Hoe zet je e-learning in binnen het onderwijs?

E-learning is meer dan een handig hulpmiddel, pandemie of niet: het is meer en meer de toekomst (of juist het heden) van onderwijs.

De wetenschap toont al aan dat e-learning minstens net zo efficiënt is als klassiek onderwijs in een klas.

Maar e-learning heeft ook voordelen buiten het klaslokaal, zoals de vrijheid die het met zich meebrengt voor leerlingen en leraren.

Ook als e-learning het klassiek onderwijs niet gaat vervangen, kunnen we het over een ding eens zijn: het gaat een permanente plek krijgen binnen dat klassieke onderwijs, dat eindelijk klaar is voor een beetje verandering.

In dit artikel duiken we in de voordelen van e-learning voor het standaard onderwijs, en geven we wat voorbeelden voor hoe je het met tools als Soofos binnen jouw school kunt toepassen.

De voordelen van e-learning voor leerlingen

Weet je nog hoe enthousiast je vroeger werd als die grote tv het lokaal ingerold werd? Hoe bijzonder het was dat je in het ”computerlokaal” mocht werken? Dat gevoel is dan wel weg, maar de voordelen van mixed media blijven.

1. Het is veelzijdig en houdt de aandacht vast

Gek was het niet: zo’n scherm brengt wat afwisseling! Door verschillende vormen van media te gebruiken, leren kinderen met beide vormen werken: boeken, én Google.

En met video kun je nog meer informatie overbrengen op een manier die de aandacht vasthoudt. In e-learning kun je het allemaal combineren.

2. Leerlingen kunnen op hun eigen tempo leren

Daarnaast kunnen e-learning programma’s beter aangepast worden op de leersnelheid van de leerling. De ene leerling zal langer blijven steken op bepaalde onderwerpen, de ander wil gewoon door. Door de flexibiliteit van e-learning te benutten kan de leerling dus op zijn eigen tempo overal doorheen gaan.

3. Leerlingen kunnen overal leren

Buiten de flexibiliteit en hoge mate van informatie, is het ook plaats en moment onafhankelijk. Een leerling kan dus doorgaan met studeren vanuit huis, zolang er een laptop, computer, telefoon of tablet ter beschikking is.

De voordelen van digitaal onderwijs voor de docent

Voor een docent kan e-learning al snel een bedreiging lijken. Dat is nergens voor nodig. Zie het als een versterking van de programma’s.

Als docent kun je e-learning op verschillende manieren inzetten. Een aantal overkoepelende voordelen zijn dat je leerlingen de mogelijkheid geeft méér dan het verplichte curriculum te laten volgen, dat je de gebruiksstatistieken en voortgang van de leerling kan volgen, dat je leerlingen persoonlijkere programma’s kan laten volgen en dat je op een meer innovatieve en leukere manier les geeft.

Daarnaast kun je het zien als een tool dat je helpt om je te focussen op wat er echt toe doet: persoonlijke aandacht. Niet meer met de hand allerlei toetsen nakijken, maar meteen een cijferlijst hebben: dat scheelt weer wat uurtjes ‘s avonds op de bank.

Laten we nu kijken naar welke manieren er zijn om e-learning in te zetten binnen klassiek onderwijs.

1. Gebruik e-learning als aanvulling op het lesprogramma

Het is niet nodig om een lesprogramma alleen via e-learning te laten volgen. Je kunt e-learning heel goed gebruiken als aanvulling op het bestaande lesprogramma.

Geef aan de leerlingen bijvoorbeeld als huiswerk de opdracht om een cursus te volgen die aansluit op jouw lessen.

Geef je bijvoorbeeld muziekles? Dan kun je de leerling een van de muziek cursussen laten volgen. De leerling kun je vervolgens zelf de vrijheid geven om te kiezen welk instrument ze willen leren. Zo heb je een mooie plek waar de leerling zichzelf verder kan ontwikkelen en op een leuke en toegankelijke manier het huiswerk kan doen.

2. Modules gebruiken als studiemateriaal in de les

We zien dat dit voor veel docenten steeds een interessantere methode is van lesgeven. Het werkt voor de leerlingen intuïtief en ze kunnen gelijk zelf oefeningen doen.

In de les wordt met de hele klas het computerlokaal opgezocht (of worden de laptops op tafel gezet). Vervolgens geeft de docent aan welke onderwerpen er gevolgd moeten worden van een cursus. De verschillende modules heeft de docent van tevoren al samengesteld. De klas gaat vervolgens tijdens de les een start maken met het volgen van de lessen.

3. Aanvullende programma’s voor excellerende leerlingen

Je ziet ze waarschijnlijk vaak voorbij komen. Leerlingen die uitblinken, maar niet genoeg uitgedaagd worden. De aanvullende programma’s die daarvoor ontwikkeld zijn passen vaak niet bij de wensen, zijn niet ‘stoer’ genoeg, of sluiten niet aan bij hetgeen waar de leerling in uitblinkt.

Een extra vak over een taal is leuk, maar wat als de leerling juist enorm goed is in design? Extra aanvullende programma’s ontwikkelen is vaak duur en intensief. Met e-learning is dat verleden tijd. De excellerende leerling krijgt de mogelijkheid om zichzelf te verdiepen én te verbreden op onderwerpen die ze zelf interessant vinden.

4. Extra stof aanbieden

Met de verschillende e-learning programma’s die beschikbaar zijn bij Soofos voor Scholen kan elke leerling aanvullende onderwerpen kiezen die ze zelf interessant vinden, ook buiten schooltijd. Misschien is iemand super geïnteresseerd in games designen, en willen ze niet wachten tot de universiteit om te leren programmeren. Of tekent iemand er altijd op los, en wil ze alvast meer oefenen voor de kunstacademie- of gewoon voor de fun.

Leerlingen krijgen zo de mogelijkheid om persoonlijke te groeien, met onderwerpen die ze zelf kiezen.

Kun je je al voorstellen hoeveel leerlingen nu wél extra onderwerpen en vakken willen leren, als dit aansluit bij hun interesses?

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Stimuleer talent in jouw organisatie

Ontwikkel jezelf én jouw personeel. Schrijf je in en ontvang maandelijks de beste Learning & Development tips in jouw inbox.

Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.