Het is tegenwoordig standaard om een bevallingscursus te doen tijdens de zwangerschap. Veel aanstaande moeders doen ook nog zwangerschapsyoga, of beide ouders gaan naar een informatieavond over borstvoeding.
Maar wist je dat veel ouders aangeven dat ze tóch beter voorbereid hadden willen zijn?
Vaak ligt er zo veel focus op de bevalling, dat een beetje vergeten wordt wat eigenlijk het resultaat van een bevalling is: een baby in huis. Natuurlijk geeft het ontspanning om voorbereid de bevalling in te gaan en is dit belangrijk. Toch heeft het voordelen om alvast verder te denken: over de tijd na de geboorte van jullie kind. In dit blog geeft Kleine Zaken je een goed beeld van hoe die periode eruit ziet!
De eerste week
Na de geboorte komt er kraamhulp voor nieuwe ouders. Heb jij nog nooit een luier verwisseld? Dat is geen schande. Iedere ouder gaat dat leren. Ook helpt de kraamhulp met borstvoeding en het veilig in bad doen van je baby.
De gezondheid van zowel moeder als baby wordt de eerste dagen in de gaten gehouden. In Nederland hoeven baby’s hierdoor niet onnodig in het ziekenhuis te blijven.
Toch komt er voor nieuwe ouders nog steeds veel op je af als de kraamhulp eenmaal weg is. We leven niet meer met meerdere generaties samen, of in grote gezinnen. Daardoor hebben we in de huidige tijd vaak nog weinig ervaring in de omgang met baby’s.
Een baby heeft daar geen boodschap aan en gooit je in het diepe. Daardoor is het leren kennen van jezelf als ouders een kwestie van ‘learning on the job’.
Veel ouders gaan ervan uit dat ze vanzelf wel leren hoe ze willen omgaan met het huilen van hun baby, of hoe ze later in de opvoeding willen staan. Dit is uiteraard zo. Toch geven veel ouders aan dat het had geholpen als ze hierin meer handvatten hadden gehad.
Ouders die meer achtergrond hebben over waarom hun baby huilt en wat in hun reactie nu écht belangrijk is, kunnen dat beter terughalen tijdens de stress door een huilende baby.
Tijdens de zwangerschap is er vaak nog veel tijd en ruimte om bezig te zijn met voorbereiding. Dit is dan ook eigenlijk het ideale moment om alvast te leren over hoe baby’s in elkaar zitten. Bovendien is het in deze periode fijn om sámen als ouders alvast te bespreken hoe jullie het gaan aanpakken. Niet alleen wat opvoeding betreft, maar bijvoorbeeld ook hoe jullie ervoor gaan zorgen dat ook jullie eigen behoeftes nog aan bod komen. Denk aan behoeftes op het gebied van carrière of rust.
Tegenstrijdig advies
Vooral in de babytijd zul je als nieuwe ouder met adviezen geconfronteerd worden. Hier ontkom je niet aan. Er is professioneel advies, zoals op het consultatiebureau. En er is advies van vrienden en familie. Een deel van het advies zal gevraagd zijn, maar ook ongevraagd advies komt veel voor. Vaak met goede bedoelingen.
Het lastige aan deze hoeveelheid adviezen, is dat er vaak tegenstrijdige adviezen tussen zitten. Als je zelf dan nog niet goed weet hoe je met een situatie om wil gaan als ouder, kan dit verwarring en stress opleveren.
Hoe kom je er bijvoorbeeld met een huilende baby op de arm achter of je nou wel of niet altijd moest troosten? Is borstvoeding nou echt zoveel beter, ondanks dat het nadelen kan hebben?
Dit zijn voorbeelden van vragen die opkomen, vaak op een moment met weinig slaap. Het is op zo’n moment vaak fijn als je hier al eerder over na hebt gedacht en als partners samen besproken hebt hoe je hiermee om wil gaan. Het helpt als je iets weet van de ontwikkeling en psychologie van je baby.
Ook is het vaak heel helpend als je voorbereid bent op waar veel ouders tegenaan gaan lopen. Zo kun je veel problemen voor zijn. Dit geeft ontspanning en vertrouwen.
Het sámen doen
Een van de dingen waar je het over kan hebben tijdens de zwangerschap is: hoe gaan we sámen het ouderschap in? Dit klinkt misschien logisch of niet de moeite waard om concreet te bespreken, als je als partners een baby verwacht.
Toch blijkt dat het loont zaken als taakverdeling in huis concreet te bespreken en te blijven bijstellen. De taken goed verdeeld hebben voor de komst van een baby blijkt namelijk geen garantie voor de tijd na de komst van een baby.
Veel ouders geven aan ontevreden te zijn over de taakverdeling wanneer zij kinderen hebben. Je wil allebei ook als persoon ertoe doen. Tijd die ingeleverd moet worden voor de zorg voor jullie baby, gaat af van tijd die je aan andere dingen kan besteden, zoals werk of ontspanning.
Als je allebei ook nadenkt over wat je voor de toekomst belangrijk vindt en wat voor consequenties op de lange termijn een bepaalde taakverdeling voor jullie beide gaat hebben, geeft dat handvatten voor gesprek.
Balans in het gezin
Bij Kleine Zaken gaan we ervan uit dat het welzijn van iedereen in het gezin ertoe doet. Het gaat niet alleen om je baby en niet alles hoeft te wijken voor je baby. Jij als ouder doet er ook toe, jouw behoeftes doen er ook toe. Het gaat om de juiste balans vinden die werkt voor jullie gezin. Dit klinkt simpel, maar dit kost tijd en aandacht.
Bij Kleine Zaken hebben we daarom verschillende cursussen ontwikkeld om aanstaande ouders te ondersteunen. Hierin komen zowel onderwerpen voorbij waardoor je je baby gaat begrijpen, als ook onderwerpen binnen het ouderschap. Zo is er de cursus over Alles over baby´s en huilen, maar ook de complete cursus over Zwangerschap, babytijd en ouderschap.
Dit alles in een gevarieerde vorm, zodat het je aan het denken ze over wat jíj nu belangrijk vindt. Je zult zien dat je automatisch met je partner in gesprek gaat en jullie zo samen goed voorbereid zijn. Zo zijn er naast video’s ook gesprekshulpen, nuttige tips en artikelen.
Wil je meer weten, of hapklare content zien op social media? Volg ons op Instagram!