Basiscursus Werken met Gimp

Mariella · 5 Februari 2024
Leer foto's bewerken en tekenen op je computer met het programma Gimp, een uitstekend alternatief voor Adobe Photoshop en nog gratis te downloaden ook!
 • Beginner
 • 19 Lessen
 • 16 Toetsen
 • 7u 3min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • De basis van fotobewerking met GIMP.
 • Standaard handelingen doen zoals knippen, plakken, draaien, schalen.
 • Zelf je eigen uitnodigingen maken met dit Adobe Photoshop alternatief
 • Je eigen plaatjes en foto's bewerken voor sociale media, werkstuk of verenigingsblaadje

Cursus inhoud

Vouw uit
Hoofdstuk Inhoud
0% Voltooid 0/1 Stappen

GIMP versie 2.10.xx

Leer alles over werken met Gimp in deze basiscursus

Het programma Gimp is een grafisch programma dat prima dienst doet als gratis alternatief voor Adobe Photoshop. Je kunt het voor veel verschillende doeleinden gebruiken, zoals:

mogelijkheden na het volgen van de online cursus Gimp

…. en nog veel meer.

Daarnaast zijn er nog filters en plug-ins gratis te downloaden waarmee je je Gimp installatie kunt verrijken. In de vervolgcursus ga ik daar uitgebreid op in.

In deze beginnerscursus wordt je stap voor stap door het programma geleid d.m.v. het bekijken van korte video’s en het maken van kleine opdrachten. Hiermee leer je de basis van het programma Gimp. Bijna alle gereedschappen worden besproken. En er worden diverse handelingen uitgebreid uitgelegd.

Deze cursus werd geschreven door Mariëlla Wassing, een duizendpoot op het gebied van digitaal beeld. Wil je meer weten over Mariel? Klik hier…

Als je deze cursus hebt afgerond, kun je zelf…

 • werken met de meeste gereedschappen van Gimp,
 • je eigen foto’s eenvoudig verbeteren,
 • knippen en plakken,
 • een collage maken,
 • tekst en foto’s in een afbeelding zetten,
 • een eenvoudige digitale tekening maken,
 • en werken met rasters en linialen.

Voor wie is deze cursus geschikt?

Voor iedereen die digitaal wil leren foto’s bewerken, tekenen of ontwerpen.  Ervaring leert dat vooral 55 plussers veel plezier beleven aan deze cursus vanwege het rustige tempo waarin deze cursus gegeven wordt. Zo maakt Gimp het digitaliseren van analoge foto’s leuker en is het gewoon fijn om even creatief bezig te zijn. Met Gimp heb je daar geen rommel van.
Webshop eigenaren en andere ondernemers vinden het fijn om met Gimp te werken omdat je met Gimp totale controle hebt over je ontwerpen en fotobewerkingen, je zit niet vast aan standaard templates.
Je kunt Gimp gratis downloaden van www.gimp.org. Gimp is vooral geschikt voor Windows en Linux.

Zelfs als je nog niet zo heel veel ervaring hebt met het werken met een computer, kun je deze cursus nog goed volgen.

Heb jij al gewerkt met Gimp? En weet je er redelijk de weg? Dan is deze cursus niet voor jou, wellicht is dan de vervolgcursus Gimp een interessante optie voor jou. Of de minicursussen over de plugin G’Mic waarmee je jouw gimp installatie kunt aanvullen met honderden filters om mee te werken.

Waaruit bestaan de lessen Gimp?

Elke les heeft één of twee opdrachten om voor jezelf uit te voeren inclusief oefenfoto’s. De opdrachten mag je ter beoordeling opsturen maar dat is niet noodzakelijk.

Na elke les krijg je een aantal vragen om je kennis over de les te testen.

Heb je vragen? Stel deze dan in het Cursus forum.

Heb je alle lessen voltooid? Dan krijg je een certificaat als bewijs van deelname.

Wil je later nog eens kijken hoe een handeling ook alweer precies ging? Dan kan je altijd kosteloos weer inloggen bij Soofos en al het materiaal nog eens bekijken.

Waarom zou je Gimp leren en geen Adobe Photoshop?

 • Gimp is gratis
 • Je kunt zonder internet werken met alle functionaliteiten in Gimp
 • Gimp neemt vergeleken met Adobe Photoshop veel minder schijfruimte in beslag
 • Je kunt met Gimp ook PSD bestanden openen en bewerken

Klein nadeel:

Je kunt met Gimp (nog) geen bestanden maken in de CMYK kleurruimte. Als deze opmerking jou niets zegt, dan is Gimp het perfecte programma voor jou.

Vervolgcursussen

Als je nog meer wilt leren, kun je verder gaan met de vervolgcursussen. In de vervolg cursus ga je meer technieken leren en alle andere gereedschappen komen aan bod.  Er komen nog meer leuke opdrachten waarmee je je Gimp skills kunt oefenen. Lees ondertussen gerust meer over het Photoshop-alternatief Gimp.

Credits

In de lessen maak ik soms gebruik van afbeeldingen die ik niet zelf heb gemaakt. Deze afbeeldingen komen van Pixabay.com. Dit is een website waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden.

Over de instructeur

Mariella

5 Cursussen

Mijn naam is Mariëlla Wassing en ik werd op 1 april 1966 geboren te Gouda. als peuter en kleuter tekende ik al veel en eenmaal op school kreeg ik vaak goede cijfers voor tekenen maar ook voor wiskunde. Dat bleek een prima combinatie voor het leren van grafische software. Ik kon op een gegeven moment een baan krijgen bij een reclame bedrijf als ik binnen enkele weken het programma Adobe Photoshop voldoende beheerste om mijn opdrachten uit te kunnen voeren. En dat is me gelukt zonder één enkele cursus of schooldag. Ik vond het werken met grafische programma's zo leuk dat ik ook met andere programma's van Adobe leerde werken. Tijdens mijn carrière in de grafische industrie leerde ik in de praktijk nog veel meer over digitaal beeld.  Ik vond het vooral leuk om mijn kennis door te geven aan de stagiaires die ik begeleidde van het Grafisch Lyceum en het Nimeto.

 

Na mijn grafische werkzaamheden kon ik geen afscheid nemen van het fotoshoppen. Ik deed mee aan allerlei fotoshop wedstrijden om mijn skills te verbeteren, met succes!
Maar omdat ik het Adobe pakket toch te duur vond voor thuisgebruik, zocht ik uiteindelijk een voordeliger alternatief.  En zo vond ik mijn nieuwe vriend: Gimp. Het afscheid  nemen van Adobe viel wel wat zwaar. Ik ontdekte dat er maar weinig Nederlandse handleidingen te vinden waren over het programma Gimp. Ik heb toen besloten om zelf wat YouTube tutorials te maken. Het spreekwoord: "Al doende leert men." is hier dan ook volledig op zijn plaats.

De eerste reacties op mijn video's waren zo leuk dat ik besloot een complete cursus te schrijven.  En nog eentje, en nog eentje, en wie weet nog wel meer. Want vooral die leuke reacties geven mij dan weer de kick om nog meer leuke lessen te maken.

Als ik niet bezig ben met het bewerken van afbeeldingen, dan vind je mij achter de schildersezel met kwast en olieverf, of wandelend in een natuurgebied, gewapend met mijn digitale camera.

 

 

Beoordelingen

4.8 Gemiddelde beoordeling

26 Beoordelingen

 • 5
  20
 • 4
  6
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. prima starterscursus waarin basis van Gimp goed word uitgelegd en getoond. Ik mis af en toe wat diepgang om een specifiek resultaat te kunnen bereiken of wat theoretische verdieping. Al met al raad ik deze cursus aan voor eenieder die Gimp onder de vingers wil krijgen.

 2. leuke en leerzame cursus, ik ga ook zeker de vervolgcursus doen

 3. ik vond het een mega leuke curcus om te volgen! heb veel geleerd ook

 4. Leuke cursus en makkelijk te begrijpen voor iemand die nog geen enkele kennis heeft van dit soort programma’s

 5. Mooi in elkaar gezet Mariella!
  Duidelijk en overzichtelijk met praktische oefeningen.
  Dank je wel ga het vervolg ook zeker doen:-)

 6. Goede basiscursus voor het werken met Gimp. Maar een certificaat krijgen in ruil voor een review vind ik wat vreemd, toch?
  Hoop op een reactie….

 7. Ik werk al een tijdje met Gimp en dacht dat ik al heel wat wist, maar heb veel nieuwe dingen geleerd die het allemaal toch net even iets makkelijker maken!

 8. Zeer duidelijke structuur!
  Alles wat je nodig hebt om te starten met gimp.
  Dikke merci

 9. Van het begin tot het eind helder en uitgebreid materiaal met duidelijke instructievideo´s. Ik wil zeker nog een keer de vervolgcursus doen, wanneer ik meer vertrouwd ben geraakt met het programma.

  1 dingetje, aan het eind werkt de toets ineens anders en kun je niet meer bevestigen per vraag waardoor de vragen ineens fout worden gerekend, terwijl ze goed zijn, ik heb alle vragen gewijzigd en het was toch ineens klaar, dus prima. Ik neem aan dat dit een tijdelijke bug is, in elk geval was het echt leuk en goed te doen.

85Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 249 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.