Yoga, een Trend of een Verrijking?

Rick de Bie
  | 
31 maart 2020

Iedereen die niet onder een steen heeft geleefd heeft er wel van gehoord of heeft zelf een keer meegedaan met een yogales of kent iemand die aan yoga doet. Het woord “yogasnuiver” was zelfs op de tweede plaats geëindigd in de verkiezing tot woord van het jaar 2018. Gelukkig beoefent natuurlijk niet iedereen op deze specifieke leefwijze yoga, maar er zijn dus wel veel mensen die er mee bekent zijn of er aan doen. Is yoga een trend of is het daadwerkelijk een verrijking? Lees het vandaag in onze blog!

Even een geschiedenislesje…

Yoga behoort officieel tot één van de oudste sporten ter wereld. Men is er inmiddels achter gekomen dat de sport al in het jaar 4000 voor Christus in India werd beoefend door de mens. De Indiërs hielden zich in dat jaar al bezig met yoga om dan ook tot rust te komen. Echter beoefende deze mensen ook yoga om dichter bij hunzelf te kunnen komen. 

Sommige mensen zien die vorm van yoga niet echt als een daadwerkelijke sport. Dat was een manier om zichzelf te vinden en volledig tot rust te kunnen komen. Yoga die in die tijd werd uitgevoerd was meer een bepaalde vorm van meditatie dan dat het een volledige sport was.

Tegenwoordig zijn er al een best wat verschillende vormen van yoga zoals:

• Yin yoga;

• Power yoga;

• Yoga nidra;

• Bikram yoga.

Maar er bestaan ook vormen van yoga waar je wellicht nog niet eerder van hebt gehoord zoals:

• Stoelyoga;

Deugdenyoga;

Kinderyoga.

Yoga als trend

Tegenwoordig gaat sport niet enkel meer om het sporten. Dit zagen we bij de grootste sporten ter wereld zoals voetbal, basketbal en golf al gebeuren. Hier ontstaan vaak volledige levensstijlen om de sport heen. Mode is hier een groot onderdeel van en dit is natuurlijk enorm vatbaar voor trends. Het hebben van de spullen en het laten zien dat je aan yoga doet, is soms al belangrijk genoeg voor mensen. Het zou niet de eerste keer zijn dat sportkleding meer gedragen word in het ‘normale’ leven en dat is voor yoga niet anders. Merken zoals Nike en Adidas doen maar al te graag mee door yogabroeken op de markt te brengen die ook als mode beschouwd kunnen worden.

Yoga als verrijking

Yoga is bekend geworden, omdat je er de geest volledig mee tot rust kan brengen en stress aanzienlijk kan verminderen. Er zijn dan ook veel mensen die juist beginnen met het beoefenen van yoga om beter om te kunnen gaan met gevoelens en stress. Ook wordt yoga steeds vaker ingezet als aanvullende therapie, waardoor de levenskwaliteit voor verschillende mensen verbeterd. Yogisch ademhalen is zo’n oefening waarmee dat kan. Deze is namelijk gericht op het controleren van de ademhaling, door middel van ademhalingsoefeningen en -technieken. Mensen die aan yoga doen zijn vaak beter instaat hun eigen ademhaling te controleren.

We hebben allemaal wel eens zo’n ingewikkelde pose gezien. Hier kan je uiteraard flexibeler van worden, maar het kan je ook sterker maken. Er zijn bepaalde poses in yoga die specifiek bedoeld zijn om je sterker te maken en je spieren op te bouwen.

Conclusie

Of yoga een trend is of dat het een verrijking is, ligt vooral bij jezelf. Heb jij bijvoorbeeld een heel arsenaal aan yogaspullen in de kast staan die ondertussen stof verzameld? Dan is yoga voor jou hoogstwaarschijnlijk een trend geweest. Echter zijn er heel veel mensen die consistent aan yoga doen en die er ook daadwerkelijk profijt van hebben. Voor die mensen is yoga dus een verrijking.

Nieuwsgierig geworden over wat jij kan met yoga? Bekijk eens onze verschillende yogacursussen!

Artikel uit de categorie:
Ontspanning

0 Reacties op "Yoga, een Trend of een Verrijking?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2020 - Soofos B.V.