Ontdek de instructeurs op Soofos: Sasja Bork

Wij vertellen graag over de instructeurs op Soofos. Zelf vinden we het namelijk reuze interessant wat de instructeurs op Soofos te vertellen hebben. Hopelijk kunnen we je met dit interview wat meer diepte geven over de instructrice van de cursus: “Schilderen met Olieverf!”. Sasja Bork ging daarom graag met ons in gesprek over haar cursus, dus laten we er snel induiken!

De instructeur

Stel jezelf en de cursus even kort voor

Mijn naam is Sasja Bork en ik geef de cursussen Schilderen met Olieverf en de Basiscursus Tekenen hier op Soofos! Zelf teken is sinds ik een pen vast kan houden, ik schilder al 25 jaar met olieverf en ik heb sinds 15 jaar een eigen schilderschool. Afgelopen jaar besloot ik om ook online les te gaan geven wat resulteerde in de Schilder.School. We zijn momenteel druk bezig met cursus nummer drie, want het is zo leuk om te doen en we ontvangen er super positieve reacties op!

Wat is jouw achtergrond?

Op de kunstacademie Minerva te Groningen volgde ik de eerste graad lerarenopleiding Tekenen en Kunstgeschiedenis en omdat ik meer te weten wilde komen over hoe mensen leren ben ik daarna Onderwijskunde gaan studeren. Na een aantal jaren als bedrijfstrainer gewerkt te hebben ben ik in 2000 voor mezelf begonnen. Ik maak olieverfschilderijen vanuit mijn atelier in Utrecht, heb een schilderschool in Nieuwegein en een galerie in hartje Utrecht.

Hoe ben je expert geworden?

Ik schilder al 25 jaar met olieverf. Mijn opleiding aan de Minerva in Groningen was heel ambachtelijk en technisch. Je leerde echt alles: van het zelf maken van verf tot het prepareren van je doek. Nog steeds ben ik ervan overtuigd dat de basis ligt in de kennis van het materiaal: zowel in theorie als praktijk.

Als onderwijskundige weet ik ook veel van hoe mensen leren. Dat leren vaak ‘iets afleren’ betekent bijvoorbeeld en datgene dat moeilijk is, onzeker kan maken. En ook dat iedereen een eigen voorkeursstijl voor leren heeft. De een pakt meteen een kwast in de hand en gaat aan de schilder, de ander leest graag van te voren de theorie en weer een ander kijkt liever eerst naar een demonstratie.

Hoe ga je hier mee om?

Ik weet ook hoe belangrijk oefening is en een methodische opbouw. Daarom begin je in de cursus met vrij simpele opdrachten en leer je steeds een stapje meer, totdat je uiteindelijk aan ‘Het Grote Werk’ kunt beginnen en daar ook voldoende vertrouwen in hebt. In mijn cursussen staat de volgorde van de lessen vrij vast, maar elke les bestaat uit vele onderdelen en daarbinnen kun je gewoon kiezen waarmee je wilt starten: de reader met alle theorie? De demonstratievideo waarin ik de opdracht al voordoe? De lesbrief? Of gewoon meteen aan de slag en kijken hoe het gaat!

Waarom heb je gekozen voor dit onderwerp?

Olieverf is mijn passie: ik kan met geen enkel ander verfmateriaal zo goed uitdrukken wat ik wil op een doek. Olieverf heeft schitterende, heldere kleuren en een heerlijk smeuïge substantie. Dat het langzaam droogt daar kun je juist je voordeel mee doen en met een goede volgorde is schilderen met olieverf ook voor een beginnende schilder heel goed te leren! Deze volgorde leer je in deze cursus en ook het andere nadeel dat vaak genoemd wordt, namelijk dat het sterk ruikt hoeft geen drempel meer te zijn om dit fantastische materiaal te leren kennen.

Welke ervaring heb je met lesgeven?

Ik wist al in 4VWO dat ik tekendocent wilde worden, maar kwam er al snel achter dat ik op een middelbare school niet zou aarden. Ik vind lesgeven aan volwassenen interessanter omdat zij intrinsiek gemotiveerd zijn om te leren (ze kiezen zelf voor de cursus die ze volgen). Olieverf schilderen is een heel specifieke vaardigheid. Als je het niet in de juiste volgorde opbouwt wordt het een zootje: dat heeft iedereen die het heeft geprobeerd wel eens ervaren denk ik. Het leuke is dat ik in de 15 jaar dat ik lesgeef in mijn schilderschool een methode heb ontwikkeld waarmee echt iedereen een mooi schilderij kan maken. Dat vind ik echt het summum! De ontwikkeling zien die een cursist tijdens de cursus doormaakt is waar ik de meeste voldoening uit haal. En daar bij kunnen springen waar dat nodig is geeft me een goed gevoel.

Over de cursus

Wat is het onderwerp?

Het onderwerp is leren schilderen met olieverf. Heel praktisch. Er zijn meer cursussen in schilderen, maar weinig specifiek voor olieverf. Wat ik vaak hoor van cursisten aan een online schilderscursus is dat de verf in de kast belandt. Omdat het toch ‘te moeilijk is’ of: ‘er is thuis geen plek voor’ of: ‘het stinkt’. In mijn cursus wordt door het gebruik van de juiste materialen en door mijn 3 Gouden Schilder Tips een einde gemaakt aan die vooroordelen en wordt Olieverfschilderen voor iedereen bereikbaar: super toch? Wie weet ontstaat hier een hobby waar je een leven lang plezier aan zult hebben!

Wat wil je met de cursus bereiken?

Uiteindelijk maken cursisten in de laatste lessen een olieverfschilderij op doek. Het onderwerp, formaat en stijl mogen ze zelf kiezen en dat maakt deze cursus echt uniek, want kennen we de landschappen nog van Bob Ross of de bloemen van Gary Jenkins? In deze cursus is elk thema mogelijk, dus je maakt echt een schilderij waar jij graag aan werkt en trots op zult zijn als het af is!

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Voor de beginnende schilder, maar ook voor de gevorderde schilder die nog nooit met olieverf heeft gewerkt.

Welk onderdeel van de cursus vind jij het leukst?

Moeilijk om te kiezen 😉 Ik vind het onderdeel Compositie heel leuk, want dat is echt een experimenteer-les met veel ruimte voor de fantasie: je maakt dan een collage die je vervolgens beschilderd en dat heeft heel verrassende, leuke uitkomsten! Ook bij de les in Ruimte komen er altijd gave werkstukken voorbij, want daar mag je een schilderij van een bekende kunstenaar ‘verbouwen’.

Over het maken van de cursus

Waarom heb je gekozen voor Soofos?

Ik vind een groot voordeel dat ik een grotere groep mensen kan bereiken en ‘besmetten met het olieverf-virus’ 😉 een nadeel is dat het onpersoonlijk kan aanvoelen voor de cursist, maar ook voor mij, daarom probeer ik snel te reageren op vragen en heb ik er een levendige Facebook Groep naast.

We zaten afgelopen jaar op een ander (Amerikaans) platform en dat liep best aardig, maar ik ontdekte dat ik cursisten misliep omdat je daar alleen met credit card kon betalen. Soofos vind ik prettig omdat het Nederlandstalig is en omdat de student ook andere cursussen kan vinden op het platform.

Hoe vond je het om de cursus te maken?

Super leuk! Ik moet hier wel heel veel credits geven aan mijn lief Jeroen Pater: hij schiet en edit de video’s en helpt me met de technische zaken. Dus ik heb altijd hulp als mijn niet zo technische ik weer eens in de stress schiet 😉

Wat viel je mee?

Deze cursus is het resultaat van een traject van 1 jaar, terwijl het zaadje 7 jaar geleden al was geplant, maar de tijd nog ontbrak. We hadden de tijd om alles te overdenken en uit te zoeken. Dus eigenlijk viel alles mee.

Wat zou je de volgende keer anders doen?

De volgende keer zou ik de cursus ook meteen in het Engels opnemen! Dat had wel zo handig geweest!

Hoelang ben je bezig geweest met maken van de cursus?

Eén jaar, maar dat komt ook omdat we beiden daarnaast druk zijn met andere zaken.

Op welke manier ben je van plan cursisten te vinden voor de website?

We hebben uitgebreid campagne gevoerd op Facebook en in de mail, maar dat resulteerde niet meteen in hordes inschrijvingen. Nu bezinnen we ons – gelukkig met de hulp van ervaren marketeers – op een andere strategie. Het begin is nu gemaakt met de overstap naar Soofos: een gebruiksvriendelijker platform!

Adviezen voor cursisten en instructeurs

Wat zou je andere instructeurs aanbevelen?

Kies een onderwerp dat dicht bij jezelf ligt, dan ben je congruent en vertrouwen cursisten jou als docent. Realiseer je dat nieuwe dingen leren spannend is en creëer daar ruimte voor in je cursus.

Wat zou je cursisten willen aanbevelen?

Gewoon doen. En als je nog twijfelt of olieverf iets voor jou is? Er komt een nieuwe korte introductiecursus Olieverf aan waarmee je op een laagdrempelige, goedkope en leuke manier kennis kunt maken met dit mooie materiaal!

Heb je nog andere (t)op- of aanmerkingen?

Ja, ik heb nu vooral gesproken over de cursus Schilderen met Olieverf, maar er is ook nog de Basiscursus Tekenen. Een aanrader voor de mensen die in een kwartiertje per dag met 10 leuke opdrachten kun tekenvaardigheden willen verbeteren!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.