4 Vragen om te starten met persoonlijke ontwikkeling

Natuurlijk ben je ook onbewust altijd al bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling. Maar wanneer we niet meer gedreven worden door specifieke lesstof op school of cursussen via werkgevers, blijft het net zo belangrijk om ‘aan jezelf te werken’. Niet zozeer veranderen, maar verbeteren. Hoe begin je dan op een laagdrempelige manier bewust met persoonlijke ontwikkeling?

In deze blog stellen we je vier simpele vragen die jou op weg helpen om aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling. 

Wat wil je bereiken?

Dat je aan de slag wil met persoonlijke ontwikkeling, zal vast niet uit verveling zijn. Iets knaagt aan je, je wilt het anders doen, beter. Daarom starten we ook met het stellen van een doel.

Zorg dat je doel realistisch is, en haalbaar, maar durf ook te dromen. Wees zo concreet mogelijk en deel waar mogelijk je doel op in subdoelen — die ga je later nodig hebben voor je actieplan. Vind je het lastig om je doel in woorden uit te drukken? Probeer dan het maken van een visionboard. Daarop plak je letterlijk plaatjes die je gewenste toekomst weergeven. Van een huis tot een eigen onderneming of een specifieke leefstijl: het kan allemaal. Wanneer je deze op een plek hangt waar je het vaak ziet, herinner je jezelf aan je doel en werk je net een tikkeltje harder.

Hoe goed ken je jezelf?

Om aan jezelf te werken, moet je ook weten wie je bent. Dat gaat verder dan een omschrijving van waar je werkt en woont. Zie dit als een startpunt waar je later op terug kunt kijken. Beantwoord bijvoorbeeld onderstaande vragen om al een beter beeld van jezelf te krijgen:

 • Waar word je gelukkig van?
 • Waar word je verdrietig/geïrriteerd/gefrustreerd van?
 • Welke impact wil je maken op anderen?
 • Hoe ziet je ideale dag eruit?
 • Waar ben je trots op?
 • Waar ben je bang voor?
 • Welke gezonde en ongezonde gewoontes heb je
 • Welke patronen herken je in relaties/werk/met jezelf?
 • Welke wil je doorbreken en welke versterken of aanleren?

Welke stappen kun je nemen?

Hier komt het eerder genoemde actieplan met subdoelen weer van pas! Persoonlijke ontwikkeling gaat in kleine stappen. Ja, dat is langzamer, maar wel langer vol te houden. En een kleine stap kan al een groot verschil maken.

Je hele leven in een klap omgooien is op de eerste plaats angstaanjagend, en daarnaast ook niet haalbaar. Je gaat daarbij fouten maken, de mist in, en geeft weer op. 

Wil je fitter worden? Dat begint met snoep laten staan. Je neemt dan de fiets in plaats van de bus. Je hoeft niet meteen vier keer per week in de sportschool te staan en alleen nog rijst en kip te eten. Je wil voor verbetering op de lange termijn gaan! 

Datzelfde geldt voor persoonlijke ontwikkeling, op verschillende vlakken. Wil je nu echt productiever worden? Start dan met een uurtje eerder opstaan. Zelfbewuster worden? Je hoeft niet meteen naar India te emigreren en je aan te sluiten bij het boeddhisme. Een halfuurtje mediteren wanneer je opstaat, maakt al een groot verschil.

Kleine stappen die je kunt nemen om meer bezig te zijn met persoonlijke ontwikkeling:

 • Lees! Dat hoeven heus geen zelfhulpboeken te zijn. Ook in fictie zitten de nodige mooie boodschappen en stof tot nadenken.
 • Mediteren is lang niet zo zweverig als je denkt. 
 • Sporten: hoe je je fysiek voelt, heeft veel invloed op je mentale gesteldheid. Het is ook de discipline die bij sporten hoort die je kan helpen bij persoonlijke ontwikkeling (op andere vlakken)
 • Schrijven: dat hoeft echt geen boek te zijn. Een paar regels per dag in een dagboek of notitieblok die je meeneemt onderweg kan al een verschil maken. Schrijf dingen op die vastzitten in je hoofd, waar je dankbaar voor bent, wat je geleerd hebt in een situatie. Ook het maken van lijstjes is bijzonder krachtig. Wist je trouwens dat als je een doel opschrijft, je meer kans hebt om het te behalen?

Hoe gaat het proces?

Wil je weten hoe het staat met je persoonlijke groei en je doelen, dan zul je moeten reflecteren op je voortgang en gedrag. Neem regelmatig de tijd om naar je doelen te kijken, zeker als ze op papier staan, en bedenk je wat je gedaan hebt de afgelopen tijd om ze te behalen.

Op jouw tempo aan de slag met persoonlijke ontwikkeling

Je hoeft heus niet gelijk een life coach in de arm te nemen. Je kunt zelf al direct aan de slag. Ook met online cursussen, dus check zeker ook onze cursussen voor persoonlijke groei.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.