Het is hip. Het is lekker. Je kan er eigenlijk niet meer omheen: foto’s van eten.

Vooral op sociale media, zoals Instagram, worden foto’s van culinaire hoogstandjes altijd gewaardeerd.

Voedselfotografie is net als reis- en modefotografie.

Ook voor deze vorm van fotografie zijn er weer honderden tips te vinden, waardoor je mooiere foto’s maakt.

Wij hebben onze favoriete 12 uitgekozen, dus laten we erin duiken!

 

Onze 12 tips voor voedselfotografie

Dit zijn onze 12 tips die we voor je gevonden hebben:

  1. Een hoge ISO is cruciaal wanneer je binnen fotografeert.
  2. Zorg van tevoren voor de perfecte styling.
  3. Probeer verschillende hoeken.
  4. Probeer natuurlijk licht te verwerken in de compositie.
  5. Speel met de witbalans.
  6. Gebruik extra accessoires voor sfeer.
  7. Fotografeer zonder flitser.
  8. Vermijd het vasthouden van de camera.
  9. Speel met scherpte en diepte in de compositie.
  10. Hou het eten realistisch.
  11. Zoek inspiratie voor composities op Instagram.
  12. Laat eten glimmen dankzij olie of water.

 

Hieronder zullen we nog iets dieper in elke individuele tip duiken, zodat je er echt alles uit kan halen!

 

1. Een hoge ISO is cruciaal wanneer je binnen fotografeert

Je zult binnen niet altijd veel daglicht hebben. In dit geval kan je ervoor kiezen om een hogere ISO-waarde te hanteren.

Dit houdt in dat de lichtsensor van je camera gevoeliger wordt. Dan kan deze makkelijker licht opvangen, als het wat donkerder is.

Ook moderne mobiele telefoons is het mogelijk om zelf de ISO-waarde in te stellen.

Binnen gebruik je voornamelijk hogere ISO-waarden van bijvoorbeeld 400 of 800, terwijl je buiten (in daglicht) 100 of 200 gebruikt.

Met een hogere ISO-waarde zorg je er dus voor dat je meer licht kan opvangen met je camera.

 

2. Zorg van tevoren voor de perfecte styling

Van tevoren kan je al veel doen om het maken van je uiteindelijke foto makkelijker te maken.

De perfecte styling voor je voedselfotografie is niet heel lastig. In principe is contrast je beste vriend, tenzij je een bepaald thema wilt hanteren.

Zo zie je vaak dat herfstthema’s vooral kastanjebruine en rode invloeden hebben en winterse thema’s om wit, blauw en goud draaien.

Wil je een foto die er echt uitspringt, dan is een foto met veel contrast, zoals je vaak bij snoep ziet, een hele goede oplossing.

 

3. Probeer verschillende hoeken

De hoek waarin je de foto maakt is enorm belangrijk voor je eindresultaat.

Perspectief is zó ontzettend belangrijk bij fotografie, maar misschien nog wel belangrijker bij voedselfotografie.

Eigenlijk is er maar één vuistregel die je hoeft te hanteren.

  • Bij voedsel met hoogte, gebruik je vooral het vooraanzicht.
  • Bij voedsel dat laag op het bord ligt, gebruik je een bovenaanzicht.

Alles daar tussenin betekent een aanzicht dat tussen het voor- en bovenaanzicht in zit.

Je kan gelukkig een beetje spelen met de camera en wat verschillende foto’s. Vervolgens kan je het beste resultaat kiezen!

 

4. Probeer natuurlijk licht te verwerken in de compositie

Natuurlijk licht is je beste vriend. Dat is in het echte leven zo, maar ook in het geval van foodfotografie.

De meeste dingen zien er in natuurlijk licht veel mooier uit dan met gemaakt licht.

Als je de kans hebt om eten in de buurt van een raam te fotograferen, neem die kans dan, want beter licht krijg je niet.

Zeker met voedselfotografie is het belangrijk zo snel mogelijk gebruik te maken van dit soort kansen.

Is dit licht te vel? Probeer dan het licht enigszins te breken, bijvoorbeeld door wit papier voor je raam te hangen.

 

5. Speel met de witbalans

De witbalans op je camera kan heel veel doen voor de perfecte foto.

Wanneer je veel voedsel hebt met een bepaalde kleur, dan zal dit een gloed afgeven.

Bijvoorbeeld bij een herfstthema zal er voornamelijk een oranje gloed over de afbeelding heen gaan.

Door de witbalans te gebruiken zal je camera compenseren door meer blauw aan de foto toe te voegen.

Op die manier komt je foodfotografie meer in balans. (Vandaar de naam: “witbalans”)

 

6. Gebruik extra accessoires voor sfeer

Natuurlijk staat voedsel centraal in je foto’s. Dat is logisch, anders zou het geen voedselfotografie meer zijn!

Toch kan je niet alle sfeer creëren met enkel eten.

Net zoals mensen accessoires kunnen gebruiken, kan je deze ook gebruiken om een bepaalde boodschap of sfeer mee te geven aan een foto.

Het kunnen hele simpele dingen zijn, zoals een andere achtergrond. Een simpele placemat, ander bestek of een ander bord.

Al deze simpele onderdelen hebben stuk voor stuk invloed op de sfeer van je foto!

 

7. Fotografeer zonder flitser

Maak waar je kan de foto’s zonder flitser.

Voedselfotografie zonder flitser betekent dat de foto’s er natuurlijker uit komen te zien.

Uiteindelijk is dat waar het gaat bij maaltijden. Je wilt dat het er zo uitnodigend en lekker mogelijk uit komt te zien.

Is het te donker? Probeer dan te fotograferen met een langere sluitertijd, dan heeft je camera meer tijd om licht te vangen.

 

8. Vermijd het vasthouden van de camera

Het vasthouden van de camera kan heel nostalgisch voelen, maar het is meestal niet zo goed voor het eindresultaat.

Niemand kan echt volledig stilstaan, dus je hebt de kans dat er scherpte mist in je foto’s.

Heb je dus een statief of iets waarmee je de camera vast kan zetten, dan is dat ideaal!

Dit betekent ook dat je zonder problemen een lagere ISO of een hogere sluitertijd kan gebruiken.

Een clicker kan ook een perfecte toevoeging zijn aan je arsenaal, zodat je de camera überhaupt niet meer hoeft aan te raken (tijdens het maken van de foto).

 

 

9. Speel met scherpte en diepte in de compositie

Je compositie kan op verschillende manieren gebruikt worden.

Zo kan je door middel van scherpte en diepte één compositie meerdere malen gebruiken.

Niet alleen heb je dus meer verschillende foto’s, maar ze zijn ook allemaal in dezelfde stijl, zodat je een thema kan aanhouden op je sociale media.

Het geeft je ook de mogelijkheid om de ster van het gerecht uit te lichten of een ingrediënt de aandacht te geven.

Voor voedselfotografie biedt het dus veel kansen!

 

10. Hou het eten realistisch

Hou het alleen bij natuurlijke ingrediënten.

Op het internet zal je de trucjes kunnen vinden die bedrijven gebruiken om hun burger, cappuccino of andere maal er extra goed uit te laten zien.

Zo gebruiken ze bijvoorbeeld motorolie in plaats van stroop op pannenkoeken, puur omdat het beter blijft liggen.

Blijf gewoon dichtbij jezelf en hou het natuurlijk. Niet alleen zullen je fans die waarderen, maar ook als ze zelf met een recept aan de slag gaan, zullen ze niet teleurgesteld zijn!

 

11. Zoek inspiratie voor composities op Instagram

Je compositie bepaald het volledige succes van je foto.

Heb je geen inspiratie? Pak dan gewoon Instagram erbij.

Er is van elk gerecht in zo’n beetje elke setting wel één keer een foto gemaakt. En elke goede foto belandt op Instagram.

 

12. Laat eten glimmen dankzij olie of water

En dan bedoel ik geen motorolie, zoveel mag duidelijk zijn.

Nee, gebruik gewoon wat olijfolie of water om een glans mee te geven aan je maaltijd.

Op deze manier kan je zelfs zonder flitser te gebruiken tóch nog een glans creëren.

 

Meer leren over digitale fotografie

Fotografie is een enorm veelzijdig onderwerp. Je kan er alle kanten mee op.

Naast voedselfotografie zijn er nog veel richtingen die je op kan, denk bijvoorbeeld eens aan portretfotografie of sportfotografie!

Denk er dus zeker even over na om een cursus te volgen over fotografie!

 

Ga aan de slag met een cursus digitale fotografie!

0 Reacties op "12 tips voor voedselfotografie"

    Geef een reactie op dit artikel

    © 2019 - Soofos B.V.