Zij maken een online cursus: ontmoet Mariëlla Wassing

Waar zouden we toch zijn zonder al die creatieve instructeurs die hun passie willen delen? Nergens! Daarom zetten we ze graag extra in het zonnetje. Zo leer jij je instructeur alvast beter kennen, of krijg je motivatie om zelf een online cursus te maken. 

Deze keer stellen we je voor aan Mariëlla Wassing, creatieveling in hart en nieren. Ze heeft maar liefst 5 cursussen over Gimp gemaakt – een echte expert dus, met uren en uren aan ervaring in het maken van cursussen. Daar willen we meer over weten!

Mariëlla! We kennen je cursussen, nu is het tijd om jou te leren kennen. Vertel!

“Mijn naam is Mariëlla Wassing, de vijftig al ruim gepasseerd. Ik heb een passie voor 2D beeld in de ruimste zin van het woord. Ik vind het heerlijk om zelf beeld te maken, zowel met potlood en penselen, als met spiegelreflexcamera en de diverse grafische software op mijn computer. 

Voorheen heb ik gewerkt bij grafische en reclamebedrijven waar ik heel veel heb geleerd, vooral over kleur. Ik begeleidde ook stagiaires van de grafische school en leerde hen de Photoshoptrucjes die ik in die tijd in de praktijk geleerd had. Ik heb daar altijd veel plezier in gehad.

Op dit moment werk ik voor mijn eigen bedrijf Mariel.nl – Leren en creëren. Ik ontwerp o.a. klein zakelijk drukwerk, etiketten en verpakkingen. 

Daarnaast geef ik les in Adobe Photoshop en Gimp. Met Gimp kun je, net als met Adobe Photoshop, je foto’s bewerken. Eén groot verschil is dat Gimp open source software is, en daarom gratis te downloaden vanaf internet. 

Naast Photoshoppen, tekenen en schilderen heb ik twee corgi’s daarmee ga ik regelmatig aan de wandel, en ik fiets graag door de polder in het gezelschap van mijn digitale reflexcamera.”

Corgi’s, creativiteit en…cursussen! Waar gaat je cursus over?

“Met de Basiscursus Gimp leer je de eerste en meest voorkomende handelingen van het programma Gimp. Zo leer je o.a. werken met een digitaal penseel, teksten plaatsen in een afbeelding, afbeeldingen knippen, plakken, draaien, spiegelen, vergroten en verkleinen en nog veel meer. Je doet dit aan de hand van een aantal praktische oefeningen welke eerst worden voorgedaan in de video van de betreffende les. 

Daarnaast krijg je ook handige informatie over bestandsformaat, resolutie en kleur zodat je weet welk formaat en/of kleurbereik je moet kiezen voor beeldscherm of juist voor drukwerk.

Het mooie is dat Gimp ook een mooie basis is om later over te stappen naar commerciële grafische programma’s indien dat noodzakelijk is voor bijvoorbeeld een werkgever. Gimp is een mooi programma om te ontdekken of dit vak je roeping is.”

Wanneer en waarom besloot je dit onderwerp in een online cursus te gieten?

“Ik werkte zelf jarenlang voor mijn werk met Adobe Photoshop, totdat er vanwege de crisis een einde kwam aan mijn werk en daarmee ook aan mijn budget. Ik zocht daarom een goedkopere oplossing en vond dat in Gimp. Blij verrast dat ik met Gimp net zoveel kon doen als wat ik altijd met Photoshop deed. 

Ik ontdekte ook dat Gimp helemaal niet zo bekend is in Nederland en dat er weinig Nederlandse informatie over te vinden was. Daarom besloot ik met vallen en opstaan zelf een cursus te maken.”

Hoe ben je zelf dan expert geworden in Gimp, als er weinig info was?

“Ik had al veel ervaring met het programma Adobe Photoshop. Ondanks Gimp daar heel veel op lijkt, was de overstap niet zo makkelijk als ik gedacht had. Veel functies die ik kende in grafische programma’s moest ik in Gimp echt even zoeken. 

Ik ben er toen filmpjes over gaan maken op YouTube, en wat ze zeggen “al doende leert men” is echt waar. 

Ik raad iedereen, die een programma tot in de puntjes wil leren, aan om er een cursus over te schrijven. Ik ben intussen alle pareltjes en valkuilen van het programma wel tegengekomen.”  

En hoe bevalt het lesgeven?

“Ik ben ooit begonnen met het geven van Windows 95 en Internet Explorer lessen voor 55-plussers. Dat deed ik toen nog op hele zware laptops die ik meenam naar de les. Tegenwoordig heeft iedereen zijn eigen computer en is online leren veel makkelijker dan ooit. Vooral ook omdat je dat in je eigen tempo kunt doen. Veel mensen vinden het fijn dat ik de lessen op een rustige manier inspreek en uitleg, dat vind ik een groot compliment.

Ik vind het superleuk om alles wat ik in de jaren geleerd heb, door te geven aan anderen. Wat heb je tenslotte aan kennis als je er verder niets mee doet?  Daarnaast hoor ik vaak van anderen dat ik over een eindeloze dosis geduld beschik en dat is wel een handige eigenschap bij het overbrengen van kennis.” 

Je hebt al vijf (!) cursussen op Soofos staan. Waarom de keuze voor ons?

“Ik was op zoek naar een platform waar ik op een logische manier een cursus kon bouwen en online zetten.  Ik had al veel video’s opgenomen, maar er komt net even iets meer bij kijken dan alleen een video maken. Soofos werkt wat dat betreft heel fijn, je kunt in alle rust aan je cursus werken voordat je deze online zet. Als je het even niet meer weet, hoef je het maar te vragen en je kunt weer verder. Dat geeft het prettige gevoel dat je het niet helemaal alleen hoeft te doen.”

Welke wijze woorden wil je andere of toekomstige instructeurs meegeven?

“Verplaats je in je doelgroep: hoe willen zij graag informatie tot zich nemen? Mijn doelgroep is vooral vijftig plus, dus mijn cursussen zijn rustig opgebouwd in een makkelijk te volgen tempo.” 

Vind je die doelgroep ook interessant? Er zijn talloze mogelijkheden voor een cursus voor deze groep! Vind meer inspiratie in deze cursussen voor ouderen.

Volg Mariëlla op LinkedIn en ga naar haar Instagram voor nog meer creativiteit, maar check vooral haar cursussen!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.