Mindfulness – Hoe kunnen oefeningen je helpen?

Rick de Bie
  | 
11 november 2019

Tegenwoordig ben je als persoon altijd druk. Vanaf het moment dat je wakker wordt, wordt er aan alle kanten aan je getrokken. Tot het moment dat we gaan slapen hebben we vrijwel geen enkel moment voor onszelf en al helemaal geen tijd om even goed te verwerken wat er allemaal gebeurt is die dag, week of maand. Dat is jammer, aangezien het gezond is om even alles op een rijtje te zetten. Mindfulness is hiervoor een oplossing, maar kost wel tijd.

 

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een begrip dat bij veel mensen voor verwarring zorgt. Letterlijk vertaald zou het namelijk het volgende zijn: “je gedachte ergens vol van hebben”. Dat klinkt absoluut niet rustgevend. Echter is mindfulness totaal het tegenovergestelde. Je kan mindfulness beter als volgt zien: “je gedachte volledig vullen met datgene dat je op dat moment beleefd of leeft.” Dat klinkt zweverig, maar dat is het absoluut niet.

Hoe vaak komt het voor dat je met je gedachte in het verleden of de toekomst zit? Waarschijnlijk vaker dan je wilt toegeven en al helemaal vaker dan je doorhebt. Met mindfulness breng je de focus naar dit moment. Dit brengt niet alleen rust terug in je gedachte, maar helpt je ook voller te genieten van het moment.

 

Hoe helpt mindfulness bij het omgaan met drukte?

Je kan als onervaren levensgenieter denken dat mindfulness alleen bereikbaar is voor mensen die elke dag twee uur mediteren, maar niks is minder waar. Zelfs als ‘beginner’ ben je maar een paar seconden of minuten verwijderd van een staat van mindfulness. Door je volledige aandacht te storten op datgene wat je ervaart. Dit kan bijvoorbeeld een wandeling zijn, een goed gesprek of het schrijven van een blogbericht over mindfulness. Wanneer je een wandeling maakt kan je je aandacht richten op veel dingen, zoals de omgeving, de geluiden en geur. Hier heb je geen training voor nodig. En zou je zelfs bij je dagelijkse wandeling kunnen proberen. Klinkt niet lastig, toch?

 

Hoe snel merk je wat mindfulness voor je kan doen?

Het effect van een momentje voor jezelf kan je vrijwel meteen ervaren. Niet alleen is de rust in het moment zelf voelbaar, ook daarna kan je nog even van de rust genieten, doordat de hersenen niet meteen volle bak aan het werk gaan. Door de rust in het moment ervaar je het moment vollediger, daardoor merk je direct het effect van mindfulness.

 

Waarom een mindfulness cursus?

Het kan iets zijn waar je aan moet wennen, even niks doen en nergens aan denken. Het is dan voor veel beginners ook aan te raden eens te kijken naar begeleiding, bijvoorbeeld door naar een mindfulness-school te gaan of door een cursus te volgen. Uiteraard kunnen wij een online cursus over mindfulness aanraden, maar je kan het beste zelf ervaren wat goed voor jou werkt. Wil je dus wat meer rust in jouw overdrukke leven? Neem dan de tijd om deze vorm van ontspanning te ontdekken!

 

Alternatieven voor mindfulness

Mindfulness is lang niet de enige manier om jezelf meer ontspannen te voelen. Al jaren verdiepen mensen zich in bijvoorbeeld meditatie of yoga, wat blijkbaar meer dan moeite waard is gebleken. Lees gerust verder over het doen van yoga en het effect ervan op je lichaam en geest.

 

Neem wat tijd voor jezelf en breng je gedachten even tot rust!

Artikel uit de categorie:
Ontspanning

0 Reacties op "Mindfulness - Hoe kunnen oefeningen je helpen?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.