5 Tips voor startende freelance fotografen

Vicky Frissen
  | 
9 augustus 2021

Hoe mooi is het als je van je creatieve passie je beroep kunt maken? Het is mogelijk: met hard werken en slimme strategieën kun je jezelf ook in een ogenschijnlijk overvolle markt succesvol positioneren.

Maar hoe doe je dat? Hoe kun jij als beginner die eerste betaalde opdrachten binnenkrijgen? In deze blog geven we vijf praktische tips voor startende freelance fotografen. 

#1 Experimenteer er op los 

Wie net aan de slag gaat met fotografie en het wil uitgroeien tot bijbaan of beroep, zal zijn camera en stijl echt goed moeten leren kennen. Daarvoor zul je beiden ook buiten je comfortzone moeten gebruiken. Neem je camera eens mee de natuur in, of de stad, of neem foto’s van je beste vrienden. Zo leer je niet alleen je camera door en door kennen, maar ook fotobewerking beter toepassen. 

Check al onze fotografie cursussen om je horizon uit te breiden!

#2 Zoek een mentor 

Je kent vast andere fotografen waar je tegenop kijkt. Je hoeft natuurlijk niet de grote namen te gaan mailen, maar ontzettend veel succesvolle fotografen bieden zichzelf aan als mentor of geven cursussen. Ook al is het maar voor een dag, door met anderen in het vakgebied te praten kun je ontzettend veel leren. 

#3 Kies een niche

Wil je echt geld gaan verdienen? Positioneer je dan als een gespecialiseerd fotograaf, bijvoorbeeld alleen voor evenementen of alleen portretten. 

Dat heeft enkele voordelen. Mensen zijn niet op zoek naar een alleskunner, maar iemand die specifiek hun wensen kan vervullen. Dat is wat ze intypen in Google, en hoe ze naar aanbevelingen vragen. Bouw jij dus een reputatie in een specifiek vakgebied, dan kun je simpelweg beter gevonden worden en wordt je sneller gezien als expert. Ook helpt het met je online vindbaarheid: je kunt er je SEO en hashtags op inrichten. 

#4 Bouw een doelgericht portfolio op

Wanneer je klanten wilt binnenhalen, is je portfolio een van de belangrijkste aspecten. Het gaat niet om een zo vol mogelijk portfolio opbouwen waarbij je ook de communie van je neefje in laat zien, maar waar je je beste werk laat zien – werk dat gerelateerd is aan de opdrachten die je probeert binnen te halen. Het kan ook helpen om verschillende varianten van je portfolio op te bouwen als je met verschillende soorten klanten of events wil gaan werken. 

Nog geen betaalde opdrachten gehad? Dan doe je maar alsof! Je kunt je camera altijd inzetten om ‘’fictieve’’ opdrachten vast te leggen. Die kun je dan meteen zo stagen dat ze lijken op je ideale opdracht en passen bij je droomklant. 

#5 Zo word je aangenomen zonder ervaring

Als freelance fotograaf denk je misschien dat je nooit opdrachten zult binnenhalen, omdat er talloze andere fotografen zijn die meer ervaring hebben.

Maar ervaring is niet het enige wat je kunt verkopen. 

Je kunt jezelf ook op andere manieren positioneren als de beste keus: op basis van communicatie, beschikbaarheid en prijs. Soms ben je aantrekkelijker als je een goede communicator bent die snel beschikbaar is voor een goede prijs, dan een drukke ervaren rot in het vak. 

Meer ondernemerstips nodig? Check al onze cursussen voor het ontwikkelen van je zakelijke skills!

Artikel uit de categorie:
Zakelijk

0 Reacties op "5 Tips voor startende freelance fotografen"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.