Local Matters leert je alles over échte duurzaamheid

Duurzaam hier, duurzaamheid daar: Ook op jouw werk staat dit onderwerp ongetwijfeld op de agenda. Over duurzaamheid wordt inmiddels vanalles gezegd en geschreven.Maar Uiteindelijk moet je het vooral doen, toch?   

Dat is precies de missie van Hilda en Sietske: zij zijn adviseurs duurzame ontwikkeling en opereren onder de naam Local Matters. Zij helpen organisaties om een positieve impact te maken voor een betere wereld. En met hun cursus bereiken ze alle bedrijven en mensen waar ze niet hoogstpersoonlijk zelf langs kunnen. Tijd om deze toppers beter te leren kennen!

Duurzaamheid in je werk – De cursus in het kort

Het onderwerp duurzaamheid is niet meer weg te denken uit ons werk en leven. Iedereen, in elk vakgebied, in elke organisatie in elke sector krijgt er in meer of mindere mate mee te maken. Na deze cursus begrijp je ‘het grote plaatje’ van duurzaamheid, heb je kennis gemaakt met verschillende modellen en ken je een aanpak om te werken aan integrale duurzaamheid.

Een cursus over duurzaamheid, is dat anno 2022 nou echt nog nodig?

Ja! Heel veel mensen weten namelijk niet waar te beginnen – laat staan bedrijven.

“Wij geven vaak trainingen en workshops  in organisaties en we zien een grote betrokkenheid en motivatie voor duurzaamheid bij medewerkers. Ook zien we vragen zoals Duurzaamheid is zo’n containerbegrip, hoe weet ik nu wat echt duurzaam is? Hoe doe ik nou het goede als ik iets duurzaams probeer te doen? Wij werken in organisaties om antwoorden op die vragen te geven en te zorgen dat ze weten wanneer ze goed bezig zijn.”

Het containerbegrip de afvalbak in

Hilda en Sietske zorgen ervoor dat duurzaamheid niet langer een containerbegrip is. Ze doen dat vanuit een integrale benadering zodat iedereen begrijpt hoe zaken als klimaatverandering, circulariteit, biodiversiteit en energietransitie met elkaar samenhangen. In hun cursus komt dat samen in een voor iedereen herkenbaar voorbeeld: je spijkerbroek. Nieuwsgierig? Volg dan de cursus!

Duurzaamheid voor iedereen

Om echt een duurzamere wereld te creëren, zal iedereen aan de slag moeten. “We werken veel met organisaties en mensen in organisaties, maar iedereen is ook een privépersoon, burger, consument. Veel mensen zijn al bezig met duurzaamheid en willen méér doen. Daarom willen we graag iedereen kunnen bereiken, dus niet alleen de mensen in de organisaties waarmee we werken. Onze cursus geeft kennis en begrip van integrale duurzaamheid,  en inspiratie om in actie te komen. Wij weten uit ervaring dat het kunnen begrijpen van  ‘het grote plaatje ‘waar duurzaamheid nu eigenlijk echt over gaat erg belangrijk is. Als je het echt begrijpt, wordt het makkelijker om duurzame keuzes te maken zowel thuis als in je werk. Daarom besteden we hier in onze cursus veel aandacht aan.” 

“Onze ervaring is dat waar een probleem is, mensen graag aan oplossingen willen werken, en dat geldt zeker voor duurzaamheid. Want dat gaat over de wereld mooier, beter maken. Veel mensen maken zich tegenwoordig zorgen zoals over klimaatverandering en het verlies van natuur en biodiversiteit. Wij merken in ons werk dat mensen graag wat goeds doen hierin.”

Duurzaam zijn moet je durven

Hilda en Sietske vullen elkaar perfect aan. Hilda heeft vanuit haar vroegere werk als journalist en communicatieadviseur veel verstand van het begrijpelijk en toegankelijk uitleggen. Ook is ze auteur van het boek ‘Duurzaam zijn moet je durven’. Zij kan mensen geweldig goed meenemen in het verhaal van duurzaamheid: het verhaal van de aarde, hoe deze werkt, hoe wij problemen veroorzaken en hoe we het beter, duurzaam kunnen doen. Ze inspireert en daagt mensen uit om leiderschap te nemen voor een betere wereld.

Sietske heeft een achtergrond als milieukundige en van daaruit veel kennis over hoe de duurzaamheidsproblemen (en oplossingen!) in elkaar steken. Ze doorziet snel de kern en kan mensen goed uitleggen wat er aan de hand is. Ook is ze goed in het praktisch vertalen richting oplossingen. 

Samen hebben ze veel ervaring met het geven van workshops en trainingen voor diverse doelgroepen en voor mensen met een verschillend werk- en denkniveau, van directeur tot monteur.

“Onze insteek is om het altijd zo eenvoudig mogelijk te maken zonder duurzaamheid te simplificeren of plat te slaan. Wij merken dat dit goed werkt, op ieder niveau! En vanuit deze ervaring hebben we onze lesvaardigheden verder uitgebreid. Doordat we ook docenten in het MBO trainen, hebben we de nodige ervaring opgedaan met het opzetten van lesplannen, formuleren van leerdoelen en andere handige technieken.” 

Waarom kozen jullie voor Soofos?

“We waren op zoek naar een platform met een groot bereik en waarmee het makkelijk is om cursussen te maken. Soofos let ook op kwaliteit van content, dat vinden wij erg belangrijk. Qua gebruiksvriendelijkheid is de nieuwe Soofos omgeving wel even weer wennen. Maar support is ook heel goed en snel.”

Waar moeten toekomstige instructeurs lekker veel tijd aan besteden?

“Goede content maken! De structuur van het lesprogramma maken is nog eenvoudig maar dan de goede content in tekst en video was een grote klus. We zijn zelf ook niet snel tevreden en dan moet je ook nog schrappen – kill your darlings – om het kort genoeg te houden.” 

Durf jij duurzamer te leven? Check dan de cursus!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.