Online Cursus Mindfulness

Raymond Besems · 21 Juli 2023
Word je meer bewust van jouw gevoel en emotie, voel je levendiger en meer in overeenstemming met jezelf en anderen. Ontdek wat mindulness voor jou kan betekenen in deze 8-weekse online mindfulness cursus.
 • 37 Lessen
 • 13u 11min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Alles over mindfulness.
 • De geheimen van ontspanning kennen.
 • Leer technieken kennen en toepassen.
 • Aan de hand van videolessen en opdrachten.

Cursus inhoud

Vouw uit

Wat is de online cursus mindfulness?

Mindfulness wordt tegenwoordig in verschillende contexten gebruikt en er zijn verschillende betekenissen van de term. Een definitie van mindfulness is: “aandacht schenken aan de ervaring van dit moment met open nieuwsgierigheid en de bereidheid te zijn met wat is”. Mindfulness is een combinatie van meditatie, lichaamswaarneming en yoga. Door middel van praktijk en studie leer je hoe je lichaam neurologisch met stress omgaat en hoe je die kan verminderen.

Meer dan 30 jaar onderzoek, geeft aan dat mindfulness een significant therapeutisch effect kan hebben. Dit is vooral het geval voor mensen met klachten, zoals stress, angst, hoge bloeddruk, depressie, chronische pijnen, migraine, hartproblemen en diabetes. Deelnemers noemen met name het gevoel zich levendiger en meer in overeenstemming met zichzelf en anderen te voelen.

Wat leer je in deze cursus mindfulness?

Door deze training leer je vaardigheden die je de mogelijkheid gaan bieden om:

Beter om te gaan met stress, pijn en de uitdagingen van het dagelijkse leven.

Met gelatenheid en kalmte te reageren op storende gebeurtenissen.

In het nu volledig present en levend te zijn.

Hoe is deze mindfulness training opgebouwd?

De cursus is verdeeld in acht weken. Elke week bestaat vervolgens uit vier onderdelen, namelijk:

Een introductie over het onderwerp van de week.

De instructievideo’s, waarmee je de stof leert.

Extra achtergrondinformatie over het onderwerp.

Meditatieoefeningen om mee aan de slag te gaan.

In de gratis les vind je een video van drie minuten, waarin mindfulness kort wordt uitgelegd door Mark Williams. Verder krijg je ook een korte video van de grondlegger van de mindfulness acht-weken-durende-cursus, Jon Kabat-Zinn. Je hoeft echt niet meer over mindfulness te weten om met de cursus te beginnen, maar als je geïnteresseerd bent, is er een lange video, gemaakt door Jon Kabat-Zinn, die veel meer in detail gaat, dan de hierboven genoemde video’s.

Methode van de cursus

Deze cursus is gebaseerd op het feit dat ervaringen en de dagelijkse praktijk de belangrijkste component is. Je kunt niet verwachten dat je leert surfen door een boek over surfplanken en golven te lezen. Het leren van de praktijk van mindfulness is daarom ook niet anders dan andere vaardigheden, waarbij lichaam en geest zijn betrokken. Je herkent uit eigen ervaring vast ook het oefenen in de praktijk het belangrijkste is. Je lichaam en geest zijn de meest complexe instrumenten in het heelal. Er is tijd en praktijkoefening nodig om deze effectief en harmonieus te gebruiken.

Daarom is onze aanbeveling dat je elke dag 30 minuten voor praktijkoefeningen reserveert. Dit is misschien wel de moeilijkste horde om te nemen als je met de cursus begint, want je merkt misschien dat je niet genoeg tijd hebt voor alles wat je op een dag wilt doen. Hoe vind je dan nog een extra 30 minuten? Voorgaande deelnemers hebben gezegd dat ze na een paar weken praktijk, ondanks het feit dat technisch gezien hun tijd om ‘dingen te doen’ 30 minuten minder is, ze een gevoel hebben meer tijd en ruimte te hebben, zelfs midden op een erg drukke dag.

Een online cursus over mindfulness, werkt dat?

Is het deelnemen aan een online cursus Mindfulness een effectieve manier van leren? Als je de suggesties en activiteiten van elk van de acht weken van de cursus volgt, kan het een grondig resultaat opleveren. Deelnemers van de online cursus hebben bericht, dat zij er vergelijkbaar veel profijt van hebben als de deelnemers aan de live cursus.

Het is een belangrijke bekwaamheid om een cursus als deze geheel zelfstandig te volgen. Daarom heb ik ook mijn best gedaan de ervaring interessant en gevarieerd te maken, wat mede mogelijk is door de video’s van bekende leraren als: Jon Kabat-Zinn (Bekend van onder andere: “Waar je ook gaat daar ben je”), Pema Chodron (Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten), Tara Brach (Het leven liefhebben door acceptatie), Sylvia Boorstein (Geluk komt van binnenuit), Sharon Salzberg (Werkelijk gelukkig door de kracht van meditatie) en Marshall Rosenberg (Geweldloze Communicatie).

Noot

Gedurende de cursus van dit programma kan het zijn dat onprettige gevoelens of onaangename herinneringen opkomen. Omdat het programma wordt doorgevoerd zonder een instructeur, is het belangrijk is het belangrijk dat je goed zorgt voor je eigen emotionele en mentale gezondheid. Als je onder behandeling bent bij een arts of een therapeut, stel hen dan alsjeblieft op de hoogte van je plan om dit programma te gaan doen en informeer ze over je ervaringen, zodat zij onverwachte reacties op het materiaal of de praktijk kunnen waarnemen.

Over de instructeur

Raymond geeft al sinds 2000 trainingen op het gebied van massage, meditatie, intuitie en reiki. Zijn methode wordt gekenmerkt door een nuchtere kijk op spiritualiteit. Zijn missie is om mensen meer ruimte en stimulans te bieden zodat ze meer geluk ervaren en zich beter kunnen verdiepen in hun bewustzijn. Met zijn eigen opleidingsinstituut Anand wil hij bijdragen aan een beetje meer geluk in de wereld door zijn kennis te delen.

Beoordelingen

4.1 Gemiddelde beoordeling

16 Beoordelingen

 • 5
  8
 • 4
  4
 • 3
  3
 • 2
  0
 • 1
  1
 1. Inspirirende cursus! Veel van geleerd

 2. Zeer uitgebreid en leerrijke cursus!

 3. Erg behulpzame cursus en leuke filmpjes

 4. Zeker de moeite om deze cursus te volgen..
  Wel jammer dat niet al de filmpjes ondertiteling hadden.
  Mooie ingesproken meditaties

 5. Eerder gevolgd op een ander account, erg leerzaam.

 6. cursus is goed opgezet, duidelijk en niet te diep op bepaalde dingen ingaan, waardoor het voor iedereen toegankelijk is.
  soms had het wat mij betreft wat uitgebreider mogen zijn (heb al ervaring)

 7. Ik ben zeer te spreken over de cursus, en dan met name het begeleiden tijdens de meditaties. Ik vond het altijd lastig om te bedenken wat ik dan moest voelen, maar dit werd goed benoemd!
  Het is jammer dat het gewoon Engelse filmpjes zijn die van YouTube zijn geplukt en daar dus ook te bekijken zijn.

 8. Engelstalige filmpjes , wat ik persoonlijk niet zo leuk vind.
  De meditaties waren wel leuk en de oefeningen zorgen ervoor dat je ook echt met de cursus bezig bent

 9. ik ben niet zo zweverig maar wilde het wel eens kans geven en heb er wel goede nadenkpunten uit gehaald, alleen jammer van de engelse filmpjes,

 10. Een goedkoop samengestelde cursus met ouderwetse en vooral hele oude you tube video’s. In 1 woord: WAARDELOOS

40Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 267 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.