Op Soofos kun je over vrijwel alles nieuwe kennis opsteken, zo ook zwangerschap! Een online cursus over zwangerschap lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar er valt heel wat voor te zeggen. Je hoeft er namelijk niet de deur voor uit, en kunt ermee aan de slag wanneer dat jou uitkomt. Rozemarijn is een van de instructeurs op Soofos die alles van dit onderwerp weet. Lees hieronder haar blog over waarom een online zwangerschapscursus ideaal zou kunnen zijn voor jou!
Een bevalling is een belangrijke, ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Toch wordt een bevalling vaak gezien als iets dat je gewoon maar op je af moet laten komen. Want hoe een bevalling verloopt is niet echt te voorspellen, dus waarom zou je je voorbereiden? Toch is er een wereld te winnen wanneer je wél tijd steekt in een goede voorbereiding op de bevalling. In dit artikel leg ik je graag uit waarom het belangrijk is om je voor te bereiden en hoe een (online) zwangerschapscursus je hierin helpt.
Intense ervaring
Bevallen is iets intens. Het brengt van alles met zich mee: nieuwe ervaringen, gevoelens, emoties, beslissingen en ga zo maar door. Omdat het allemaal nieuw en onvoorspelbaar is, hebben veel zwangeren het idee dat ze zich maar gewoon moeten overgeven aan de hulpverleners om hen heen. Ze gaan netjes naar de afspraken bij de verloskundige of in het ziekenhuis en hopen dat alles goed uitpakt voor henzelf en hun kindje.
Natuurlijk is er in principe helemaal niets mis met deze route. Het staat iedereen vrij om zelf invulling te geven aan de bevalling en de eventuele voorbereiding erop. Maar wat kan het je brengen als je wél in die voorbereiding duikt?
De zin van je voorbereiden op de bevalling
In mijn werk als docent zwangerschapsyoga en bevallingsvoorbereiding zie ik steeds weer dat het in de meeste gevallen ontzettend zinvol is om je als zwangere (en partner) voor te bereiden op de bevalling. Maar waarom precies?
Belangrijke redenen zijn:
- Je gaat rustiger en met meer vertrouwen de bevalling in;
- Je snapt wat er gebeurt in je lijf en je hoofd tijdens de bevalling;
- Je hebt geoefend hoe je met (eventuele) pijn omgaat;
- Je weet welke tools je kunt gebruiken om rustig te blijven;
- Je weet wat je wel en niet wilt tijdens jouw bevalling en welke keuzes je kunt maken;
- Je vertrouwt de mensen die bij jouw bevalling zijn;
- Je partner weet hoe hij jou ondersteunt;
- Je behoudt de regie en kunt zelf beslissingen maken voor jou en je baby.
Als je van tevoren onderzoekt wat er gaat komen en bekend bent met de verschillende opties en jouw voorkeuren, heeft dat grote impact op de uiteindelijke ervaring. Het zorgt ervoor dat je minder snel overvallen wordt door (onverwachte) gebeurtenissen, je weet hoe je je rust bewaart en je echt aanwezig bent wanneer de baby wordt geboren.
Kijken naar zorgen en angsten
In mijn zwangerschapscursus onderzoeken we ook of er bepaalde zaken zijn waar jij (of je partner) zorgen over hebben of bang voor zijn rond de bevalling. Een voorbeeld hiervan is dat een zwangere bang is dat de baby niet door het bekken gaat passen. Ook kunnen er zorgen zijn over een eventuele knip tijdens de persfase. Andere onderwerpen die regelmatig voor vragen zorgen, zijn pijnstilling of de plek waar je als zwangere gaat bevallen. Partners zijn soms bezorgd over de gezondheid van moeder en kind of willen graag dat de bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt omdat thuis bevallen eng voelt.
Deze (en vele andere) zorgen en angsten leven bij zowel de zwangeren als hun partners. Door hiermee aan de slag te gaan, geef je jezelf de kans om de greep van die angsten te verminderen of helemaal te laten verdwijnen. Door (wetenschappelijke) informatie en door over je zorgen te praten en er oefeningen mee te doen, kun je ze een plekje geven en hebben ze geen of minder invloed op jouw bevalling.
Jij maakt het verschil
Hoe jij op de bevalling reageert en hoe je jouw bevalling ervaart, maakt een groot verschil. Er is in Nederland veel onderzoek gedaan naar de mate waarin vrouwen hun bevalling als traumatisch ervaren of er met een slecht gevoel op terugkijken. Hieruit blijkt dat goede communicatie tussen de zwangere en zorgverleners hierin een belangrijke factor is. Daarnaast speelt het gevoel van regie (dat je serieus genomen wordt en de uiteindelijke beslissingen maakt) ook een grote rol. Door je voor te bereiden op wat er komen gaat en door te weten wat jij wilt, kun je beter communiceren met je zorgverleners en heb je meer regie over wat er gebeurt tijdens jouw bevalling.
Waarom praat iedereen over ontspannen blijven tijdens de bevalling?
Wanneer je ontspannen de bevalling in gaat, maakt je lichaam alle hormonen aan die nodig zijn voor een soepele en effectieve bevalling. Kort door de bocht komt het hierop neer: je baarmoeder trekt samen (weeën) onder invloed van het hormoon oxytocine. Ons stresshormoon – adrenaline – remt de aanmaak van oxytocine, waardoor je weeën minder effectief en pijnlijker worden. Als je stress ervaart of je niet fijn of veilig voelt, is dit dus van invloed op je hormoonstelsel en daardoor op je bevalling. Natuurlijk kun je tijdens de bevalling af en toe stress ervaren – dat is helemaal okay. Maar door te snappen hoe jouw hormoonstelsel en zenuwstelsel werken, weet je dat als je weer in je ontspanning komt (bijvoorbeeld door de tools die je geleerd hebt) je lichaam weer de juiste hormonenmix aanmaakt en je bevalling weer optimaal verder kan gaan.
Daarnaast is een bevalling waar jij rustig doorheen gaat niet alleen gunstig voor jou: het geeft jou én je kindje een fijne start. Ook helpt het bij de hechting tussen jullie beiden.
Wees welkom bij mijn net gelanceerde online zwangerschapscursus
Om jou (en je partner) zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling heb ik een online zwangerschapscursus gemaakt. Ik heb vele cursussen en workshops in real life gegeven en tijdens corona ging ik hier in een online omgeving mee verder. Dit werkte zo goed, waardoor de meeste zwangeren (en partners) hier uiteindelijk de voorkeur aan gaven. Uit die ervaring is deze cursus geboren 🙂
De cursus bestaat uit video’s waarin ik je meeneem door alles wat je moet weten over het geboorteproces. Er is een aantal opdrachten die je doet ter voorbereiding en ik leer je hoe je ontspannen blijft tijdens de bevalling en je weeën (denk aan werken met je ademhaling, affirmaties, visualisaties, houdingen, etc).
Daarnaast gaan we in op welke keuzes je kunt maken en geef ik (wetenschappelijke) informatie zodat jij op basis van feiten kiest hoe jij het liefst wilt bevallen (bijvoorbeeld: waar wil je bevallen en hoe?). We gaan ook nog in op de meest voorkomende complicaties tijdens een bevalling en wat er dan gebeurt. Hierdoor word je niet overvallen door nieuwe informatie tijdens je bevalling.
Persoonlijke video call
Wanneer je de video’s hebt bekeken en door de oefeningen bent gegaan, plannen we een persoonlijke video call in. In die call gaan we in op jouw of jullie specifieke situatie, zodat je nog beter bent voorbereid. Het ingaan op iemands specifieke situatie is om allerlei redenen nuttig. Soms komen tijdens deze call punten aan bod waar de zwangere (en evt. partner) zich niet helemaal bewust van zijn, terwijl deze wel degelijk van invloed kunnen zijn op het proces rondom de bevalling.
Ook hebben zwangeren (en partners) vaak allerlei vragen. Veel van die vragen borrelen pas omhoog wanneer we de bevalling en iemands persoonlijke situatie bespreken.
Door de video’s te combineren met een persoonlijke call krijg je het beste van twee werelden. Je raakt bekend met de relevante zaken rondom de bevalling én er is ruimte voor jou als persoon. In mijn optiek zorgt dit voor een heel gedegen en prettige voorbereiding op de bevalling!
Graag help ik je richting een positieve bevalling voor jou en je baby
Online zwangerschapscursus nu met (bijzonder veel) korting
Omdat ik de online zwangerschapscursus net heb gelanceerd op het platform van Soofos, geef ik een behoorlijke korting op het totale pakket van video’s + persoonlijke call. Voor slechts €59 behoor je namelijk tot één van de eersten die de zwangerschapscursus doet.
Aanmelden voor de online zwangerschapscursus doe je hier
Heel graag tot snel! Heb je op dit moment nog vragen? Stuur me een berichtje via het formulier onderaan deze pagina.
Liefs,
Roos