten en blogs

Dit is zó makkelijk en je hebt er waarschijnlijk meer dan genoeg tijd voor. Probeer die loze tijd in de trein bijvoorbeeld in te vullen door de gratis kranten te lezen of door op het internet door blogs te struinen. Niet alleen leer je snel nieuwe woorden uit verschillende categorieën kennen, maar kan je ook meepraten over de actualiteiten. Hierdoor krijg je vanzelf meer controle over de taal.

3. Zoek woorden op die je niet kent

Je kan een woord pas echt leren, wanneer je deze meerdere keren leest, herhaalt of opschrijft. Het is dus zeker de moeite waard om nieuwe woorden op te zoeken, tijdens het lezen van je boek of de krant. Niet alleen leer je dit woord kennen, maar ook de context en de synoniemen.

4. Leer de goede opbouw van zinnen kennen

Het hebben van een uitgebreid vocabulaire wordt nog wel eens overschat. De waarde van grammatica is, na een basis woordenschat, nog steeds enorm groot. Dit heb je namelijk nodig om een taal vloeiend te gaan spreken en is cruciaal voor mondelinge communicatie. De opbouw van zinnen is belangrijk voor je taalvaardigheid en daarom is het handig om te letten op je gesprekspartner en de opbouw in boeken. Zeker voor compleet andere talen is het nuttig de opbouw te kennen. Zo is de opbouw tussen Nederlands en Nederlands met Gebaren vergelijkbaar, maar is die van de Nederlandse Gebarentaal compleet anders.

5. Neem correcties van anderen ten harte

De zogenaamde “Grammarnazi” (het is een ding, lees hier de betekenis van het woord), niet iedereen is er fan van. Mocht je je taalvaardigheid willen verbeteren, dan kan je er wel veel aan hebben. Neem de opmerkingen en tips ten harte en gebruik ze om je taalvaardigheid naar een hoger niveau te tillen. Plus je geeft ze een egoboost, precies wat ze nodig hadden. Win-winsituatie, toch?

6. Doe oefeningen en tests

Oefening baart kunst en dit principe gaat overal bij op. Dus wil je grammatica en woordjes leren of oefenen? Dan is het aan te raden om oefeningen te doen en af en toe wat tests te maken. Zo hou je jezelf scherp en leer je woorden makkelijker onthouden. Op deze website kan je woordjes en grammatica oefenen, om zo je taalvaardigheid naar een nieuw niveau te tillen.

7. Schrijf nieuwe woorden en de betekenissen ervan op

Wanneer je een nieuw woord tegenkomt in een boek, blog of krant, schrijf deze dan op. Het liefst met een uitgeschreven betekenis erbij. Zo ga je woorden en de betekenis met elkaar associëren. Dit helpt je weer bij het onthouden en het herinneren van de woorden en de associaties.

Ga aan de slag met een nieuwe taal

Heb je je huidige taal al volledig onder controle? Misschien is het dan tijd om aan de slag te gaan met een nieuwe taal. Bekijk ons assortiment van online taalcursussen eens, misschien zit er wel een uitdagende nieuwe taal voor je bij!

Ga aan de slag met jouw taalvaardigheden!

Artikel uit de categorie:
Persoonlijke Ontwikkeling

0 Reacties op "7 tips om je taalvaardigheid te verbeteren in elke taal"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.