Beoordeeld met een 9,1 door onze klanten Al 80.000+ mensen leren op Soofos
Kies direct uit 500+ cursussen Wekelijks nieuwe cursussen
Praktische en duidelijke video's 24/7 beschikbaar op alle apparaten

7 tips om een nieuwe taal te leren spreken

Ben je een nieuwe taal aan het leren spreken, dan ken je het vast wel: je begint de grammatica en regeltjes onder de knie te krijgen. Een tekst lezen gaat je steeds makkelijker af. Maar zelf echt vaardig worden en met zelfvertrouwen kunnen spreken en schrijven, da’s een ander verhaal. Hoe werk je daaraan?

Schuif de boeken en aantekeningen opzij: we gaan ons echt onderdompelen in je favoriete taal. Het fijne van onderstaande tips is dat ze voor elke taal toe te passen zijn. 

Wat is het voordeel van een nieuwe taal leren?

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan jezelf onderdompelen in een nieuwe taal. Long story short: het is goed voor je hersenen. Je wordt er een betere multitasker van, je geheugen wordt beter en je verwerkt informatie sneller. Het is dus echt niet alleen handig om een pilsje of wijntje te bestellen op vakantie. Bekijk al onze online taalcursussen.

Hoe kun je een taal beter leren spreken en schrijven?

Je taalvaardigheid kan in twee categorieën van communicatie opgedeeld worden, namelijk: de schriftelijke en verbale communicatie. Wanneer je aan de een werkt, werk je ook aan de ander. Je breidt immers sowieso je woordenschat uit. Maar wat belangrijk is, is de context waarin je woorden leert, en hoe ze klinken. Onderstaande tips gaan je daarbij helpen. Vamos!

1. Lees boeken uit (voor jou) relevante genres

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je nieuwe woorden leert als je boeken leest. Wie zich onderdompelt in de Harry Potter boeken in een nieuwe taal, leert opeens wat een toverstaf in het Spaans is en een heks in het Frans. Dat leer je normaal niet heel snel. 

Wanneer je je woordenschat wilt uitbreiden, lees dan je favoriete boeken of in elk geval favoriete genres in je doeltaal. Zo is het makkelijker om de context te begrijpen en de link te leggen in je hoofd. 

Boeken lezen helpt je ook om zinsopbouw beter te begrijpen en ook gesprekken en gevoelens te snappen. Het zijn immers geen korte tekstjes of opdrachten, maar hele verhalen waarin de schrijver zijn tijd en creativiteit heeft gestoken. 

Probeer niet elk woord op te zoeken dat je niet begrijpt, maar kijk of je verder kunt lezen door de context te volgen. Dan kun je achteraf altijd nog de betekenis opzoeken.

2. Lees verschillende kranten en blogs

Verslind jij het wereldnieuws als geen ander? Probeer dan eens een krant te lezen in de taal die je aan het leren bent. Hier heb je niet lang voor nodig: je kunt simpelweg hun app installeren op je telefoon. In plaats van NU.nl, check je net zo goed even El País voor het wereldnieuws.

Het voordeel hiervan is dat je waarschijnlijk een goed idee hebt van waar het in het algemeen over gaat (door titels en afbeeldingen) maar dat je ook leert focussen op details en begrijpend lezen. 

Datzelfde geldt overigens ook voor blogs. Heb je een hobby waar je graag over leest? Kijk dan eens of er andere bloggers zijn die in jouw nieuwe taal schrijven. Zo leer je woorden die je ook echt kunt gebruiken en die relevant zijn voor jou.

3. Luister naar podcasts

Net zoals blogs en boeken zijn podcasts over jouw favoriete onderwerpen een geweldige manier om je woordenschat uit te breiden. Bovendien hoor je bij podcasts ook nog eens de uitspraak en intonatie van de sprekers. Een taal leer je immers niet alleen op papier.

4. Zet ondertiteling aan

Nee, geen Nederlandse ondertiteling: luister naar en lees de taal die je wilt leren als je op Netflix een serie hebt gevonden. Dit is een goede manier om de schrijfwijze van woorden aan de uitspraak te linken.

5. Hou een dagboek bij 

Dat klinkt schattig, maar het is enorm effectief. Wanneer je elke dag even een paar minuten neemt om je dag te omschrijven in de taal die je aan het leren bent, wordt je veel sneller vertrouwd met de taal. Het is natuurlijk prima om hier de hulp van Google Translate voor in te schakelen: je wilt immers wel elke dag een nieuw woord leren. Het voordeel van een dagboek bijhouden in je nieuwe taal, is dat je woorden leert die direct aan je leven gelinkt zijn en je vast dus vaker gaat gebruiken. 

6. Doe oefeningen en tests

Oefening baart kunst en dit principe gaat overal bij op. Dus wil je grammatica en woordjes leren of oefenen? Dan is het aan te raden om oefeningen te doen en af en toe wat tests te maken. Zo hou je jezelf scherp en leer je woorden makkelijker onthouden. Een paar minuten per dag op Duolingo doorbrengen, kan je helpen om scherp te blijven.

7. Schrijf nieuwe woorden en de betekenissen ervan op

Wanneer je een nieuw woord tegenkomt in een boek, blog of krant, schrijf deze dan op. Het liefst met een uitgeschreven betekenis erbij, en gebruik het in een zin! Zo ga je woorden en de betekenis met elkaar associëren. Dit helpt je weer bij het onthouden en het herinneren van de woorden en de associaties.

Het is ook aan te raden om de opbouw van veelgebruikte zinnen op te schrijven. Herhaling werkt daarbij ook. 

Bij het leren van een nieuwe taal, moet je het in principe aanpakken als bij het leren van een eerste taal: dompel jezelf er zoveel mogelijk in onder, leer door te doen en durf fouten te maken! Wat vindt jij de leukste manier om een taal te leren spreken?

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.