De cursus in het kort:

Wat is duurzaamheid?
Hoe kun je duurzaamheid toepassen binnen je werk?
4 basisprincipes van duurzaamheid
Integraal met duurzaamheid aan de slag gaan

Duurzaam werken

Het onderwerp duurzaamheid is niet meer weg te denken uit ons werk en leven. In elk vakgebied, in elke organisatie in elke sector staat het in meer of mindere mate op de agenda. Van jou, als professional in een organisatie, wordt verwacht dat je er binnen je werk ook “iets mee doet”. Of misschien wordt het (nog) niet van je verwacht, maar vind je het zelf belangrijk.

Wat is duurzaamheid?

Het begrip wordt heel ruim gebruikt. Maar waar gaat het nu eigenlijk echt over, als we het over duurzaamheid hebben? Wat is ‘het grote plaatje’? Wat voor modellen kun je zoal tegenkomen in organisaties om aan duurzaamheid te werken?  En hoe kun je zorgen dat dit vertaald wordt naar concrete actie?

Voor wie is deze cursus?

Is dit wat je zoekt? Dan is deze e-learning een goede start. Het geeft je de basiskennis van integrale duurzaamheid, wetenschappelijk onderbouwd, op basis van systeemdenken. Het maakt het complexe onderwerp duurzaamheid begrijpelijk, concreet en toepasbaar, zonder te oversimplificeren. Je maakt kennis met het een aanpak om duurzaamheid integraal te benaderen en toe te passen.

Wat ga je leren?

Na het volgen van deze e-learning heb je het volgende bereikt:

Je hebt inzicht in de uitdagingen en urgentie van duurzaamheid. Ook heb je stil gestaan bij je eigen invloed op duurzaamheid door het berekenen van je ecologische voetafdruk.

 

Je weet wat systeemdenken is, hoe het systeem Aarde werkt en hoe dit belangrijk is voor integrale duurzaamheid, een circulaire economie en de Donuteconomie.

 

Je hebt kennis van integrale duurzaamheid aan de hand van de vier duurzaamheidsprincipes uit het Raamwerk voor Strategische Duurzame Ontwikkeling (RSDO).  Je begrijpt nu hoe duurzaamheidsonderwerpen met elkaar samenhangen en hiermee is duurzaamheid voor jou geen containerbegrip meer! Je hebt ook kennisgemaakt met het RSDO als hulpmiddel om aan duurzame ambities te werken.

 

Je hebt kennisgemaakt met de circulaire economie, de Sustainable Development Goals en de Donuteconomie. Steeds meer organisaties stellen ambities voor duurzaamheid gekoppeld aan deze benaderingen van duurzaamheid, dus dit mag niet in je bagage over duurzaamheid ontbreken!

 

Je hebt inzicht in het proces om hoge duurzaamheidsambities om te zetten in concrete stappen die werkelijk een verschil maken voor een duurzame samenleving.

 

Wat kun je verwachten?

We nemen je mee in het onderwerp duurzaamheid door een afwisselende uitleg in tekst en video. Ook kun je de informatie rustig nalezen of bewaren door de PDF’s te downloaden. Ten slotte verwijzen we regelmatig naar externe bronnen voor als je behoefte hebt aan meer verdieping. De e-learning bestaat uit 9 hoofdstukken en aan het eind van de e-learning volgt een waarmee je voor jezelf kunt nagaan of je alles voldoende begrepen hebt. Slaag je voor de toets, dan krijg je een certificaat van deelname.

 

Wat zeggen anderen over onze cursus?

“De E-learning ‘Duurzaamheid wat je moet weten voor je werk’ zorgt voor lading aan het containerbegrip duurzaamheid en vertaald dit naar een gemeenschappelijke taal en praktische tools om het “gewoon maar te gaan doen”. Waardevolle training, met goede opbouw en afwisselde leerstof.” – Johan Kazemier

“Met de inspirerende lessen krijg je een overzicht van alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Deze cursus zorgt ervoor dat je een goede basis hebt om integraal met duurzaamheid aan de slag te gaan zowel persoonlijk als in je werk. De holistische aanpak helpt je het grotere plaatje te zien en sneller een juiste oplossingsrichting te ontdekken!” – Geanne van Arkel

“Sterke training waar de balans tussen theorie en praktijk klopt. Deze training daagt uit, doordat je zelf op zoek gaat naar jouw antwoorden om te komen tot jouw visie op duurzaamheid, zowel privé- als werk gerelateerd. Praktisch en verdiepend. Een mooie start om je eigen weg te kunnen volgen om je (werk) duurzaam verder te ontwikkelen.” – Pauline van Most van Spijk

Leer onbeperkt met Soofos Plus

Deze cursus is gratis te volgen door abonnees van Soofos Plus.
 • Toegang tot deze én alle andere online cursussen
 • Blijf jezelf ontwikkelen en leer nieuwe vaardigheden
 • Leer onbeperkt vanaf €8,25 p/m
Direct aanmelden
soofos plus cursussen op laptop

Over de Instructeur

Profielfoto

Hilda & Sietske | Local Matters

Hilda Feenstra: ik ben vanuit mijn achtergrond als journalist en daarna communicatie mijn groene hart gaan volgen. Ik heb van duurzaamheid mijn werk gemaakt en wil zoveel mogelijk mensen inspireren om bij te dragen aan een groene, eerlijke wereld. Daarom heb ik ook het boek Duurzaam zijn moet je Durven geschreven en geef lezingen en trainingen door het hele land.​Sietske de Jong: vanuit mijn milieukundige achtergrond heb ik gewerkt als projectleider in duurzame ontwikkeling van de fysieke omgeving. Maar ik heb mijn passie pas echt gevonden nu ik mensen en  organisaties train in duurzaam denken en doen.Samen zijn wij Local Matters en duurzaamheid gaat ons enorm aan het hart! Hoe kunnen we de wereld zo inrichten dat wij als mens in harmonie leven met de aarde? Hoe kunnen we als mens floreren bínnen de draagkracht van de aarde? We kunnen er uren over praten, maar wij houden vooral van doen! Daar hebben wij ons werk van gemaakt. Wij willen iedereen in Nederland helpen om een zo positief mogelijke invloed te hebben op een duurzame wereld. Inmiddels zijn we al heel wat jaren bezig, en zijn heel wat mensen mogen trainen, in organisaties en daarbuiten. Met deze cursus “Duurzaamheid, wat je moet weten voor in je werk” helpen we jou met kennis over integrale duurzaamheid. Zodat ook jij elke dag weer, betere keuzes kunt maken. Want ook jij kunt een verschil maken, zowel thuis als in je werk!

Bekijk meer cursussen van Hilda & Sietske | Local Matters →

Cursusoverzicht

1. Welkom en introductie
1.1 Introductie en leerdoelen 00:03:00
1.2 Wil je echt alles uit deze e-learning halen? 00:05:00
2. Het begrip duurzaamheid
2.1 Waar denk je aan bij duurzaamheid? 00:05:00
2.2 Het begrip duurzaamheid nader bekekenPROEFLES 00:05:00
2.3 Een hulpmiddel om duurzaamheid te begrijpen 00:05:00
3. Wat is de uitdaging?
3.1 De uitdaging 00:05:00
3.2 Metafoor van de trechter 00:05:00
3.3 Earth overshoot day 00:03:00
3.4 Bereken jouw voetafdruk 00:10:00
3.5 Wat jij doet, doet ertoe! 00:15:00
4. Raamwerk voor Strategische Duurzame Ontwikkeling
4.1 OntstaansgeschiedenisPROEFLES 00:06:00
4.2 De blinde mannen en de olifant 00:05:00
4.3 Systeemdenken 00:06:00
4.4 Het systeem Aarde 00:06:00
4.5 Onze invloed op het systeem 00:04:00
4.6 Van kernoorzaken naar duurzaamheidsprincipes 00:10:00
4.7 Duurzaamheidsprincipes toepassen – een voorbeeld 00:15:00
4.8 Hoe de duurzaamheidsprincipes helpen 00:10:00
5. Circulaire economie
5.1 Van lineair naar circulairPROEFLES 00:10:00
5.2 Twee kringlopen 00:06:00
5.3 Strategieën voor circulariteit 00:10:00
6. Sustainable Development Goals
6.1 Sustainable Development Goals 00:04:00
6.2 SDG’s in organisaties 00:05:00
7. Donuteconomie
7.1 Het Donutmodel 00:04:00
7.2 Donut en duurzaamheidsprincipes 00:05:00
8. Aanpak van ambitie tot actie
8.1 Van denken naar doen 00:01:00
8.2 Ambitieuze visie maken met backcasting 00:10:00
8.3 Processtappen van ambitie naar actie 00:10:00
8.4 Drie checkvragen 00:04:00
8.5 Continue duurzame ontwikkeling 00:01:00
9. Afsluiting
9.1 Toets Onbeperkt
9.2 Afronding 00:03:00

Reviews

4.9

4.9
8 beoordelingen
 • 5 Sterren7
 • 4 Sterren1
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. Begrijpelijk en toegankelijk. Goed alternatief voor 'live' basistraining

  5

  Heel prettige manier om een goed begrip te krijgen van duurzaamheid. En het was een eye-opener om te zien hoe allerlei benaderingen van duurzaamheid uiteindelijk te herleiden zijn tot dezelfde 4 eenvoudige principes!

 2. Goeie basis

  4

  Blij dat ik hem heb gedaan. Dat zet mij iig op hetzelfde gespreksniveau als mijn Brabantse collega’s. En ik ga nog eens goed nadenken over de 4 principes, of ik dat allemaal nog net wat beter kan doen, thuis. :-).

 3. Deze e-learning zorgt voor goed begrip van échte duurzame ontwikkeling

  5

  Ontzettend interessante, maar ook leuke cursus waarin je mee wordt genomen in het containerbegrip duurzaamheid. Deze cursus zorgt voor het besef dat je duurzame ontwikkeling holistisch moet aanpakken. Door alleen te focussen op bijvoorbeeld CO2-reductie leven we nog steeds niet binnen de ecologische grenzen van de aarde. Daarnaast laat de e-learning zien dat juist met ambitieuze doelstellingen je tot creatieve oplossingen kunt komen. Kortom: met ambitieuze doelstellingen en mensen die bereid zijn om te experimenteren is een duurzame toekomst zeker niet ondenkbaar. Ik hoop dat nog vele anderen de kans krijgen om deze e-learning te doen en zo ook geïnspireerd raken.

 4. Duurzame ontwikkeling gaat altijd door.

  5

  Sterke training waar de balans tussen theorie en praktijk klopt. Deze training daagt uit, doordat je zelf op zoek gaat naar jouw antwoorden om te komen tot jouw visie op duurzaamheid, zowel privé- als werk gerelateerd. Praktisch en verdiepend. Een mooie start om je eigen weg te kunnen volgen om je (werk) duurzaam verder te ontwikkelen.

 5. Een duurzame basis begint bij jezelf!

  5

  Dus investeer in deze cursus voor jezelf, een vriend, collega of een team!
  In 31 inspirerende lessen krijg je een overzicht van alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Deze cursus zorgt ervoor dat je een goede basis hebt om integraal met duurzaamheid aan de slag te gaan zowel persoonlijk als in je werk. De holistische aanpak helpt je het grotere plaatje te zien en sneller een juiste oplossingsrichting te ontdekken!

 6. Duurzaamheid, ik zeg: Gewoon doen!

  5

  Een leuke, afwisselende en eerlijke cursus als goede theoretische basis voor verdere ontwikkeling van jezelf en/of je organisatie. Meerwaarde is ook de verbinding van diverse gangbare modellen, hun verschillen én hun overeenkomsten. Sluit daarmee helemaal aan bij de huidige realiteit.

 7. Aanrader voor iedereen. Begrijpelijk voor beginner maar ook voor de expert!

  5

  Zelf ben ik werkzaam voor de overheid en de cursus geeft een waardevolle verdieping en goed toepasbaar op persoonlijk vlak en concreet naar/voor onze gemeenschap (inwoners). Deze E-learning zorgt voor lading aan de term (containerbegrip) “Duurzaamheid” en vertaald dit naar een gemeenschappelijke taal en praktische tools om het “gewoon maar te gaan doen”. Waardevolle training, met goede opbouw en afwisselde leerstof. Ik kijk uit naar het vervolg!

 8. Vlot, volledig en inspirerend

  5

  Zeer volledige cursus, behandelt het onderwerp duurzaamheid in brede zin. Sterk dat het wetenschappelijk onderbouwd is, en vlot leesbaar en begrijpelijk vertaald. Ik krijg zin om er verder mee te gaan. Daar was deze cursus niet voor bedoeld maar ik kijk uit naar een vervolgtraining!

Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.