Hoe kan je zelf een succesvolle instructievideo maken?

Joris van den Berg
  | 
9 juni 2021

Lees hier alles over het maken van een goede instructievideo.

Een instructievideo is een van de krachtigste manieren om een boodschap over te brengen. Door middel van kleurrijke beelden, hoge kwaliteit audio en strakke transities kan jij jouw boodschap op een leuke manier, heel duidelijk overbrengen. Maar wat komt daar allemaal bij kijken?

Een goed begin is het halve werk!

Voordat je begint met lampen neerzetten en je camera, microfoon gaat neerzetten, moet je vooraf bepalen welke kant je op wilt met je video. In dit geval gaat het om het verschaffen van informatie aan de (potentiële) cursist. Het is dan handig om je video simpel en ‘straight to the point’ te houden. Wanneer je echter bezig bent met het maken van een promotie- of introductievideo van een cursus dan moet je juist de focus leggen op de aandacht trekken van de kijker.

Je kunt ervoor kiezen om alleen je scherm op te nemen of om alleen jezelf op te nemen. Dit ligt er natuurlijk ook aan, over welk onderwerp(en) er in de video aan bod komen. Voor het opnemen van je scherm kan je gebruik maken van programma’s als QuickTime en Camtasia.

Oefening baart kunst.

Voordat een muziekgroep gaat optreden, wordt er van te voren geoefend. Er wordt bijvoorbeeld een soundcheck gedaan en er wordt ook over het algemeen gekeken naar het optreden. Jij kunt dit natuurlijk zelf gaan toepassen! Dit kan zowel met als zonder camera. Door te oefenen kun je eventuele problemen efficiënter oplossen. Als je een script of lijst met discussiepunten hebt, kun je deze tekst even doorlezen en/of oefenen wat je gaat zeggen. Vervolgens kun je grondig naar het resultaat luisteren en de tekst of boodschap nog eventueel aanpassen.

Ook moet je van te voren je uitrusting bepalen. Denk aan je camera, belichting, geluidsopname etc. Weet dat je niet altijd voor de duurste apparatuur hoeft te gaan om tot het gewenste resultaat te komen. Maar houd er echter wel rekening mee dat de video er professioneel uit moet zien.

Tijd om het vast te leggen

Het is tijd voor een van de leukste onderdelen: het daadwerkelijk opnemen van de video. Mocht je jezelf filmen dan is het handig om met wat punten rekening te houden. Alles wat je in beeld hebt staan van jouw video heeft een bepaalde betekenis. Daarom is het handig om na te denken over de compositie, de camerahoek en afstand tot het onderwerp/jezelf. Je kunt dan beter communiceren met je publiek en de aandacht langer en beter vasthouden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het onderwerp/jezelf altijd duidelijk in beeld is en scherp is gesteld. Je kunt dit versterken door een lens te gebruiken die je achtergrond een hoge blur geeft.

De camera goed zetten

Om jezelf (of je editors) flink wat werk te besparen moet je ervoor zorgen dat de camera recht staat. Je kunt een statief gebruiken maar dat betekent niet dat je camera automatisch recht staat. Gebruik een waterpas en stel op basis daarvan je camera/statief in.

Goede belichting

Een goede belichting betekent meer dan alleen het onderwerp/jezelf goed zichtbaar te maken in de video, voor de kijker. Goede belichting draagt bij aan de stemming en uitstraling van je video’s. Pas je belichting daarom aan op de stijl van jezelf en/of je eigen bedrijf.

Helder geluid

Helder geluid is ontzettend belangrijk. Het vastleggen van duidelijke audio is essentieel. Dan kan je publiek (beter) begrijpen wat je in de video wil overbrengen. Naast de ingebouwde microfoon van je laptop, mobiel of camera is het aan te raden om een externe microfoon te gebruiken. Zo kun je kiezen voor een richtmicrofoon, clip-on-microfoon of een hengelmicrofoon.

Het is belangrijk dat je tijdens het opnemen niet wordt gestoord en dat de omgeving stil is.

Jouw video professioneel bewerken

Tot slot moet de video nog worden (na)bewerkt. Dit proces is essentieel proces omdat, hier het uiteindelijke eindproduct uit voorkomt. Kijk eerst welke programma’s je wilt gebruiken. Het is aan te raden om te gaan voor een professioneel bewerkingsprogramma te gaan. Dit zijn programma’s zoals Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, Adobe After Effects en Sony Vegas. Maar ook met gratis applicaties zoals iMovie en Windows Movie Maker kun je al voor weinig geld een goede video in elkaar zetten. Kennis van deze software is belangrijk als je efficiënt je video wil gaan bewerken. Wellicht kan een online cursus over videobewerking bij Soofos interessant voor je zijn.

Denk bijvoorbeeld na over het tempo en ritme van je video. Wil je snel van het ene naar het andere shot om spanning op te bouwen? Of geef je de kijker juist meer tijd om alle informatie in zich op te nemen en na te denken over wat er gebeurt?

Gebruik deze tips en maak zelf de strakste video’s!

Artikel uit de categorie:
Cursus maken

0 Reacties op "Hoe kan je zelf een succesvolle instructievideo maken?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.