Foto’s bewerken: Photoshop Elements vs Photoshop CC

Steeds meer mensen willen zelf hun foto’s bewerken.

Niet alleen om jezelf een andere haarkleur te geven, maar ook om professionele foto’s en logo’s te maken.

Dit heeft er voor gezorgd dat er een breed aanbod van fotobewerkingsprogramma’s is ontstaan.

De grootste aanbieder in deze markt? Dat is Adobe, waarvan je vast wel gehoord hebt.

Aan de ene kant heb je simpele tools zoals websites, waarmee je online je foto’s kunt uitknippen, bijsnijden en filters en effecten toevoegen (zoals fotoaanpassen.nl).

Aan de andere kant heb je software die je als een programma op je computer moet installeren. Met deze programma’s kun je foto’s volledig aanpassen en zijn de mogelijkheden eindeloos.

In deze blog, bekijken we wat het verschil is tussen de twee bekendste programma’s, Adobe Photoshop Elements en Adobe Photoshop CC.

Verschillen tussen de fotobewerkingssoftware

De twee bekendste en meestgebruikte programma’s om foto’s mee te bewerken zijn Elements en Photoshop CC. Op Soofos hebben we over beide programma’s een uitgebreide cursus.

Echter komt regelmatig de vraag voorbij wat het verschil is tussen beide programma’s. De programma’s lijken veel op elkaar, maar hebben ook een aantal verschillen.

Zo verschillen ze bijvoorbeeld in hun mogelijkheden en zijn ze gericht op andere doelgroepen. Maar nu is het natuurlijk de vraag: Welk fotobewerkingsprogramma past het beste bij jouw wensen?

Photoshop Elements

Elements wordt vaak gezien als het kleine broertje. Dit klopt deels.

Photoshop is namelijk gericht op de professionele gebruiker. Elements is meer op de consument gericht.

Met Elements kun je bijna alles wat je ook met Photoshop kunt. Zo kun je werken met maskers, lagen, laageffecten en je kunt bijvoorbeeld foto’s makkelijk omzetten naar zwart-wit foto’s.

Het verschil tussen de twee programma’s zit hem vooral in de details.

Bij Photoshop CC heb je de volledige controle over alles en kun je het perfectioneren zover als dat het nodig is. Elements heeft een aantal functies die niet beschikbaar zijn in Photoshop. Dit zijn vooral speciale effecten (zoals in de afbeelding hieronder) die je snel kunt laten uitvoeren via Elements.

Meer leren? Bekijk de nieuwste cursus Photoshop Elements hier.

Dezelfde effecten kun je ook bereiken via Photoshop, maar zijn makkelijker te doen in Elements.

Je kunt bijvoorbeeld makkelijk foto’s snel repareren of bepaalde effecten toevoegen. Elements laat je foto’s er fantastisch uit zien.

Ook geeft het je de mogelijkheid om ze makkelijk te delen en te gebruiken voor plakboeken of kaarten. Als je dus graag foto’s wil bewerken op een toegankelijke manier is dit programma een goede optie.

Photoshop CC

Photoshop CC wordt gezien als de professionele standaard in beeldbewerking. Het is de tool die grote mediapartijen gebruiken voor hun campagnes.

Het is bijna ongelofelijk hoe je een afbeelding een compleet ander uiterlijk kan geven. Hier is ook vaak kritiek op en sommige grote sterren willen niet dat hun foto’s worden ‘geshopt’. Lees over dingen die je kan met Photoshop!

De afbeelding hier onder geeft een indruk wat je kan bereiken door te photoshoppen. In Photoshop heb je bijvoorbeeld ook de bekende Lasso tools tot je beschikking!

Photoshop is het meest geavanceerde fotobewerkingsprogramma ter wereld.

Ten opzichte van Elements heeft het de beschikking over een aantal extra functies, die relevant kunnen zijn voor jou. Een aantal van die functies zijn het Warp transformeren (een laag verbuigen), het uitknippen met vectorpaden en CMYK kleurafscheidingen die veel gebruikt worden voor drukwerk.

Natuurlijk is het de vraag hoe vaak je zelf verwacht deze functies nodig te hebben.

In essentie, is Photoshop CC een uitgebreider programma.

Daarentegen is het moeilijker om te leren en vereist het ook meer rekenkracht van je computer. Meer leren? Bekijk dan hier de verschillende cursussen over Photoshop!

Prijsverschil

Tussen de programma’s zit ook een prijsverschil. Daarnaast hanteren ze ook een andere manier van aanschaf.

De nieuwste versie van Elements kun je al krijgen voor een eenmalige betaling van ongeveer €100,-.

Photoshop CC is alleen te krijgen in de vorm van een abonnement, namelijk de Adobe Creative Cloud. Voor dit abonnement betaal je ongeveer €150,- per jaar.

De keuze uit Elements en Photoshop CC

De uiteindelijke keuze tussen Elements en Photoshop CC hangt dus af voor het doel waarvoor je het gaat gebruiken.

Elements is voornamelijk gericht op de hobbyist en hobbyfotograaf, Photoshop op de professionele gebruiker en professionele fotograaf.

Voor beide programma’s hebben we op Soofos een uitgebreide online cursus beschikbaar. Beide cursussen bestaan uit vele video’s met uitleg, oefen bestanden en opdrachten die je kan volgen waar en wanneer je dat wilt!

Zowel de online cursus Photoshop als de cursus Elements worden gegeven door ervaren deskundigen.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.