Ontmoet onze online instructeurs: Margot van Ramesdonk helpt je bij fibromyalgie

We stellen dit keer niet alleen een instructeur aan je voor, maar ook fibromyalgie. Margot van Ramesdonk is namelijk al jaren beroepsmatig met gezondheid bezig. Om nog meer mensen te kunnen helpen, ontwikkelde ze een online cursus over het verminderen van (pijn)klachten bij fibromyalgie. Weten wat ze voor je kan betekenen? Laten we kennismaken!

Maak kennis met Margot

Margot is continu met gezondheid bezig, en weet waar ze het over heeft. In sportscholen, drogisterijen, massagesalons en natuurlijk haar eigen bedrijf is ze altijd bezig met mensen helpen. Ze begon als gewichtsconsulente, was masseur en ook yogadocente. Ze volgde verschillende opleidingen en doet dat nog steeds om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

Fibromyalgie te lijf

Haar cursus gaat over het verminderen van (pijn)klachten bij fibromyalgie: ‘’Steeds meer mensen krijgen hiermee te maken en het kan je leven erg beïnvloeden. Een geneesmiddel is er niet, maar in deze cursus krijg je handvatten om de klachten te laten afnemen of zelfs laten verdwijnen, waardoor je leven een stuk heilzamer kan worden.’’

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Het is vorm van reuma, maar in dit geval zijn niet de gewrichten, maar de spieren en het bindweefsel aangedaan.

Margot vertelt ons hoe ze op het idee kwam om mensen met deze aandoening te helpen: ‘’Ik heb gelukkig zelf geen fibromyalgie, althans dat heb ik nooit laten onderzoeken, maar er zijn momenten in mijn leven geweest dat ik veel last had van soortgelijke klachten. Ik heb door yoga te gaan beoefenen en het zelf te geven, ervaren hoeveel invloed dat kan hebben op je hele gestel, zowel fysiek als mentaal. Aangezien je bij fibromyalgie in een vicieuze cirkel terecht kan komen met steeds heftigere klachten is het belangrijk te gaan werken aan herstel, hoe eerder hoe beter.’

De klachten die je kunt ervaren bij fibromyalgie zijn spierspanningen en -pijnen, chronische vermoeidheid, en ook stress waardoor de klachten verergeren etc.

Van offline naar online lesgeven

Net als voor veel andere docenten het geval was, gaf Margot de cursus eerst offline. In haar eigen yogastudio begon het, maar door corona is Margot zich steeds meer gaan verdiepen in online lesgeven.

Ze gaf al 3 jaar yogalessen, maar begeleid al veel langer mensen — individueel en in groepen — op het gebied van afvallen en gezond eten.

Weer vertrouwen in je lichaam krijgen

Hoewel je er met pijnklachten vaak niet aan moet denken, is bewegen juist een belangrijk ‘medicijn’. Margot leert haar cursisten dat ze zelf door beweging en ontspanning invloed kunnen uitoefenen op de beperkingen die ze ervaren. ‘’Juist doordat mensen regelmatig pijn ervaren worden ze vaak passiever wat de klachten zal verergeren. Ik wil ze leren dat ze het vertrouwen in hun lichaam weer terug kunnen krijgen doordat ze gaan ervaren wat beweging en ontspanning voor ze kan betekenen.’’

In haar lessen komen yogavormen en meditaties aan bod, alsook een les die gewijd is aan bewegen in de natuur. Margot leert je bewust te worden van de signalen die je lichaam je geeft. Iedere klacht begint met een klein signaal van het lichaam. Die niet, of te laat, herkennen, zorgt ervoor dat het lichaam van fluisteren naar schreeuwen gaat en je klachten steeds erger worden.

Meer bereik via Soofos

De cursus bestond al op haar eigen website, dus met Soofos wilde Margot vooral een groter bereik behalen en de cursus toegankelijker maken. Haar advies voor toekomstige instructeurs:

‘’Als je een cursus wilt maken, doe dat gewoon. Stapje voor stapje kom je er wel. Ook al zie je in het begin nog niet het hele plaatje. Ik denk dat hoe meer je ermee oefent, hoe beter het gaat worden. Al doende leert men en ik ben inmiddels alweer bezig met het opzetten van een nieuwe cursus: Fit & Gezond Zwanger.’’

Wij kijken al uit naar de nieuwe cursus! Namasté! 

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.