Hoe zet je e-learning in binnen het onderwijs?

Rick de Bie
  | 
11 november 2019

E-learning is een opkomend fenomeen dat veel kansen biedt voor het onderwijs. De wetenschap heeft al aangetoond dat e-learning (minstens) even efficiënt is als klassiek onderwijs (lees verder). Dit betekent niet dat e-learning het huidige onderwijssysteem gaat vervangen. Daarvoor zijn andere aspecten, zoals de interactie en begeleiding die docenten bieden veel te belangrijk. Wel zijn er veel mogelijkheden om digitaal onderwijs in te zetten binnen het klaslokaal. Voor veel partijen is dit nog nieuw en vaak duur. Met de komst van Soofos voor Scholen is het voor scholen en opleidingsinstituten zeer toegankelijk om gebruik te maken van digitaal onderwijs op school.

 

Voordelen van e-learning voor leerlingen

Vroeger vonden wij het geweldig als de televisie het klaslokaal ingereden werd. We konden educatieve programma’s kijken, en iedereen was er met zijn volle aandacht bij. In een korte periode kon je enorm veel informatie opnemen. Video en beeld heeft dan ook een hoge rijkheid aan informatie. Binnen een e-learning programma is het dan ook mogelijk voor de studenten om veel informatie binnen te krijgen, in een korte periode.

 

Op eigen tempo leren

Daarnaast kunnen e-learning programma’s beter aangepast worden op de leersnelheid van de leerling. De ene leerling zal langer blijven steken op bepaalde onderwerpen. Door de flexibiliteit van e-learning te benutten kan de leerling dus op zijn eigen tempo overal doorheen gaan.

Buiten de flexibiliteit en hoge mate van informatie, is het ook plaats en moment onafhankelijk. Een leerling kan dus doorgaan met studeren vanuit huis, zolang er een laptop, computer, telefoon of tablet ter beschikking is.

 

Digitaal onderwijs onderwezen door de docent

Voor een docent kan e-learning al snel een bedreiging voor het eigen werk lijken. Echter is dat vaak niet het geval. Het is een versterking van de programma’s. De begeleiding van de docent en het samenstellen van de lesstof zal alsnog door de docent gebeuren. De manier van studeren voor de leerling wijzigt echter, en gaat meer naar de manieren waarop mensen tegenwoordig gewend zijn om informatie tot zich te nemen.

Als docent kun je e-learning op verschillende manieren inzetten. Een aantal overkoepelende voordelen zijn dat je leerlingen de mogelijkheid geeft méér dan het verplichte curriculum te laten volgen, dat je de gebruiksstatistieken en voortgang van de leerling kan volgen, dat je leerlingen persoonlijkere programma’s kan laten volgen en dat je op een meer innovatieve en leukere manier les geeft. Laten we nu kijken naar welke manieren er zijn om e-learning in te zetten binnen klassiek onderwijs.

 

Gebruik e-learning als aanvulling op het lesprogramma

Het is niet nodig om een lesprogramma alleen via e-learning te laten volgen. Je kunt e-learning heel goed gebruiken als aanvulling op het bestaande lesprogramma. Geef aan de leerlingen bijvoorbeeld als huiswerk de opdracht om een cursus te volgen die aansluit op jouw lessen. Geef je bijvoorbeeld muziek les? Dan kun je de leerling een van de muziek cursussen laten volgen. De leerling kun je vervolgens zelf de vrijheid geven om te kiezen welk instrument ze willen leren. Zo heb je een mooie plek waar de leerling zichzelf verder kan ontwikkelen en op een leuke en toegankelijke manier het huiswerk kan doen.

 

Modules gebruiken als studiemateriaal in de les

We zien dat dit voor veel docenten steeds een interessantere methode wordt van lesgeven. Het werkt voor de leerlingen intuïtief en ze kunnen gelijk zelf oefeningen doen. In de les wordt met de hele klas het computerlokaal opgezocht (of worden de laptops op tafel gezet). Vervolgens geeft de docent aan welke onderwerpen er gevolgd moeten worden van een cursus. De verschillende modules heeft de docent van te voren al samengesteld. De klas gaat vervolgens tijdens de les een start maken met het volgen van de lessen.

 

Ook voor de docent meer rust

Een groot voordeel hier van is dat de leerling op zijn eigen tempo er doorheen gaat en pas bij vragen aan komt kloppen. Zo kan elke leerling op zijn eigen studie tempo door de stof heen gaan. Mocht een leerling meer tijd nodig hebben, kunnen ze makkelijk thuis opnieuw inloggen en de lessen terugkijken. Zo heeft elke leerling de mogelijkheid om de stof goed te begrijpen. Het vervangt op deze manier het klassieke boek. Het wordt een stuk dynamischer en de lessen kunnen interactief gemaakt worden.

 

Aanvullende programma’s voor excellerende leerlingen

Je ziet ze waarschijnlijk vaak voorbij komen. Leerlingen die uitblinken, maar niet genoeg uitgedaagd worden. De aanvullende programma’s die daarvoor ontwikkeld zijn passen vaak niet bij de wensen, zijn niet ‘stoer’ genoeg, of sluiten niet aan bij hetgeen waar de leerling in uitblinkt. Een extra vak over een taal is leuk, maar wat als de leerling juist enorm goed is in design? Extra aanvullende programma’s ontwikkelen is vaak duur en intensief. Met e-learning is dat verleden tijd. De excellerende leerling krijgt de mogelijkheid om zichzelf te verdiepen én te verbreden op onderwerpen die ze zelf interessant vinden.

 

Extra stof aanbieden

Met de verschillende e-learning programma’s die beschikbaar zijn bij Soofos voor Scholen kan een leerling een onderwerp kiezen die ze zelf interessant vinden. Zo kan de ene leerling meer leren over design, een ander over websiteontwikkeling en de volgende over ondernemen. Geen one-size-fits-all oplossing, maar een gepersonaliseerde aanpak voor elke leerling, zonder dat het extra kosten en tijd met zich meebrengt voor de docenten. De leerling krijgt zo de mogelijkheid om een persoonlijke groei door te maken, op het onderwerp dat ze zelf interessant vinden. Kun je je al voorstellen hoeveel leerlingen nu wél extra onderwerpen en vakken willen leren, als dit aansluit bij hun interesses?

 

Gebruik het e-learning programma leidend

Een andere mogelijkheid is het volledige lesprogramma afstemmen op de online cursus(sen). Aan de hand van de opbouw van de cursus kun je als docent extra opdrachten geven, projecten laten maken en toetsen afnemen. Daarbij gebruik je de cursus als basis, en kijk je vanuit de cursus wat er als aanvulling nodig is. De aanvullende materialen verzorg je als docent. Op deze manier gebruik je de cursus als leidraad voor jouw lessen, en niet andersom. Dit is natuurlijk een vergaande mogelijkheid, en vraagt veel aanpassingen in het geven van de lessen. Misschien is dit niet de meest geschikte optie om mee te starten en soms misschien ook niet de meest geschikte optie om mee te eindigen. Wel is het een van de mogelijkheden, die je als docent kunt overwegen.

 

Er zijn dus veel voordelen voor onderwijs

Zoals je ziet zijn er veel voordelen aan het inzetten van e-learning binnen het onderwijs. Voor studenten geeft het de mogelijkheid om op flexibele manier te leren, op een manier die ze gewend zijn. Daarnaast kunnen ze extra programma’s volgen en kan er voor iedere leerling een individuele aanpak plaatsvinden. Door gebruik te maken van bestaande modules en pakketten ben je als docent niet gebonden aan jouw eigen kennis. Ook kun je beter de resultaten en activiteiten van een leerling monitoren, zonder dat de leerling hierdoor wordt beïnvloed. Je kunt als docent een leerling weer leren leren. Niet alleen de stof overbrengen.

Welke methode van e-learning in het onderwijs je wilt inzetten is afhankelijk van jouw persoonlijke manier van lesgeven, het doel voor de leerlingen en natuurlijk het vak dat je geeft. Dat e-learning een steeds belangrijkere rol gaat spelen is in ieder geval duidelijk. We helpen je dan ook graag met meedenken over de mogelijkheden voor het integreren van e-learning binnen jouw school. Een bijkomend voordeel is dat een jaarlijkse toegang voor studenten vaak niet meer kost dan de prijs van één enkel studieboek.

 

Gratis proberen als docent

Om als docent kennis te maken met de mogelijkheden van e-learning hebben we bij Soofos een beperkt aantal docenten accounts beschikbaar. Je kunt als docent bij een geregistreerde instelling dan een gratis account aanvragen voor Soofos. Daar kunnen cursussen gevolgd en geprobeerd worden door de docent. Geheel vrijblijvend, geheel gratis. Via deze pagina kun je direct een gratis account aanvragen. Maak dus eerst kennis met de kracht en de mogelijkheden van e-learning.

Artikel uit de categorie:
Tips

0 Reacties op "Hoe zet je e-learning in binnen het onderwijs?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.