Je ziet steeds meer freelancers en ondernemers met hun eigen online trainingen komen of een online cursus verkopen. Hoe zit dat toch? Wat weten zij, dat jij niet weet?
Wij gaan het verklappen. Je eigen online cursus lanceren is niet alleen een manier om extra inkomen te genereren, er plakken veel meer voordelen aan vast. Hier is waarom jij ook je eigen online cursus zou moeten overwegen.
Pssst…heb je een fulltime baan en wil je een cursus verkopen? Lees dan dit.
1. 🧭 Het is de ultieme vorm van netwerken
Is netwerken alleen maar visitekaartjes uitdelen en LinkedIn connecties aangaan, hopen dat er een klantrelatie uit komt? Of kan het iets groters, iets impactvollers zijn?
Lanceer een cursus, en je verbindt je met mensen op een niveau dat veel verder gaat dan de gebruikelijke zakelijke interactie. Je bouwt een community van gelijkgestemden die waarde hechten aan jóuw expertise.
Maar je kunt er dus ook nieuwe klanten uithalen. Bijvoorbeeld door een stukje van je service uit te leggen en er een DIY-cursus voor te geven. Willen ze dan het complete pakket, dan zitten ze al snel bij jou. Zo kun je als socialmediastrateeg bijvoorbeeld een klene cursus maken over het schrijven van pakkende captions voor zelfstandig ondernemers.
2. 🎨 Creatieve vrijheid en experimenteren
Wat zou je doen als je de volledige creatieve controle had over je werk? Als freelancer zit je vaak gebonden aan de stijl en eisen van je klanten. Hoort erbij, maar leuk is soms anders.
Met een online cursus ben je de regisseur van je eigen show. Je beslist hoe, wat, en wanneer je iets leert aan anderen. Je maakt content zoals jij dat wil, en je kunt volop experimenteren (en daar van leren).
3. 💎 Verander kennis in passief inkomen
Ja, we moeten hem benoemen. Als freelancer weet je dat je tijd geld is. Maar wat als je je kennis kon ‘inpakken’ in een cursus en deze kon verkopen terwijl je op vakantie bent, slaapt of je favoriete serie bingewatcht? Natuurlijk moet je tijd en moeite investeren in het maken van je cursus, maar als hij staat, dan staat ‘ie. En bij Soofos betaal je ook niet om je cursus te plaatsen. Hier lees je alles over onze commissiestructuur.
4. 🌱 Persoonlijke en professionele groei
Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws geleerd omdat je het wilde, niet omdat een klant het nodig had?
Het ontwerpen en creëren van een cursus is een leerervaring op zich. Je duikt dieper in je vakgebied, leert nieuwe vaardigheden (zoals videoproductie en marketing) en ontdekt nieuwe kanten van jezelf.
5. 🚀 Lanceer je eigen merk
Ben je alleen een freelancer, of ben je ook een merk? Een cursus is niet alleen een product; het is een verlengstuk van jou en je merk. Het kan de sleutel zijn tot het transformeren van ‘freelancer’ naar ‘gerenommeerde expert’. Zelfs als iemand niet je cursus wil volgen, maar wel intersse heeft in je diensten, is een cursus handig om te hebben: je laat zien dat je echt weet waar je mee bezig bent.
Check deze cursus: Creëer een succesvol Personal Branding Plan
7. 🛠️ Slijp je vaardigheden
Het ontwikkelen van een online cursus dwingt je om je expertise op een nieuwe en grondige manier te benaderen. Het is één ding om iets te weten; het is iets heel anders om het op een duidelijke en boeiende manier aan anderen te leren. Dit proces kan je eigen vaardigheden en kennis verfijnen.
8. 🛡️ Creëer een vangnet
Vraag jezelf af: Wat gebeurt er als een vaste klant wegvalt? Heb je een financieel vangnet?
Een online cursus kan een stabiele inkomstenbron zijn, wat vooral belangrijk is in onzekere tijden. Het kan de pieken en dalen van het freelance-leven helpen opvangen, en je gemoedsrust geven dat er altijd een bron van inkomsten is.
9. 🕒 Win je tijd terug
Hoe zou je je dagen doorbrengen als je inkomen niet meer zo direct gekoppeld was aan je tijd?
Met een online cursus verkoop je een product, geen uren. Dat betekent dat je – wanneer de cursus is gecreëerd – de vruchten kan blijven plukken zonder constant nieuw werk te moeten zoeken. Meer tijd voor jezelf, je passies, je familie, je hond, dutjes doen…
Lees ook: Hoe word je een digital nomad? Deze skills moet je inpakken! | Soofos
10. 💬 Word beter in communiceren
Het ontwikkelen van een cursus vereist dat je complexe ideeën op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier overbrengt. Dit proces kan je een uitstekende communicator maken, wat ook je freelancewerk ten goede komt. Zo wordt pitchen en onderhandelen een stuk makkelijker.
✨ Jouw kennis de wereld in – zonder gedoe ✨
Geeft de gedachte aan hoge opstartkosten, technisch geneuzel en het onderhouden van nóg een website geeft je al stress? Nergens voor nodig.
Soofos is jouw springplank naar het lanceren van online cursussen, en hier zijn de redenen waarom:
🎈 Laagdrempelig en betaalbaar: geen torenhoge investeringen of verborgen kosten. Begin met een bescheiden budget. Je betaalt alleen een klein percentage commissie voor elke verkochte cursus.
🛠️ Supereenvoudig in gebruik: geen technisch wunderkind? Geen probleem! Soofos heeft een gebruiksvriendelijk platform dat zelfs de grootste tech-leek moeiteloos kan navigeren.
🏗️ Geen eigen website nodig: bespaar jezelf de tijd en energie van het bouwen en onderhouden van een aparte website. Soofos biedt je een kant-en-klare, professionele uitstraling zonder de stress. Liever wel je eigen website? Check dan Maatos.
🛡️ Minimaal risico, maximaal rendement: test je cursusidee zonder je spaargeld te riskeren. Soofos maakt het veilig en gemakkelijk om jouw kennis de wereld in te sturen.
Dus, waar wacht je nog op? Maak van jouw expertise een blijvende bron van inkomsten en impact.