Met deze tips wordt thuiswerken net iets makkelijker

Droomde jij al jaren van lekker vanuit huis werken? Niet meer in het overvolle OV, geen files meer en niet meer luisteren naar de muzieksmaak van je collega’s? Heerlijk! Tot het opeens zover is en je noodgedwongen maandenlang vanuit je keuken werkt. Opeens blijkt dat thuiswerken toch niet zo fijn is. Je krijgt weinig gedaan en ondanks dat je tijd zou moeten besparen door minder heen en weer te reizen, lijkt het alsof je dag propvol zit.

We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van. Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd, maar het kan wel voor iedereen een beetje makkelijker worden gemaakt. Wij zetten een aantal tips en vaardigheden op een rijtje die je thuiswerkdag effectiever en efficiënter maken, zonder dat je nog gestrester raakt. 

First things first

Analyseer je werkplek eens. Als je geen werkplek hebt, hebben we het eerste probleem al te pakken. Ook al hoef je fysiek niet naar kantoor, het kan toch fijn zijn om een aangewezen plek te hebben waar gewerkt wordt. Zo kom je letterlijk e figuurlijk in the zone. Als je in bed blijft liggen, wordt je lichaam en je brein niet wakker. En op de bank kan het net wat te makkelijk zijn om Netflix aan te zetten. 

Als je een werkplekje hebt gevonden, maak het dan aangenaam. Zorg dat het opgeruimd is, dat er voldoende licht is en dat je een goede stoel hebt. Continue stretchen omdat je rug pijn doet is allesbehalve bevorderend voor de concentratie. 

Maak ook afspraken met de mensen waar je mee woont. Dat kunnen je kinderen of huisgenoten zijn, maakt niet uit: stel grenzen en geef aan wanneer je niet gestoord kunt worden. Het kan gezellig zijn om midden op de dag koekjes te gaan bakken, maar zo krijg je niks gedaan en ben je morgen nog gestrester. 

Geef jezelf ook echte pauzes. Het kan verleidelijk zijn om je werk over de hele dag te smeren, lekker langzaam aan te doen en achter je laptop te eten. Maar dan krijg je al snel het gevoel dat je continu ‘aan’ staat. Stel vaste tijden voor jezelf in en zorg dat je ook nog andere dingen doet dan met een half oog naar je laptop staren.

Handige vaardigheden voor werken op afstand

We’re all in this together, yes! Toch is het lastig om ieders individuele situatie, taken en vaardigheden online samen te brengen op een manier die werkt. Een goede basiskennis van bepaalde programma’s, maar ook een aantal persoonlijke en interpersoonlijke vaardigheden helpen jou en je team op weg.

Cursussen die wij aanbevelen voor thuiswerkers:

Effectievere meetings en gesprekken met je teamgenoten? Check dan deze cursus Microsoft Teams. Ook deze cursus Betere E-mails Schrijven zou iedereen die veel mails stuurt moeten volgen! En natuurlijk de cursus Gebruik je brein en word een happy thuiswerker.

Heb je het gevoel dat je achter de feiten aanloopt? Moet je ontzettend veel doen, maar kun je je simpelweg niet concentreren. Dan adviseren we deze Stress de Baas training.

Welke vaardigheden heb jij in deze periode geleerd die je hebben geholpen om het thuiswerken iets draaglijker te maken? 

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.