Vaardigheden voor de toekomst: ben jij future-proof?

Geen zorgen: deze blog gaat je niet vertellen dat je nu echt Excel moet leren gebruiken, of computers moet leren beheersen. We gaan een stapje verder. Welke vaardigheden ga je de komende decennia minimaal nodig hebben om succesvol te zijn? Niet alleen in je professionele leven, maar ook als persoon?

We schreven eerder al een blog over de belangrijkste vaardigheden voor de 21ste eeuw, maar in deze blog maken we het nog net even een beetje praktischer. Wat raden experts je aan om vandaag nog mee aan de slag te gaan, als je klaar wil zijn voor de toekomst?

#1 Leer werken met data

Data, data, data. We horen er elke dag over. Van privacy tot algoritmes: onze hele dag lijkt uit data te bestaan. En ergens is dat ook wel zo. Wie tegenwoordig gaat solliciteren, ziet waarschijnlijk de woorden data-driven of datagericht werken terugkomen. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? 

Je hoeft heus geen data-analist te worden als dat niet specifiek nodig is voor jouw beroep, maar het is wel belangrijk dat je leert begrijpen hoe data werkt, en wat voor soort data er wordt opgeslagen. Zo kom je er ook achter wat er met je eigen data gebeurt, en kun je daar betere beslissingen over nemen. 

Je kunt daarvoor beginnen met het kijken van enkele TED talks over data en privacy. We zetten een paar populaire voor je op een rijtje. 

Why everyone should be data literate | Jordan Morrow | TEDxBoise

Philip Evans: How data will transform business

The human insights missing from big data | Tricia Wang

The most important skills of data scientists | Jose Miguel Cansado | TEDxIEMadrid

#2 Wennen aan AI 

Ook als het op Artificial Intelligence aankomt, hoef je niet meteen omgeschoold te worden en robots te leren bouwen. Maar ook hier geldt: leer weten hoe het werkt, want je gaat er enorm veel mee te maken krijgen. Van chatbots tot in de supermarkt, en van Alexa tot je smartwatch: AI is overal om ons heen en gaat alleen maar beter worden. 

Where AI is today and where it’s going. | Richard Socher | TEDxSanFrancisco

Artificial Intelligence: What, Why, How? | Abi Aryan | TEDxNSIT

Understanding Artificial Intelligence and Its Future | Neil Nie | TEDxDeerfield

#3 Communicatieskills 2.0

Ja, er wordt vanalles overgenomen door AI, maar het idee erachter is dat mensen de moeilijkere taken op kunnen nemen. Dat vraagt om extra goede communicatie en probleemoplossingsvaardigheden. Kun jij creatief denken? Kun je linkjes leggen en innovatief werken? 

We schreven een praktische blog over het boosten van je creativiteit, dus check deze zeker om te beginnen met het aanscherpen van je skills. 

#4 Kennis van crypto en NFT’s 

Beter nu beginnen, dan straks inhalen. Word jij gek van iedereen die het over cryptocurrencies en NFT’s heeft, maar heb je nog niet helemaal een idee waar ze het nou eigenlijk over hebben? 

Je hoeft er niet zelf in te gaan traden, maar het brengt wel dermate grote veranderingen op de markt teweeg dat het goed is om te begrijpen wat het is. En wie weet, misschien leer je wel genoeg om er rendabele investeringen uit te halen. Check daarvoor ook eens deze cursus op Soofos over bitcoin en crypto.

#5 Stressmanagement en Emotional Intelligence (EQ)

Deze was altijd al belangrijk, maar het leven wordt er niet makkelijker op. We leven in een tijd waarin we continu stressfactoren ervaren, en veel mensen hebben het er moeilijk mee. De verwachting is niet dat het allemaal makkelijk wordt, maar dat we er zelf beter mee gaan leren dealen. Cursussen voor mindfulness, mediatie en stressmanagement zijn dan ook geen overbodige luxe. 

Welke vaardigheden verwacht jij dat over tien jaar onmisbaar zijn?

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.