Online Cursus Toegankelijke PDF met InDesign

Jildou Oost · 16 december 2021
In deze online cursus leer je alles over toegankelijke PDF's met InDesign. Hierin ga je aan de slag met het maken van toegankelijke documenten.
 • 7 Hoofdstukken
 • 35 Lessen
 • 1u 56min
 • Cursus Certificaat

Dit staat je te wachten:

 • Alles over toegankelijke PDF in InDesign.
 • De geheimen van toegankelijkheid kennen.
 • Leer Adobe InDesign kennen en gebruiken.
 • Aan de hand van videolessen en opdrachten.

Leer toegankelijke PDF’s maken met InDesign

De meeste vormgevers en DTP’ers creëren hun publicaties met Adobe InDesign. Van daaruit worden documenten namelijk ook digitaal voorbereid voor print, drukwerk of digitale publicatie. Het meest gebruikte formaat voor digitale publicatie en uitwisseling van bestanden is de PDF. De standaard PDF levert echter heel wat problemen op qua leesbaarheid voor onder andere visueel gehandicapten. Vind jij het belangrijk dat jouw PDF voor iedereen toegankelijk is? Dan biedt deze cursus uitkomst. Voor een abonnement op Creative Cloud of InDesign kun je terecht op de website van Adobe!

 

Toegankelijkheidsrichtlijnen (WCAG 2.0.)

Er zijn richtlijnen geschreven voor het web door W3C. Deze hebben het doel de beschikbaarheid van digitale informatie voor iedere gebruiker te garanderen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op internationale standaarden. Worden deze toegepast op een website? Dan voldoen websites aan de internationale verplichtingen op basis van het Gehandicaptenverdrag van de Verenigde Naties (VN).

 

Wettelijke verplichting

Ook de overheid en semi-overheid volgen deze leidraad. Sinds juli 2018 zijn alle overheids- en semi-overheidsinstanties namelijk wettelijk verplicht hun webcontent toegankelijk te publiceren. Hieronder vallen dus de websites, maar ook alle downloads op die sites als bijvoorbeeld PDF’s . Werk je bij of in opdracht van zulke bedrijven? Dan is het kunnen maken van een toegankelijke PDF echt een must!

 

Wat ga je leren tijdens deze online cursus?

 Basiskennis voor een toegankelijke PDF;

Te treffen voorbereidingen;

 Structuur aan te brengen in een document;

 Bijzondere tekstfuncties en tags toevoegen;

 Navigatie aanbrengen in een PDF;

 Objecten en afbeeldingen gebruiken;

 Validatie en fixes toepassen.

 

Eerst meer leren over InDesign?

In deze cursus ga je aan de slag met het DTP-programma InDesign. Dit kan voor beginners een flinke kluif zijn, daarom raden wij je aan eerst meer over InDesign te leren. Dat kan je bijvoorbeeld doen in de online cursus InDesign, waarin je aan de slag gaat met het programma en de basis van het bewerken en creëren van bestanden leert.

 

Ga aan de slag en leer alles over PDF’s!

 

Disclaimer: Dit artikel bevat een affiliate link. Dat wil zeggen dat als jij je aanmeldt via deze link, Soofos hier een kleine bijdrage voor ontvangt.

Cursus inhoud

Vouw uit

Over de instructeur

Jildou Oost

13 Cursussen

Mijn naam is Jildou Oost en ik ben al ruim 10 jaar werkzaam bij House of Media als docent DTP. Naast voor de klas staan, houd ik me ook bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal en het vervaardigen van videocursussen voor House of Training. Mijn grote liefde binnen het vak is het maken van (digitale) boeken en daarom is het programma InDesign ook mijn torenhoge favoriet! Met de cursus Starten met InDesign wil ik mensen die net beginnen met dit prachtige programma snel op weg te helpen door in een korte serie een aantal veelgebruikte Tools en werkwijzes te laten zien. En ik hoop stiekem dat ze daarna zo besmet zijn met het InDesign virus, dat ze doorgaan met het ontdekken van dit geweldige stuk software en de meest prachtige publicaties zullen gaan maken!

Reviews

4.8 Gemiddelde beoordeling

5 Beoordelingen

 • 5
  4
 • 4
  1
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Veel informatie, maar dat wordt heel duidelijk en gestructureerd doorlopen. Fijne cursus waar ik nog vaak naar zal teruggrijpen.

 2. Voor een productie van een slordige 166 pagina’s kreeg ik de opdracht deze ook nog ‘even’ digitaal toegankelijk te maken. Dat was best slikken, want dat had ik nog nooit gedaan. Maar met de Online Cursus Toegankelijke PDF met InDesign van House of Training kon ik een flink aantal zaken relatief eenvoudig oplossen. Het is natuurlijk sterk aan te raden deze cursus eerst te volgen en dan pas aan een productie van flinke omvang te beginnen, maar goed.

  De onderwerpen en onderdelen van de cursus zijn goed behapbaar en pakken steeds een klein onderdeel bij de kop. Als je reeds met een eigen productie bezig bent is de aangegeven duur van de cursus niet echt realistisch, omdat je de voorbeelden vaak op meer dan één onderdeel toe moet passen. Houdt daar dus ook zeker rekening mee als je aan de cursus begint.

  Beantwoording van de vragen die ik had bij de video’s ging zeer snel. Al met al een absolute aanrader om deze cursus te volgen!

75Levenslange toegang
Of
Volg deze en alle andere cursussen gratis met Soofos Plus (vanaf €12,50 p/m)
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 64 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus

10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 40 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account

Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les  in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.