Duurzaamheid in je werk

Hilda · 27 maart 2023
Het onderwerp duurzaamheid is niet meer weg te denken uit ons werk en leven. Iedereen, in elk vakgebied, in elke organisatie in elke sector krijgt er in meer of mindere mate mee te maken. Na deze cursus begrijp je ‘het grote plaatje’ van duurzaamheid, heb je kennis gemaakt met verschillende modellen en ken je een aanpak om te werken aan integrale duurzaamheid. Wil je onze cursus eerst even uitproberen? Volg dan alvast de proefles hoofdstuk 3 - Wat is de uitdaging.
 • Beginner
 • 31 Lessen
 • 1 Toets
 • 3u 4min
 • Incl. Certificaat

Dit staat je te wachten:

 • Wat is duurzaamheid?
 • 4 Basisprincipes van duurzaamheid
 • Hoe kun je duurzaamheid toepassen binnen je werk?
 • Integraal met duurzaamheid aan de slag gaan

Duurzaam werken

Het onderwerp duurzaamheid is niet meer weg te denken uit ons werk en leven. In elk vakgebied, in elke organisatie in elke sector staat het in meer of mindere mate op de agenda. Van jou, als professional in een organisatie, wordt verwacht dat je er binnen je werk ook “iets mee doet”. Of misschien wordt het (nog) niet van je verwacht, maar vind je het zelf belangrijk.

Wat is duurzaamheid?

Het begrip wordt heel ruim gebruikt. Maar waar gaat het nu eigenlijk echt over, als we het over duurzaamheid hebben? Wat is ‘het grote plaatje’? Wat voor modellen kun je zoal tegenkomen in organisaties om aan duurzaamheid te werken?  En hoe kun je zorgen dat dit vertaald wordt naar concrete actie?

Voor wie is deze cursus?

Is dit wat je zoekt? Dan is deze cursus een goede start. Het geeft je de basiskennis van integrale duurzaamheid, wetenschappelijk onderbouwd, op basis van systeemdenken. Het maakt het complexe onderwerp duurzaamheid begrijpelijk, concreet en toepasbaar, zonder te oversimplificeren. Je maakt kennis met het een aanpak om duurzaamheid integraal te benaderen en toe te passen.

Wil je een voorproefje?

Wil je onze cursus eerst even uitproberen? Volg dan alvast de proefles hoofdstuk 3 – Wat is de uitdaging.

Wat kun je verwachten?

Na het volgen van deze cursus heb je het volgende bereikt:

 • Je hebt inzicht in de uitdagingen en urgentie van duurzaamheid. Ook heb je stil gestaan bij je eigen invloed op duurzaamheid door het berekenen van je ecologische voetafdruk.
 • Je weet wat systeemdenken is, hoe het systeem Aarde werkt en hoe dit belangrijk is voor integrale duurzaamheid, een circulaire economie en de Donuteconomie.
 • Je hebt kennis van integrale duurzaamheid aan de hand van de vier duurzaamheidsprincipes uit het Raamwerk voor Strategische Duurzame Ontwikkeling (RSDO).  Je begrijpt nu hoe duurzaamheidsonderwerpen met elkaar samenhangen en hiermee is duurzaamheid voor jou geen containerbegrip meer! Je hebt ook kennisgemaakt met het RSDO als hulpmiddel om aan duurzame ambities te werken.
 • Je hebt kennisgemaakt met de circulaire economie, de Sustainable Development Goals en de Donuteconomie. Steeds meer organisaties stellen ambities voor duurzaamheid gekoppeld aan deze benaderingen, dus dit mag niet in je bagage ontbreken!
 • Je hebt inzicht in het proces om hoge duurzaamheidsambities om te zetten in concrete stappen die werkelijk een verschil maken voor een duurzame samenleving.

We nemen je mee in het onderwerp duurzaamheid door een afwisselende uitleg in tekst en video. Ook kun je de informatie rustig nalezen of bewaren door de PDF’s te downloaden.

Ten slotte verwijzen we regelmatig naar externe bronnen voor als je behoefte hebt aan meer verdieping. De cursus bestaat uit 9 hoofdstukken en aan het eind volgt een toets waarmee je voor jezelf kunt nagaan of je alles voldoende begrepen hebt. Slaag je voor de toets, dan krijg je een certificaat van deelname.

 

Wat zeggen anderen over onze cursus?

“De cursus ‘Duurzaamheid wat je moet weten voor je werk’ zorgt voor lading aan het containerbegrip duurzaamheid en vertaald dit naar een gemeenschappelijke taal en praktische tools om het “gewoon maar te gaan doen”. Waardevolle training, met goede opbouw en afwisselde leerstof.” – Johan Kazemier

“Met de inspirerende lessen krijg je een overzicht van alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Deze cursus zorgt ervoor dat je een goede basis hebt om integraal met duurzaamheid aan de slag te gaan zowel persoonlijk als in je werk. De holistische aanpak helpt je het grotere plaatje te zien en sneller een juiste oplossingsrichting te ontdekken!” – Geanne van Arkel

“Sterke training waar de balans tussen theorie en praktijk klopt. Deze training daagt uit, doordat je zelf op zoek gaat naar jouw antwoorden om te komen tot jouw visie op duurzaamheid, zowel privé- als werk gerelateerd. Praktisch en verdiepend. Een mooie start om je eigen weg te kunnen volgen om je (werk) duurzaam verder te ontwikkelen.” – Pauline van Most van Spijk

Contact?

Wil je contact met ons over deze cursus? Mail dan Sietske de Jong via [email protected]

Vind je het leuk om meer van ons en ons werk te weten? Volg ons op LinkedIn of bekijk onze website via www.local-matters.nl .

Cursus inhoud

Vouw uit
Hoofdstuk Inhoud
0% Voltooid 0/1 Stappen

Over de instructeur

Hilda

1 Cursus

Na een carrière als journalist en daarna in de communicatie ben ik mijn groene hart gaan volgen. Ik heb van duurzaamheid mijn werk gemaakt en wil zoveel mogelijk mensen inspireren om bij te dragen aan een groene, eerlijke wereld. Daarom heb ik ook het boek Duurzaam zijn moet je Durven geschreven en geef lezingen  door het hele land.

Samen met Sietske de Jong heb ik het bedrijf Local Matters Wij komen elke dag ons bed uit om de wereld een beetje beter te maken! Dat doen we door het containerbegrip duurzaamheid begrijpelijk en toepasbaar te maken, thuis of in je werk. Meestal doen we dit in-company. Maar wij willen iederéén in Nederland kunnen helpen om een positieve impact te maken voor een betere wereld. Daarom delen wij onze kennis graag met jou via de cursussen op SOOFOS.  Zodat ook jij, elke dag weer, duurzamere keuzes kunt maken. Want ook jij kunt een verschil maken, zowel thuis als in je werk!

Wil je contact met mij? Stuur met een berichtje via LinkedIn!

Ratings and Reviews

4.9 Gemiddelde beoordeling

8 Beoordelingen

 • 5
  7
 • 4
  1
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Heel prettige manier om een goed begrip te krijgen van duurzaamheid. En het was een eye-opener om te zien hoe allerlei benaderingen van duurzaamheid uiteindelijk te herleiden zijn tot dezelfde 4 eenvoudige principes!

 2. Blij dat ik hem heb gedaan. Dat zet mij iig op hetzelfde gespreksniveau als mijn Brabantse collega’s. En ik ga nog eens goed nadenken over de 4 principes, of ik dat allemaal nog net wat beter kan doen, thuis. :-).

 3. Ontzettend interessante, maar ook leuke cursus waarin je mee wordt genomen in het containerbegrip duurzaamheid. Deze cursus zorgt voor het besef dat je duurzame ontwikkeling holistisch moet aanpakken. Door alleen te focussen op bijvoorbeeld CO2-reductie leven we nog steeds niet binnen de ecologische grenzen van de aarde. Daarnaast laat de e-learning zien dat juist met ambitieuze doelstellingen je tot creatieve oplossingen kunt komen. Kortom: met ambitieuze doelstellingen en mensen die bereid zijn om te experimenteren is een duurzame toekomst zeker niet ondenkbaar. Ik hoop dat nog vele anderen de kans krijgen om deze e-learning te doen en zo ook geïnspireerd raken.

 4. Sterke training waar de balans tussen theorie en praktijk klopt. Deze training daagt uit, doordat je zelf op zoek gaat naar jouw antwoorden om te komen tot jouw visie op duurzaamheid, zowel privé- als werk gerelateerd. Praktisch en verdiepend. Een mooie start om je eigen weg te kunnen volgen om je (werk) duurzaam verder te ontwikkelen.

 5. Dus investeer in deze cursus voor jezelf, een vriend, collega of een team!
  In 31 inspirerende lessen krijg je een overzicht van alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Deze cursus zorgt ervoor dat je een goede basis hebt om integraal met duurzaamheid aan de slag te gaan zowel persoonlijk als in je werk. De holistische aanpak helpt je het grotere plaatje te zien en sneller een juiste oplossingsrichting te ontdekken!

 6. Een leuke, afwisselende en eerlijke cursus als goede theoretische basis voor verdere ontwikkeling van jezelf en/of je organisatie. Meerwaarde is ook de verbinding van diverse gangbare modellen, hun verschillen én hun overeenkomsten. Sluit daarmee helemaal aan bij de huidige realiteit.

 7. Zelf ben ik werkzaam voor de overheid en de cursus geeft een waardevolle verdieping en goed toepasbaar op persoonlijk vlak en concreet naar/voor onze gemeenschap (inwoners). Deze E-learning zorgt voor lading aan de term (containerbegrip) “Duurzaamheid” en vertaald dit naar een gemeenschappelijke taal en praktische tools om het “gewoon maar te gaan doen”. Waardevolle training, met goede opbouw en afwisselde leerstof. Ik kijk uit naar het vervolg!

 8. Zeer volledige cursus, behandelt het onderwerp duurzaamheid in brede zin. Sterk dat het wetenschappelijk onderbouwd is, en vlot leesbaar en begrijpelijk vertaald. Ik krijg zin om er verder mee te gaan. Daar was deze cursus niet voor bedoeld maar ik kijk uit naar een vervolgtraining!

19Levenslange toegang
Of
Volg deze en alle andere cursussen met Soofos Plus (vanaf €12,50 p/m)
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 18 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 40 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.
Vul je gegevens in en ga direct aan de slag

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.
Login op jouw account

Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

Liever een live gesprek? Plan een demo in →