Over de combinatie van ChatGPT en nieuwe dingen leren wordt heel wat gezegd en geschreven.
De een roept dat we ervoor moeten oppassen dat we niet te lui worden, dat we niet massaal ChatGPT gaan gebruiken om het werk voor ons te doen. De ander staat te popelen om met ChatGPT juist nieuwe dingen te leren.
Wat je mening ook is, het helpt altijd om meer info te krijgen over de mogelijkheden. Als platform voor online cursussen, staan we uiteraard ook stil bij de mogelijkheden, beperkingen en risico’s van ChatGPT, zowel voor onze online instructeurs, als voor onze cursisten.
In dit artikel ontdek je of en hoe je ChatGPT inzet om ‘slimmer’ te leren, of in ieder geval makkelijker of sneller.
Lees ook: 15 manieren om ChatGPT in je dagelijks leven te gebruiken | Soofos
Wat is ChatGPT?
Ja, dat weet je misschien ondertussen wel. Om te begrijpen hoe het kan worden gebruikt om online cursusmateriaal slimmer te verwerken, is het echter belangrijk dat we de definitie duidelijk hebben.
ChatGPT is een taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Het is in wezen een algoritme dat is getraind op enorme hoeveelheden tekst uit het internet, waardoor het mensachtige tekst kan genereren op basis van de input die het ontvangt. Hierdoor kan het vragen beantwoorden, informatie verschaffen, en zelfs assisteren bij leerzame taken.
Dit maakt ChatGPT niet alleen een krachtige tool voor het opvragen van informatie, maar biedt het ook de mogelijkheid om te helpen bij het leren. Het model kan worden ingezet om complexe concepten te verhelderen, aanvullende informatie te verschaffen of als een interactief studiehulpmiddel te fungeren.
Gratis cursus: Wat is Chat GPT (van OpenAI)? | Leer het online op Soofos .nl
De beperkingen van ChatGPT
Echter, zoals met elke technologie, is het belangrijk om bewust te zijn van zowel de mogelijkheden als de beperkingen.
In de context van online leren, kan ChatGPT dienen als een soort ‘virtuele tutor’ die 24/7 beschikbaar is voor vragen of verduidelijkingen. In plaats van te wachten op een antwoord van een instructeur of medestudent, krijgt een cursist directe feedback of informatie, wat het leerproces versnelt.
Echter, het is cruciaal om te onthouden dat ChatGPT, hoewel indrukwekkend, niet alle context of nuance kan vatten zoals een menselijke instructeur dat zou kunnen. Daarnaast kan de informatie die het gebruikt en dus geeft, verouderd zijn, en ook simpelweg fout: het gebruikt immers input van het internet – en niet alles wat daarop te vinden is helemaal correct, zoals je vast wel weet. Het is altijd een goed idee om de verkregen informatie te verifiëren met betrouwbare bronnen of een docent.
ChatGPT dient dus vooral als aanvulling op traditionele leermethoden, niet als een vervanging.
Disclaimer: wees voorzichtig met het delen van persoonlijke of gevoelige informatie tijdens de interactie met ChatGPT. Hoewel de conversaties zijn ontworpen om privé te zijn, is het altijd een goede praktijk om persoonlijke gegevens te beschermen.
Wist je dat: we ook een complete cursus GEMAAKT door ChatGPT (en Tormo!) op Soofos hebben?
Hoe je ChatGPT kunt gebruiken bij het volgen van een online cursus
Nu je weet wat er mogelijk is – en wat niet – is het tijd om te ontdekken hoe je ChatGPT praktisch kunt inzetten.
Je ‘bestuurt’ ChatGPT met prompts – je stelt het dus vragen of geeft het commando’s. In onderstaande voorbeelden zie je hoe je dat doet.
Gebruik ChatGPT voor uitleg en verduidelijking
Wanneer je vastloopt op een bepaald onderwerp of concept, kan ChatGPT fungeren als je persoonlijke mentor. Hier zijn enkele manieren waarop je het kunt gebruiken:
1. Verkrijgen van begrijpelijke uitleg
Loop je vast met de definitie van een concept, of hoe iets stap voor stap werkt? Prompts die je kunt aanpassen en gebruiken:
- “Kun je me uitleggen wat SEO (Search Engine Optimization) is in eenvoudige termen?”
- “Ik vind het concept van recursie in programmering verwarrend. Kun je op een eenvoudige manier uitleggen welke stappen er zijn?”
2. Voorbeelden opvragen
Praktische voorbeelden zijn geweldig voor het verdiepen van je begrip. Heb je niet genoeg aan de voorbeelden uit je cursus? Dan zijn dit relevante prompts:
- “Kun je me een voorbeeld geven van een succesvolle social media marketing campagne en uitleggen waarom het werkte?”
- “Kun je me een voorbeeld geven van hoe recursie in een coding project zou worden toegepast?”
3. Verdiepende vragen stellen
Met een basiskennis op zak, kun je nu dieper graven om een beter begrip te krijgen van bepaalde onderwerpen.
- “Hoe kan ik een effectieve SEO-strategie ontwikkelen voor een nieuw online bedrijf?”
- “Wat zijn de best practices voor het schrijven van schaalbare en onderhoudbare code?”
Check deze cursus: Online cursus Beginnen met ChatGPT | Leer het op Soofos.nl
Benut ChatGPT voor aanvullende informatie
Het is vaak zo dat een klein stukje extra informatie of een nieuw perspectief een wereld van verschil kan maken in je begrip van een complex concept. ChatGPT biedt een schat aan aanvullende informatie, het enige wat je hoeft te doen is vragen!
1. Verken gerelateerde onderwerpen
Door gerelateerde onderwerpen te verkennen, kun je een holistisch beeld krijgen van het gebied waar je geïnteresseerd in bent. Vraag bijvoorbeeld:
- “Ik leer over contentmarketing, welke andere marketingstrategieën zijn er die hier nauw mee samenhangen?”
- “Ik begrijp de basis van Python programmering, welke andere programmeertalen zijn vergelijkbaar of goed om naast Python te leren?”
2. Ontvang aanbevelingen voor verdere studie
Het verdiepen van je kennis met extra lesmateriaal of tutorials kan enorm nuttig zijn. Vraag ChatGPT om enkele aanbevelingen.
- “Kun je enkele boeken aanbevelen over het opbouwen van een succesvolle social media strategie?”
- “Ik wil mijn begrip van webontwikkeling verdiepen. Kun je een voorbeeldopdracht voor me opzetten?”
Laat ChatGPT het lastige werk doen
Natuurlijk is het altijd handiger als je zelf samenvattingen maakt, maar soms ben je er gewoon echt niet goed in, of merk je dat je iets mist. Dan kun je ChatGPT inschakelen.
1. Maak samenvattingen (of maak ze beter)
Samenvattingen zijn een geweldige manier om de kernideeën en belangrijkste concepten van een onderwerp bij te houden. Dit kan vooral handig zijn bij het voorbereiden op examens.
Tips:
- Kernpunten: markeer de kernpunten van elk hoofdstuk of sectie en vraag ChatGPT om deze punten samen te vatten in een beknopte paragraaf.
- Begrippenlijst: creëer een lijst van belangrijke termen en definities met behulp van ChatGPT.
Voorbeeld van een prompt:
- “Kun je een samenvatting geven van de belangrijkste punten over influencer marketing zoals besproken in mijn cursusmateriaal?”
- ‘’Kun je aangeven wat ik mis in deze samenvatting?’’
2. Oefen examenvragen
Het oefenen met examenvragen kan je helpen om vertrouwd te raken met het soort vragen dat je kunt verwachten en je helpen om je voor te bereiden.
Tips:
- Scenario’s ontdekken: vraag ChatGPT om scenario-gebaseerde vragen te creëren op basis van de concepten die je hebt geleerd.
- Bespreking: bespreek de antwoorden met ChatGPT om te zorgen dat je de concepten volledig begrijpt.
Voorbeeld van een prompt:
- “Kun je een voorbeeld geven van een examenvraag over SEO-strategieën en de verwachte antwoorden?”
3. Vraag 24/7 om feedback
Feedback is essentieel om te begrijpen waar je staat en welke gebieden je misschien moet herzien. Maar je kunt je instructeur niet altijd wakker maken voor een rondje feedback. Op die momenten kun je ook ChatGPT vragen om met je mee te kijken.
Tips:
- Conceptuele feedback: als je iets niet zeker weet, vraag dan om verduidelijking of feedback op je begrip van een bepaald concept.
- Praktische toepassing: bespreek hoe de concepten die je hebt geleerd van toepassing zijn op real-world scenario’s.
Voorbeeld van een prompt:
- “Hier is mijn uitleg van hoe social media algoritmen werken. Kun je feedback geven en eventuele onjuistheden corrigeren?”
Tips: zo haal je nog meer uit ChatGPT
ChatGPT is zo goed als de input die je het geeft. Zo word je beter in de ‘gesprekken’ met deze AI.
1. Combineer ChatGPT met andere leerstijlen
ChatGPT kan een nuttig aanvullend hulpmiddel zijn in je studieproces. echter, het vervangt niet de diepgaande kennis die je opdoet door traditionele studiemethoden zoals het lezen van boeken, het uitvoeren van hands-on oefeningen, of interactie met docenten en medestudenten.
2. Formuleer je vragen duidelijk
Het is belangrijk te beseffen dat de effectiviteit van ChatGPT, net als bij elk communicatiemiddel, sterk afhankelijk is van de duidelijkheid van de communicatie. Als je vraag algemeen of vaag is, kan het antwoord dat je krijgt mogelijk ook breed of niet zo to-the-point zijn.
Stel, je wilt iets weten over de Franse Revolutie. Als je simpelweg vraagt: “Wat is de Franse Revolutie?”, dan krijg je waarschijnlijk een algemeen overzicht. Maar als je specifieker vraagt, zoals: “Wat waren de belangrijkste oorzaken van de Franse Revolutie?”, dan krijg je een gedetailleerder en gerichter antwoord op dat specifieke aspect.
Duidelijk geformuleerde vragen helpen ChatGPT ook om de context beter te begrijpen. Dit zorgt ervoor dat je sneller bij de kern van de informatie komt die je zoekt.
Denk bij het formuleren van je vraag aan wat je precies wilt weten en probeer dit zo concreet mogelijk te verwoorden. Het kan ook nuttig zijn om een langere vraag in kleinere, gerichte vragen op te delen. Zo kun je stap voor stap de informatie verkennen die je nodig hebt en verhoog je de kans op nauwkeurige en relevante antwoorden.
3. Vraag verder wanneer nodig
Soms kan een eerste antwoord van ChatGPT algemeen of beknopt zijn, vooral als de gestelde vraag breed of vaag is. Het platform is echter ontworpen om responsief te zijn en kan beter inspelen op je behoeften naarmate het gesprek vordert. Door te blijven vragen of door specifieke verduidelijkingen te vragen, kan ChatGPT zich beter afstemmen op wat je precies wilt weten.
Bij elke vervolgvraag ontvangt ChatGPT meer context, wat het mogelijk maakt om gedetailleerdere en relevantere informatie te verstrekken. Met elke aanvullende vraag die je stelt, krijg je een rijker, diepgaander begrip van het onderwerp.
Het is ook de moeite waard te vermelden dat, net als bij een echt gesprek, de kwaliteit en diepte van de informatie kan verbeteren naarmate de conversatie langer duurt en er meer informatie wordt uitgewisseld.
4. Benader informatie kritisch
Hoewel ChatGPT is gebaseerd op een enorme hoeveelheid gegevens, is het essentieel om de ontvangen informatie kritisch te bekijken. Reflecteer op de antwoorden en vergelijk deze met andere bronnen. Het ontwikkelen van een kritisch denkvermogen is altijd cruciaal, en helpt je ook buiten je cursus.
Wil jij aan de slag met ChatGPT? Bekijk onze online cursussen over ChatGPT.